Egyre kevesebben születnek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az előzetes adatok alapján 2009 első kilenc hónapjában kevesebb gyerek született, a halálozások száma pedig lényegében ugyanannyi volt, mint az előző év azonos időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A KSH gyorstájékoztatója szerint 2009 első kilenc hónapjában 73.039 gyerek született, 2,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 96.758 volt, ez közel azonos a 2008. január-szeptemberi adattal. A természetes fogyás 23.719 fő, 1678-cal több az egy évvel korábbinál. A nemzetközi vándorlás figyelembevételével becsült népességszám az időszak végén 10 millió 19 ezer volt.
Nyolc hónapban csökkent, egy hónapban (márciusban) kismértékben emelkedett a születésszám. Összességében 1665-tel (2,2 százalékkal) kevesebb gyermek jött világra, mint 2008 azonos időszakában.

A halálozások száma négy hónapban meghaladta az egy évvel korábbit, a többi hónapban kevesebb vagy ugyanannyi halálozást regisztráltak, mint a múlt év azonos hónapjaiban. 2008. január-szeptemberhez képest mindössze 13-mal több lakos hunyt el - közli a MOK.

A házasságkötések száma öt hónapban az előző évihez hasonló alacsony szinten stagnált, a többi hónapban viszont jelentősen visszaesett az egy évvel korábbihoz képest. 2009 első kilenc hónapjában 31.264 házasságot kötöttek, 2674-gyel (7,9 százalékkal) kevesebbet, mint 2008 azonos időszakában.

Ezer lakosra 9,7 élveszületés és 12,9 halálozás jutott. Az előbbi 0,2 ezrelékponttal alacsonyabb, az utóbbi azonos nagyságú az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva. A házasságkötési arányszám 4,2 ezrelékes értéke 0,3 ezrelékponttal elmaradt az előző évitől. A természetes fogyás mértéke a 2008. január-szeptemberi 2,9 ezrelékről 3,2 ezrelékre emelkedett. 2009 első kilenc hónapjában ezer élveszületésre 5,2 csecsemőhalálozás jutott, ez 0,4 ezrelékponttal alacsonyabb, mint egy éve.

A születésszám csökkenése és a halálozások lényegében változatlan száma következtében a természetes fogyás a 2008. január-szeptemberi 22.041-gyel szemben 2009 első kilenc hónapjában magasabb, 23.719 volt. A nemzetközi vándorlás becsült értékeinek pozitív egyenlege folytán a lakosságszám ténylegesen ennél kisebb mértékben, mintegy 12 ezerrel csökkent.

A születések és halálozások száma régiónként különböző mértékben változott. A születések száma mindenütt csökkent, ennek mértéke Közép-Magyarországon volt a legkisebb (1,2 százalék), a Nyugat-Dunántúlon pedig a legnagyobb (4,3 százalék). A halálozások száma az Észak- és a Dél-Alföldön mérséklődött, Észak- és Közép-Magyarországon az előző év I-III. negyedévivel közel azonos volt, a többi régióban nőtt.

Mindezek következtében 2009 első kilenc hónapjában a természetes fogyás az Észak-Alföldön lassult, a Dél-Alföldön alig változott, a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, valamint Közép-Magyarországon jelentősen növekedett az előző évihez képest. A házasságkötések száma valamennyi régióban visszaesett, az Észak-Alföldön a leginkább (9,9 százalék), a Dél-Alföldön a legkevésbé (4,7 százalék) - áll a tájékoztatóban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag