A számlahelyettesítő szerint nem csalnak a kórházak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

A tervezettel szemben idén várhatóan csak 13,9 milliárd forint jut a háziorvosoknak és a kórházaknak a vizit- illetve kórházi napidíjból.
Csökken az orvos-látogatások száma, s a tervezettel szemben nem január elsejétől, csak 2007 február 15-től vezették be a fizetési kötelezettséget. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója szerint ezzel magyarázható, hogy év végéig a vártnál kisebb bevételre tehetnek szert az egészségügyi szolgáltatók vizitdíjból valamint kórházi napidíjból.
Ami a konkrét számokat illeti, a háziorvosok eddig 5,3 milliárdos vizitdíj bevételt könyvelhetnek el, a járóbeteg szakellátók pedig 3,5 milliárd forintra tettek szert, az aktív fekvőbeteg osztályok napidíj bevétele pedig 1,2 milliárd forintot tett ki. Míg a háziorvosi és a járóbeteg szakellátásban az eset- és a betegszám egyaránt csökkent a fizetési kötelezettség bevezetésének hatására, ugyanez a tendencia figyelhető meg az egy betegre jutó orvos-beteg találkozásoknál is. A fekvőbeteg ellátásban csökkent az ápolási idő, s a kezelt, ellátott esetek száma is, ám ez utóbbi Székely Tamás szerint az úgynevezett teljesítmény volumen korláttal (tvk), vagyis a finanszírozott ellátások számának mesterséges korlátozásával magyarázható.
Az ellenőrzések eredményeként ma már 9,6 millió állampolgárról tudni, hogy milyen jogviszony alapján veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, így nagyjából 400 ezer ember jogviszonyának tisztázása van hátra. Mivel egyre többen fizetnek egészségbiztosítási járulékot, nőtt az OEP bevétele. A főigazgató szerint ezzel magyarázható az egészségbiztosítási alap 55-60 milliárdra tehető többlete.
A kórházakban kötelezően kiadandó elszámolási nyilatkozatok visszhangjából az derült ki, hogy a kórházak nem csalnak, elvégzik mindazon vizsgálatokat és beavatkozásokat, amelyek utólag megjelennek a betegeknek átadott dokumentumokban. A statisztikák legalábbis ezt mutatják, hiszen mindössze 280 millió forintot kellett azért levonni a kórházaktól, mert el nem végzett vizsgálatot is szerepeltettek a nyilatkozatban. Ez az évi 2 millió kórházi eset mindössze 1 százalékát érintette. A krónikus kórházi ellátásban viszont - ismerte el a főigazgató - magasabb ez a szám. Jövő januártól egyébként a járóbeteg-szakellátásban is bevezetik a számlahelyettesítő nyilatkozat kiadását.
A januárban hatályba lépett gyógyszer-gazdaságossági törvény eredményeként némileg racionálisabb lett a gyógyszerrendelés, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy-egy készítményből a nagyobb kiszerelést írják fel az orvosok. A korábban nagy vihart kavart inzulin-ügy kapcsán - amely a felírt mennyiség jelentős csökkenéséről szólt - az OEP vizsgálatot folytatott, s ez hasonló eredményre jutott: a felhasználás kezd eltolódni a hosszabb hatású készítmények felé. A kalkulációk szerint a gyógyszerkassza év végén 326 milliárd forintnál "áll meg", s ezt további 20 milliárddal még tovább csökkentik majd a gyártói befizetések.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag