Egy folyamatosan fejlődő intézmény

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A múlt század közepén létrehozott kórház ma korszerű gépparkkal, bababarát elismeréssel, sürgősségi osztállyal és gyógyszertárral is rendelkezik. Ismerje meg az intézmény folyamatos fejlődésének szakaszait cikkünkből!

Az észak-borsodi térségben fekvő Ózdon 1949. október 16-án, a várossá nyilvánítás évében került sor a 180 ágyas, a maga korában szakmailag és épületgépészetileg is korszerűnek számító kórház átadására. 1960-ban a kórház épületét összekötötték egy újonnan felépített szakorvosi rendelővel, megvalósítva a kórház-rendelőintézeti egység struktúráját. Az 1970-es években már egy korszerűen felszerelt kórház működött: 8 ágyas felvételi egységgel, 8 ágyas intenzív részleggel, kivizsgáló-akut és krónikus utókezelő részlegekkel. 1992-ben pedig már 422 ágyon folyt a betegek gyógyítása. 1995-96-ban több mint 130 ággyal csökkent az ágyszámunk.
1995-2000 között a kórház megújult, egy annak minden részletét érintő rekonstrukció által, 2007-2009 között pedig a szakrendelő teljes rekonstrukciója zajlott, mindez korszerű körülményeket teremtett mind fekvő- és járóbetegeink ellátásához, mind dolgozóink munkavégzéséhez. A szakrendelő rekonstrukciója során megújult, és új helyre került a kórházi gyógyszertár, mely kiegészült egy vényforgalmas patikával is.

2009. április 1. napjától a kórház működtetését és vagyonkezelését az Önkormányzattól 20 évre átvette a Medcenter Nonprofit Kft. Kórházunk átalakult, és Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft-ként működik tovább a Medcenter Nonprofit Kft. 100%-os tulajdonában, szakmai együttműködésben a BAZ Megyei Kórházzal, illetve a térség más intézményeivel.
Radiológiai osztályunkon 2005 óta PACS rendszerű digitalizálást valósítottunk meg, közelmúltban újítottuk meg labor gép-műszerparkunkat, folyamatban van a radiológia fejlesztése, 4D-s ultrahang áll kismamáink rendelkezésére. Sebészeti és nőgyógyászati osztályunkon korszerű laparoszkópos műtéteket végzünk. Szakmai struktúráját a vezetés mindenkor a kor követelményeihez igazította, 2002-től az aktív osztályok mátrix rendszerben működnek. 2007-2010 között a kormányzat súlyponti kórháznak jelölte.

Ma a kórház 346 ágyszámból 286 ágy aktív (mátrix bel 90, seb-trauma 40, szülészet-nőgyógyászat 40, csecsemő-gyermek 36, reumatológia 70 + 6 ágyas intenzív + 4 sürgősségi), 60 ágy krónikus (40 krónikus, 20 ápolási). Központi Aneszteziológiai és Intenzív Osztály, Központi Műtőszolgálat, Központi Takarítószolgálat, Központi Sterilizáló, központosított betegszállítás és adminisztráció működik. A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SO2) 2008. január 1-től kezdte meg működését.
A kórház-rendelőintézeti egységtől 2 km-re, II.sz. telephelyen helyezkedik el a reumatológiai osztály és a szakrendelés. Struktúramódosítást tervezünk, melynek kapcsán a reumatológiai osztályt az anyaépületnél helyeznénk el új épületben, ennek forrását sikeres EU-s pályázat biztosítja. A 9 fekvőbeteg osztály mellett 30 szakmában folyik járóbeteg szakellátás. 2010. évben 11.528 fekvő-, 274.400 fő járóbeteget láttunk el.

Bababarát Kórház vagyunk, az országban elsők között kerültek kialakításra rooming-in szobák; igény szerint 8 db magasabb komfortfokozatú szoba áll térítési díj ellenében betegeink részére, kisgyermekével felnőtt hozzátartozó is helyet kaphat gyermekosztályunkon a gyógyítás idejére.
Nagy gondot fordítunk a tisztaságra, kórtermeink fürdőszoba blokkal felszereltek, többnyire 2-4 ágyasak.

1988. októberétől működik az Almási Balogh Pál Alapítvány a gyógyító munka tárgyi feltételeinek, dolgozóink szakmai továbbképzésének támogatására.

A kórház hatalmas, gondozott parkját tavasztól őszig betegeink szívesen veszik igénybe.

Almási Balogh Pál Kórház Egészségügyi és Szolgáltató Nonprofit Kft.
Főigazgató: Dr. Eszenyi Géza
Kórházalapítás: 1949. október 16.
Osztályok száma:9
Vonzáskörzet: 70.000 fő (reuma vonatkozásában 186.600 fő)
Ellátott fekvőbetegek száma: 11.528 fő (2010-ben)
Ellátott járóbetegek száma: 274.400 fő (2010-ben)
Orvos létszám: 61 fő
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 350 fő
Aktív betegágyak száma: 286 ágy (össz-ágyszám: 346)
Alapítvány: Almási Balogh Pál Alapítvány
Bankszámla száma: 11734121- 20032575
Cím: 3600 Ózd, Béke u. 1-3.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag