Eltitkolják a rossz eredményeket?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Sokkal gyakrabban jelennek meg a tudományos folyóiratok, melyeknek pozitív az eredményeik, mint azok, melyeknek negatívak - állapította meg egy új összefoglaló a Cochrane Libraryben.

"Ez a publikációs egyenlőtlenség fontos jelentőséggel bír az egészségügy szempontjából. Amíg nem egyenlő arányban jelennek meg a pozitív és negatív eredmények, addig lehetetlen igazságos döntést hoznunk a gyógyszerek biztonságával és hatékonyságával kapcsolatban" - mondta Sally Hopewell, a brit Cochrane Központból, Oxfordból.

A kutatók nemzetközi csapata szisztematikusan vizsgálta az összes, témakörben fellelhető kísérletet. Ráadásul, azon kívül, hogy megmutatták, felfedezték azt is, hogy a negatív eredmények mennyivel kevesebbszer látnak napvilágot, felfedezték, hogy 1-4 csúszással kerültek csak az újságokba a pozitív eredményekkel járó kísérletekhez képest.

Az összefoglaló öt tanulmányának egyike arra utalt, hogy a fentiekért inkább a tudósok felelősek, és nem a szerkesztők. A cikkek visszatartását általában azzal indokolták, hogy a kutatás nem elég érdekes, vagy nem volt idejük. "A klinikai protokollok regisztrációjának meg kellene könnyítenie a beazonosítást, hogy vajon hol hiányoznak az eredmények" - mondta Kay Dickersin, a baltimore-i John Hopkins Egyetemről, a projekt egy másik kutatója.

Egy másik kutató, a skóciai Kirsty Loudon hozzátette: "A kísérletek és eredményeiknek regisztrációja segíthetne az embereknek, hogy rendszerszerűen áttekinthessék mind a megjelent, mind a meg nem jelent cikkeket, hogy megbízható következtetésekhez jussanak."

A kutatók elmondták, hogy a tanulmányuk arra is rávilágít, mennyire szükséges lenne a klinikai kísérletek eredményeinek közzététele. Mike Clarke az írországi Trinity College Dublinból elmondta: "Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben széleskörű támogatási alapot különített el egy ilyen folyamat kifejlesztésére."

Andy Oxman A norvég Egészségügyi Szolgáltatások Tudásközpontjából az alábbiakban összegezte az eredményeket: "Az egészségügyi döntéseket az összes eredmény tükrében kell meghozni, nem csak az érdekességek figyelembe vételével."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag