Előítéletesek az orvosok, de ez nem befolyásolja a döntéseiket

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy internetes vizsgálatból az derült ki, hogy az amerikai sürgősségi osztályokon dolgozó orvosok mutatnak ugyan öntudatlan elfogultságot a betegek bőrszínével és szociális státuszával kapcsolatosan, ez azonban nem befolyásolja az orvosi döntéseiket - például, hogy milyen vizsgálatokat kérnek, vagy hogy milyen diagnózist állítanak fel - számolt be a Medical News Today.

A résztvevők öntudatlan, implicit preferenciáit a bőrszínnel, illetve más tulajdonságokkal kapcsolatosan az úgynevezett implicit asszociációs teszttel (IAT) vizsgálták. Ez a teszt a résztvevők automatikus, öntudatlan asszociációit mérte fel a bőrszínnel, illetve a szociális helyzettel kapcsolatosan. Az eredmények szerint a 215 sürgősségi osztályon dolgozó orvos közül a legtöbb elfogult. A fajjal kapcsolatosan közepes preferenciát, a szociális helyzettel kapcsolatosan pedig erős preferenciákat mutatott az IAT.
Ugyanakkor azonban, amikor ugyanezeket a résztvevőket a klinikai gyakorlatukkal kapcsolatosan tesztelték, az derült ki, hogy hogy az implicit preferenciáik ellenére nem kezelik másképp a különböző bőrszínű, illetve szociális helyzetű betegeiket. A vizsgálat eredményeiből a kutatók a következő következtetést vonták le: "Ugyan a vizsgálatunk nem mutatott ki semmiféle összefüggést a fajjal és a társadalmi osztállyal kapcsolatos implicit preferenciák és klinikai gyakorlat döntései között, az elfogultságok azonban valósak, ami pedig befolyásolhatja a betegek ellátásának minőségét - a bőrszín és a társadalmi helyzet függvényében".

Az orvosok előítéletei nem befolyásolják döntéseiket

Az orvosok előítéletei nem befolyásolják döntéseiket


Ugyan a betegek kezelésében nem volt megfigyelhető különbség bőrszín, illetve társadalmi osztály szerint, de voltak olyan esetek, amelyek az elfogultságokat mutatták. Például az orvosok valószínűbben diagnosztizálják egy fiatal, fekete nőket kismedencei gyulladással, míg a fiatal, fehér nőknél inkább vakbélgyulladásra gyanakszanak - ugyanolyan tünetek és kórtörténet alapján. Különbség volt abban is (bár nem szignifikáns), hogy a balesetes betegeknél előforduló nyaki gyengeség kivizsgálására rendeltek-e MRI-vizsgálatot az orvosok: ha a beteg alacsonyabb társadalmi státuszú volt, akkor a vizsgálat megkérése kevésbé volt valószínű.

Az eredmények láttán a kutatók további vizsgálatokat terveznek annak felderítésére, hogy az implicit attitűdök és preferenciák hogyan befolyásolják a betegek ellátását.

Forrás :
Doctors show race and social bias in study - but clinical decisions 'unaffected'
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag