Auguszta: csökken a halálozás

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Debrecenben alaposan megváltozott az Egyetemváros arculata: befejeződött az Auguszta-program, amelynek keretében több klinikai-kórházi épületet emeltek, illetve újítottak fel. A fejlesztéssel két régió egészségügyi ellátása emelkedik korszerű színvonalra.
Magyarország I. nemzeti fejlesztési tervének legnagyobb beruházását adták át a napokban a Debreceni Egyetemen: az úgynevezett Auguszta-program keretében elkészült az ország legkorszerűbb regionális egészségcentruma, amely az Észak-Alföld és az Észak-Magyarország régiók szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegeinek ellátását végzi majd.
A 2005-ben kezdődött fejlesztés teljes beruházási költsége meghaladta a 12 milliárd forintot. Ebből 9 milliárd forintot tett ki az Európai Unió támogatása, a magyar kormány 1,8 milliárd forintot utalt át a megvalósításra, az önrész pedig több mint 1,3 milliárd forint volt. A program keretében több mint 13 ezer négyzetméternyi új létesítményt emeltek, csaknem 15 ezer négyzetméteren újítottak fel épületeket. Az újonnan épült központi betegellátó egységekben kaptak helyet az ideg-, ér-, onkológiai és mellkassebészeti klinikai osztályok. Ugyanakkor elkészült a III. számú belgyógyászati klinika járóbeteg-ellátó egysége, befejeződött a kardiológiai ambulancia és a pszichiátria épületének a felújítása, az onkológiai tanszék épületének a bővítése. Új, a modern betegellátás követelményeinek megfelelő körülményeket teremtettek a tüdőgyógyászati klinikának, megkezdte működését az Északkelet-magyarországi Egészség Obszervatórium.
Az Auguszta-program egyik kezdeményezője Fésüs László, a Debreceni Egyetem rektora, az orvos- és egészségtudományi centrum egykori elnöke volt, aki a fejlesztéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: a beruházásnak azzal, hogy jelentősen hozzájárul a lakosság egészségi állapotának javulásához, gazdasági hatása is lesz, hiszen a népbetegségnek számító szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedések előfordulási gyakorisága eddig különösen magas volt az Észak-Alföld és Észak-Magyarország régióban. Mint mondta, a program egyik különlegessége, hogy felöleli ezen betegségcsoportok kezelésének teljes vertikumát, azaz a megelőzést, a szűrést, a diagnosztikát, a műtéti terápiát, a rehabilitációt és az utógondozást. Ebben a tekintetben a létrejött komplexum egyedülálló az országban. A fejlesztés és a várhatóan sikeres működés eredményeként a szakemberek mind a halálozási, mind a megbetegedési mutatók jelentős csökkenését várják az említett betegségcsoportokban az orvos- és egészségtudományi centrum ellátási területén. Becslések szerint a keringési betegségekre visszavezethető halálozás és a férfiak rosszindulatú daganatok miatti korai halálozása 12 százalékkal csökkenhet, míg a nők esetében a rosszindulatú daganatok miatti korai halálozás 10 százalékos csökkenését várják. Ez azt jelenti, hogy az érintett régiók lakossága az előrejelzések szerint évente 214 ezerrel kevesebb napot tölt majd táppénzen.
Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter a beruházás ünnepélyes átadásán bejelentette, hogy a magyarországi régiók legnagyobb kórházai mostantól öszszesen 75 milliárd forintra pályázhatnak, hogy a debrecenihez hasonló beruházásokat valósítsanak meg. Egy-egy intézmény legfeljebb 12 milliárd forintos összeget nyerhet el. A tárcavezető elmondta azt is: pályázati alapot írnak ki a sürgősségi ellátás területén összesen 9,5 milliárd forintra, míg a mentésirányítás korszerűsítésére 3,5 milliárd forint pályázati pénzt szánnak.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag