Bejelentett fogyasztószer

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Bejelenteni igen, de engedélyeztetni már nem kell az étrendkiegészítőket. A hivatal legfeljebb mérgező összetevők esetén intézkedhet.
A fitneszbotrány valószínűleg alaptalan: Béres Alexandra fogyasztóshow-jában ugyanis - szemben azzal, amit egy kiesett versenyzője állít - szabályosan bejelentett termékkel segítette versenyzői fogyását. Az illetékes Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet vezetője, dr. Martos Éva szerint ez csak annyit jelent, hogy az edző törvényesen járt el, azt azonban nem, hogy az alkalmazott szer hatásos és biztonságos. A táplálékkiegészítőket ugyanis nem engedélyeztetni kell, csupán bejelenteni. A gyártó kitölt egy adatlapot, magyar nyelvű címkét mellékel, s megadja az összetevőket - ennyi a dolga. Az intézet kéri a hatásokat igazoló tudományos bizonyítékokat, amelyek alapján eldöntik, hogy a termék megfelel-e az étrendkiegészítő definíciójának, illetve, hogy ártalmatlan-e. Ha azt ígérik, hogy jótékony hatással van az egészségre is, akkor igazolni kell azt is, hogy ez tudományosan megalapozott. Laboratóriumi vizsgálatok végzésére az intézetnek nincs felhatalmazása. Ahogy arra sem, hogy a nem megfelelőnek ítélt termékek forgalmazását megtiltsa, legfeljebb csak nagyon veszélyes anyag esetén.
- Minden bejelentőt tájékoztatunk arról, ha baj van a terméke összetételével vagy jelölésével, például, ha túl nagy dózisú a növényi hatóanyag, nem engedélyezett vitamin- és ásványianyag-formák vagy tudományosan nem igazolt állítások vannak a termék címkéjén. A bejelentő igazolást kap, ami csak azt jelenti, hogy a gyártó, forgalmazó a bejelentési kötelezettségének eleget tett. A saját belátása szerint dönthet viszont arról, hogy a kifogásolt dolgokon változtat-e. A termékért kizárólag a gyártó és a forgalmazó a felelős - mondja Martos Éva. Az intézet főigazgatója szerint a piacon, az interneten vagy különböző terjesztőkön keresztül számolatlanul zúdulnak termékek a fogyasztókra e minimális biztosíték nélkül is.
- Az étrendkiegészítők esetében még az esetleges mellékhatásokról sincs bejelentési kötelezettség, ahogy annak sem igen van nyoma, hogy egy-egy szer kire, miként hat.
Hatósági eljárást csak az ÁNTSZ tud kezdeményezni, amennyiben a termék súlyos egészségkárosító hatása igazolható, vagy nem felel meg a rendelet előírásainak.
A javasolt adagokat, a hatóanyagok nevét, mennyiségét mindenképpen fel kell írni a termékre. A táplálékkiegészítő terápiás, gyógyító hatással nem rendelkezhet.
- Az elmúlt évben létrehoztunk egy szakértői testületet, amely arra hivatott, hogy értékelje a felhasználni kívánt növények hatásait, alkalmazhatóságát, ártalmatlanságát. Elkészült egy 204 tételből álló lista az étrendkiegészítőkbe nem javasolt gyógynövényekről, ez azonban nem kötelező erejű - tájékoztat Martos Éva.
Azt, hogy mi a veszélyes, úgy tűnik, inkább a tapasztalat döntheti el, egyelőre azonban még az is vitatott: valóban szükség van-e táplálékkiegészítőkre. Azt a szakértők sem vitatják, hogy bizonyos élethelyzetekben, betegségek esetén segíthet a hagyományos élelmiszerek "mesterséges kiegészítése", ezeknek a rendszeres szedése azonban már nem biztos, hogy szükséges. Egy-egy ásványi anyag, vitamin, nyomelem folyamatos, esetleg túlzott pótlása ugyanis hozzászoktatja a kényelmes megoldáshoz a szervezetet, amely maga már nem is lesz képes természetes formájában "kigyűjteni" ezeket az anyagokat.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag