A rotavírus terjedését a születésszám is befolyásolja

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy új kutatás szerint az Egyesült Államokban a rotavírus-fertőzés terjedése - csecsemők és gyermekek hasmenésének vezető oka - nagyobb különbséget mutat a területenkénti születési arányok szerint, mint az egyéb környezeti faktorok.

Egy vizsgálat arról számolt be, hogy a rotavírus-fertőzés következtében évente több, mint 600 ezer gyermek hal meg. A betegség az Egyesült Államokban enyhébb, ott évente az 5 évesnél fiatalabb gyermek közül mintegy 30-40 esik áldozatául, és 60 ezren kerülnek miatta kórházba. Az Egyesült Államokban a rotavírus-járvány késő ősszel délnyugaton kezdődik, majd télen északkeleten ér véget, mely arra utal, hogy talán az éghajlati különbségek befolyásolják.

"Vizsgálatunkban matematikai modell segítségével kimutattuk, hogy rotavírus-járvány földrajzi eloszlása - mely járvány északkeleten 2-3 hónappal korábban jelentkezik, mint délkeleten - a születési arányok változásának tulajdonítható"- jelentette be Virginia Pitzer, a Pennsylvaniai Penn State University munkatársa.

"Mivel az csecsemőknek gyakran van hasmenésük, ezért rotavírus-infekció esetén roppant fertőzőek lehetnek" - magyarázza. - "Rotavírus-fertőzés épp ezért hamarabb tör ki azokban az államokban, ahol több csecsemő születik."

Virginia Pitzer és munkatársai Science-ben publikált tanulmánya szerint a születési ráta 30 százalékkal magasabb az Egyesült Államok délnyugati területein, mint északkeleten, és ez úgy tűnik, nagyobb táptalajt ad a rotavírus elterjedésének. Mindamellett az elmúlt évtizedben a születési ráta 10-25 százalékos csökkenése délnyugaton hozzájárult ahhoz, hogy a rotavírus-fertőzés földrajzi és szezonális váltakozása kevésbé kifejezett. "A kötelező rotavírus védőoltás bevezetése 2006-ban hasonló hatást ért el, mint a születési ráta csökkenése" - nyilatkozott Pitzer - "mivel a vakcináció szintén csökkenti a fertőzésre fogékony csecsemők számát."

"A modell magyarázatot ad arra, hogy a 2007-2008-as rotavírus-járvány miért volt kisebb és későbbi, mint azt vártuk" - tette hozzá Pitzer. "Kimutattuk, hogy a vakcináció a rotavírus-fertőzés populációs eloszlásának változásához vezet."

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag