Elbutul 6 éven belül? Teszt!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A Kalifornia Egyetem kutatói egy egyszerű teszt segítségével viszonylag nagy valószínűséggel meg tudják jósolni, hogy hat éven belül várható-e az elbutulás (demencia) kialakulása.

A fokozatos elbutulás kockázati tényezői között szerepel a magas életkor (70 év felett), a gondolkodást, valamint a mindennapos feladatok elvégzését vizsgáló tesztek alacsony pontszáma, korábbi koszorúér-műtét, 18-nál alacsonyabb BMI (testtömeg-index).
A kutatók által létrehozott egyszerű teszt 14 pontból áll, és az előző betegségek, gondolkodási képesség, valamint fizikális vizsgálat alapján 87 százalékos valószínűséggel lehet vele megállapítani, hogy 6 éven belül kialakul-e demencia. A vizsgálat elvégzéséhez nem szükséges semmilyen speciális eszköz, és akár a beteg ágya mellett is elvégezhető.

"Eddig hasonló, a betegség megjelenését pontosan megjósoló tesztek csak a szív- érrendszeri betegségekkel kapcsolatban léteztek. Az általunk kidolgozott teszt azonban elsőként szolgál a demencia előrejelzésére" - magyarázta Dr. Deborah E. Barnes, a kutatócsoport vezetője.
A teszten elért 0 és 3 közötti eredmény 6 százalékos kockázatot jelent a hat éven belül kialakuló demenciára, a 4 és 6 közötti már 25 százalékos, a 7 vagy e feletti pedig már 54 százalékos esélyt jelent.

Létezik egy 18 pontos átfogó, vagy "legjobb" teszt is, mely az említett ágy mellett végezhető vizsgálatok mellett MRI felvételeket, azon belül tágult agykamrák, vagy károsodott fehérállomány (kéregállomány részei közti kapcsolatot biztosító idegsejt-nyúlványok hálózata) jelenlétét is értékeli,

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór
valamint figyelembe veszi az agyi ütőér falának esetleges megvastagodását, és az Alzheimer-kór szempontjából fokozott kockázatot jelentő APO-E gén e4-es alléljának (változatának) fellelhetőségét. A teszten elért 0 és 4 közötti pontszám 4 százalékos esélyt, az 5 és 8 közötti 25 százalékosat, míg a 9 vagy nagyobb pontszám 52 százalékos esélyt jelent arra, hogy hat éven belül kialakul a fokozatos elbutulás.

A kutatók a tesztet a nemzeti kardiovaszkuláris egészséget felmérő programon résztvevő 3375 fő segítségével fejlesztették ki.
A hat éves vizsgálat kezdetekor egyik résztvevő sem volt demens. A résztvevők átlagos életkora 76 év volt, 59 százalékuk volt nő és 25 százalékuk afro-amerikai. A kutatás végére a résztvevők 14 százaléka esetében alakult ki demencia, és a betegség kialakulását előrejelző változók közül a statisztikailag is jelentősek képezték a teszt alapját.

"Meg kell azonban jegyezni, hogy a vizsgálat során csak két nagyrasszt vizsgáltunk, így amíg ki nem terjesztjük ezt a többi népesség-csoportra is, addig nem fogadható el a teszt mint általános klinikai vizsgálati módszer" - figyelmeztetett Dr. Barnes.

A 3 perc alatt elvégezhető tesztet elolvashatja korábbi tudósításunkban!

Animáció: HáziPatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag