Árt a Facebook a beteg-orvos kapcsolatnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

közösség

Érdekes helyzetet teremt az orvosok részvétele a közösségi oldalak életében, mert így elmosódik a határ a magánélet és a gyógyítás között - áll a Journal of Medical című lap online kiadásában megjelent tanulmányban.

A tanulmány szerzői 405 posztgraduális képzésben résztvevő fiatal orvost kérdeztek meg a Facebookról. A megkérdezettek közel fele küldte vissza a kérdőívet, a válaszolók 73 százaléka volt fent a közösségi oldalon.

A válaszadók nagyjából fele szerint a beteg máshogy néz az orvosára, miután felfedezi annak Facebook-adatlapját. Ezt a háromnegyedük kiegészítette azzal, hogy mindez csak akkor történik meg, ha az adatok a beteg számára is hozzáférhetőek - ám a tagok szinte mindegyike megadja adatlapján a teljes nevét és a születési adatait, 91 százalék pedig fényképet is felrak magáról.

Eddig mindössze 6 százalékukat jelölte be egy betegük ismerősnek, de a kutatók szerint a jövőben az ilyesmi sokkal gyakoribb lesz. 85 százalékuk ma már azt mondja, visszautasítana egy ilyen felkérést. Akik mégis elfogadnák, azzal indokolták a véleményüket, hogy mindkettőjük számára kínos helyzetet teremtene, ha nem ezt tennék. Az elutasítók szerint etikátlan lenne, ha barátjuk lenne a beteg a Facebookon, sőt, egyesek akár romantikus ábrándokat is szőnének köréjük.

"Ez az újfajta kapcsolat valóban olyan helyzetet teremt, amely etikailag kérdéses, mivel nem kapcsolódik közvetlenül a gyógyításhoz" - állítják a tanulmány szerzői, majd hozzáteszik: "Nem szerencsés, ha a betegek túl mély információkkal rendelkeznek orvosaik magánéletéről. Fontos, hogy a fényképek és az üzenetek ne legyenek félreérthetőek, és ne lehessen belőlük következtetni az orvos világképére és magánéleti szokásaira. Nem kell, hogy olyanok is hozzáférjenek ezekhez az információkhoz, akiknek nincs közük hozzá."

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag