Gyermekgyógyászok mentenék a még menthetőt

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium nyilatkozatot adott ki, amelyben utalva korábbi szakmai javaslataikra, a reformlépések szükséges korrekcióját fogalmazták meg:
A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium az elmúlt években élére állt a szükséges változásoknak. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy évek óta, naprakész formában rendelkezik a magyarországi teljes gyermekgyógyászati fekvő- és járó-beteg- gyermekgyógyászati alapellátás és iskola-egészségügyi ellátás átalakítására vonatkozó szakmai koncepcióval, hanem abban is, hogy kritikai észrevételeket tett. Legutóbb 2006. szeptember 15-én fogalmaztuk meg aggályainkat, amelyek azonban nem találtak értő fülekre.
Az elmúlt hónapokban a szakma elkészítette azt a kórházi struktúrát, amelyet a gyermekellátás szempontjából szakmailag vállalhatónak tartunk. Az egészségügyi miniszter nyilvánosan példaként állította tevékenységünket. Megdöbbenve kellett azonban tapasztalnunk, hogy a szakma elvérzett a politika oltárán, s javaslatainkat alig vették figyelembe az ágystruktúra végső kialakításában.
A területi ellátási kötelezettség ill. a finanszírozás 2007. április1-én életbelépett rendeletei előtt a szakmát nem kérdezték meg. A rendeletek nyilvánosságra kerülése után a Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium úgy látja, hogy az ellátásban olyan káosz alakult ki, amely veszélyezteti a betegellátást. A kialakult helyzetért a szakma nem hibáztatható, noha úgy tűnik, hogy az elégedetlenség megjelenésekor az orvosra hárítják a felelősséget. Határozottan kijelentjük, hogy a felelősségben a gyermekorvosok nem osztoznak, s nem vállalnak felelősséget olyanokért, amelyek kialakításában sem szerepük, sem ráhatásuk nem volt, s amelynek maguk is elszenvedői.
A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium az alábbiakat kéri:
1. Az egészségügyi ellátás teljes ellehetetlenülése előtt vizsgálják felül a területi beutalási kötelezettségre vonatkozó rendeleteket. Ebben vegyék igénybe a szakmák segítségét, a rendelkezésre álló infrastruktúrát, egészségügyi munkaerő és szakember ellátottságot, népességi mutatókat stb.
2. Hajtsák végre a "Közös kincsünk a gyermek" kormányprogramot, s újonnan életbe lépett rendelkezések legyenek azzal összhangban. Ne történjen forráskivonás a csecsemő- és gyermek-egészségügyi alrendszerből!
3. Legyenek tekintettel a szükséges munkaerő utánpótlás biztosítására!
4. A területi ellátási kötelezettség mellett ismerjék el, és finanszírozzák a progresszív betegellátást, mint az egészségügyre szükségképpen jellemző rendszert.
5. Ismerjék el, és költségén finanszírozzák a gyermekellátásban a prevenciót, a neonatológiai és egyéb intenzív ellátást, az újszülött szállítást, a hemato-onkológiai betegellátást, valamint az ország néhány központjában meglévő, egyéb, kiemelt költségű, de sikeres szakellátást.
6. Mentesüljön a volumen korlát (TVK) alól a patológiás újszülött ellátás.
7. Történjék meg a 2006. évi miniszteri rendelet végrehajtása, amely az újszülöttkori szűrővizsgálatokról rendelkezik. Biztosítsák e szűrővizsgálatok finanszírozását!
Budapest, 2007. április 13.
Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag