Az állandó hasfájás okai

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A hasfájás egy igen gyakori probléma a gyermekek körében, semmiképpen sem szabad azonban figyelmen kívül hagyni a panaszokat, ha azok tartósan fennállnak.

"Van egy 6 és fél éves unokám, aki 32. hétre született császármetszéssel terhességi mérgezés miatt. Az orvosok által javasolt fejlesztésekre, ellenőrzésekre lányom rendszeresen elvitte, tehát a kislány egészségét kézben tartották. Amiért írok: a kislány nagyon sokszor, az utóbbi időben szinte állandóan fájlalja a hasát. De annyira, hogy nem ölelhetem meg a hasánál, mert az is fájdalmat okoz neki. Anyukája elvitte már több orvoshoz, elvégeztek több vizsgálatot (vérvétel, hasi UH, székletvizsgálat), amik nem mutattak ki eltérést. Tehát minden jó, és mégsem jó. Legutoljára Kreon gyógyszert kapott, hogy hátha az segít rajta. Tudom, hogy minden orvos a lehető legjobb tudása szerint gyógyítja betegeit, de hátha van valami, ami elkerülte mindegyikük figyelmét. Ezért kérek Önöktől tanácsot, hogy milyen vizsgálat lehetne még, amely fényt derítene a hasfájás okára?" - tette fel a kérdést Orvos Válaszol rovatunkban egy olvasónk.

Orvos Válaszol rovatunkban több területen praktizáló szakemberek állnak olvasóink rendelkezésére. Tegye fel kérdését ön is!

"A hasfájás - afejfájásmellett - a leggyakoribb krónikus gyermekgyógyászati kórkép. Az elvégzett vizsgálatok döntő többsége nem mutat elváltozást. Jellemzően hullámzó lefolyást mutat, szerencsére zömmel magától elmúlik" - írja válaszában Dr. Németh László csecsemő-és gyermekgyógyász, hozzátéve, hogy a szóban forgó esetben a hasfájás valószínűleg nincs kapcsolatban a toxémiás terhességgel.

Ki kell zárni az allergia lehetőségét

A szakember szerint érdemes lehet allergiavizsgálatot végezni, a probléma hátterében ugyanis valamilyen allergia is állhat, így például glutén- és laktózérzékenység. Ugyanakkor az sem ad bizonyosságot, ha a vizsgálat nem hoz pozitív eredményt, ezért érdemes a gyermeket szelektív diétával is tesztelni, hátha valamilyen más gabonafehérje okozza számára a gondot.

A hasfájás a leggyakoribb krónikus gyermekgyógyászati kórkép
A hasfájás a leggyakoribb krónikus gyermekgyógyászati kórkép

A lisztérzékenység egy autoimmun-betegség, aminek kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér, avagy glutén egyik ferhérjecsoportja, a gliadin. Magyarországon akár minden századik ember is érintett lehet, tehát itthon igen gyakorinak mondható a betegség. A jellemző tünetek között említhető a hasmenés, az akaratlan, kóros fogyás és a gyengeség. A panaszok már gyerekkorban is jelentkezhetnek.

A tejben található laktóz emésztésében kulcsszerepet játszik egy enzim, a vékonybelek hámjában lévő laktáz. Amennyiben ez az enzim veszít az aktivitásából, a tejcukor a bélcsatornában ragad, aminek gyomor-bélrendszeri tünetek, így például puffadás, hasifájdalomlehet az eredménye. A laktóz-intolerancia először nagyjából hatéves kor felett okozhat panaszokat.


Túlburjánzó bélflóra

Ugyancsak előidézheti a gyakori hasfájást a kontaminált vékonybél szindróma, amelynek alapját az adja, hogy a vastagbélben egyébként egészséges esetben is meglévő baktériumok túlszaporodnak a vékonybélbe jutva, ahol így károsodik a bélfal. Ennek egyik jellemző szimptómája lehet a görcsös hasi fájdalom. A bakteriális túlnövekedés hidrogén kilégzési teszttel mutatható ki, kezelése pedig többnyire antibiotikumokkal történik.

Dr. Németh László szerint, ha ezek a vizsgálatok sem adják meg a fájdalom okát a kislány esetében, valamilyen képalkotó vizsgálatot kell végezni a belekről, így komputertomográfiát vagy endoszkópiát.

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Beteg a családban?Influenza

Beteg a családban?Fertőtlenítsünk, előzzük meg a további problémákat!

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseBechterew-kór

A gerincízületi gyulladások korai felismeréseMilyen betegségek tartoznak a gerincízületi gyulladások közé?

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretnePikkelysömör

Minden, amit a pikkelysömörről tudni szeretneA pikkelysömör az egész szervezetet érintő krónikus gyulladásos megbetegedés

Az ízületi fájdalmak kezeléseÍzületi fájdalmak

Az ízületi fájdalmak kezeléseGyulladásszerű, égető érzés, az ízületek forrósága, a végtagok merevsége reggelente?

Vénás betegségek és az aranyérFókuszban

Vénás betegségek és az aranyérAz aranyér igazi népbetegség

Mi a lázgörcs?Lázgörcs

Mi a lázgörcs?Eszméletvesztéssel, izommerevséggel és -rángásokkal járhat

Inkontinencia a világbanInkontinencia

Inkontinencia a világbanVizeletcsepegés: a nyugati kultúra hozadéka

Arthritis pszoriaticaPikkelysömör

Arthritis pszoriaticaA pikkelysömör nevű bőrbetegség ízületi gyulladással együtt járó formája

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag