Aligátorvérrel harcolnak a szupermikróbák ellen

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

Az aligátorok vérében lévő hatóanyagok segíthetnek az úgynevezett szupermikróbák ellen folytatott harcban - állítják Louisianai biokémikusok.

A kutatók úgy vélik, hogy az aligátorok vérében lévő fehérjék segítségével olyan új antibiotikumokat lehet előállítani, amelyekkel sikeresen vehetik fel a harcot egyes szuperkórokozókkal szemben, amelyek immúnisak az eddig ismert kezelési eljárásokra.

Szuperbaktériumok

Szuperbaktériumok

A rezisztens baktériumok leggyakrabban súlyos égési sérülések után vagy cukorbetegség következtében kialakult fekélyekben jelennek meg.
A tudósok szerint az aligátorvérnek jelentős antibakteriális hatása mellett egyéb jótékony tulajdonságai is vannak: a Candida albicans gomba által okozott fertőzés ellen is jól használható.

"Az aligátoroknak különösen erős az immunrendszerük, így kiválóan védekeznek a különböző mikroorganizmusok, gombák, vírusok, baktériumok ellen" - nyilatkozta Dr. Mark Merchant, a McNeese Állami Egyetem biokémikusa.
"Egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben aligátorvérből készült gyógyszerekkel kezeljük az ilyen fertőzéseket."

A laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a hüllők vérében lévő aktív fehérjék képesek még az olyan erős kórokozók elpusztítására is, mint a rettegett MRSA baktérium. Az MRSA-hoz hasonló szuperkórokozók azért veszélyesek, mert ellenállnak a széles spektrumú antibiotikumoknak, így kezelésük szinte lehetetlen. Előzetes tesztek szerint az így előállított gyógyszerek akár a HIV-vírus ellen is hatásosak lehetnek.

A tudósok jelenleg a megfelelő fehérjék elkülönítésén dolgoznak, így mindenfajta fertőzésre a megfelelő hatóanyagot alkalmazhatnák. Ezek után megindulhatna a különböző aligátorvérből készült gyógyszerek előállítása. Dr. Merchant szerint, ha a kísérletek továbbra is megfelelően haladnak, akár 7-10 éven belül megjelenthetnek a nagy testű hüllők véréből készült orvosságok.

Videó: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag