Gyermekgyógyászok mentenék a még menthetőt

Kövessen minket!

A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium nyilatkozatot adott ki, amelyben utalva korábbi szakmai javaslataikra, a reformlépések szükséges korrekcióját fogalmazták meg:
A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium az elmúlt években élére állt a szükséges változásoknak. Ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy évek óta, naprakész formában rendelkezik a magyarországi teljes gyermekgyógyászati fekvő- és járó-beteg- gyermekgyógyászati alapellátás és iskola-egészségügyi ellátás átalakítására vonatkozó szakmai koncepcióval, hanem abban is, hogy kritikai észrevételeket tett. Legutóbb 2006. szeptember 15-én fogalmaztuk meg aggályainkat, amelyek azonban nem találtak értő fülekre.
Az elmúlt hónapokban a szakma elkészítette azt a kórházi struktúrát, amelyet a gyermekellátás szempontjából szakmailag vállalhatónak tartunk. Az egészségügyi miniszter nyilvánosan példaként állította tevékenységünket. Megdöbbenve kellett azonban tapasztalnunk, hogy a szakma elvérzett a politika oltárán, s javaslatainkat alig vették figyelembe az ágystruktúra végső kialakításában.
A területi ellátási kötelezettség ill. a finanszírozás 2007. április1-én életbelépett rendeletei előtt a szakmát nem kérdezték meg. A rendeletek nyilvánosságra kerülése után a Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium úgy látja, hogy az ellátásban olyan káosz alakult ki, amely veszélyezteti a betegellátást. A kialakult helyzetért a szakma nem hibáztatható, noha úgy tűnik, hogy az elégedetlenség megjelenésekor az orvosra hárítják a felelősséget. Határozottan kijelentjük, hogy a felelősségben a gyermekorvosok nem osztoznak, s nem vállalnak felelősséget olyanokért, amelyek kialakításában sem szerepük, sem ráhatásuk nem volt, s amelynek maguk is elszenvedői.
A Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium az alábbiakat kéri:
1. Az egészségügyi ellátás teljes ellehetetlenülése előtt vizsgálják felül a területi beutalási kötelezettségre vonatkozó rendeleteket. Ebben vegyék igénybe a szakmák segítségét, a rendelkezésre álló infrastruktúrát, egészségügyi munkaerő és szakember ellátottságot, népességi mutatókat stb.
2. Hajtsák végre a "Közös kincsünk a gyermek" kormányprogramot, s újonnan életbe lépett rendelkezések legyenek azzal összhangban. Ne történjen forráskivonás a csecsemő- és gyermek-egészségügyi alrendszerből!
3. Legyenek tekintettel a szükséges munkaerő utánpótlás biztosítására!
4. A területi ellátási kötelezettség mellett ismerjék el, és finanszírozzák a progresszív betegellátást, mint az egészségügyre szükségképpen jellemző rendszert.
5. Ismerjék el, és költségén finanszírozzák a gyermekellátásban a prevenciót, a neonatológiai és egyéb intenzív ellátást, az újszülött szállítást, a hemato-onkológiai betegellátást, valamint az ország néhány központjában meglévő, egyéb, kiemelt költségű, de sikeres szakellátást.
6. Mentesüljön a volumen korlát (TVK) alól a patológiás újszülött ellátás.
7. Történjék meg a 2006. évi miniszteri rendelet végrehajtása, amely az újszülöttkori szűrővizsgálatokról rendelkezik. Biztosítsák e szűrővizsgálatok finanszírozását!
Budapest, 2007. április 13.
Csecsemő- és Gyermekgyógyász Szakmai Kollégium
Életmódváltók

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Olvassa el kapcsolódó cikkeinket

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +13 °C
Minimum:
+1, +7 °C

Hazánkban pénteken délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag