A kórházi betegek felét veszélyezteti a trombózis

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  InforMed

London, 2008. február 1. (MTI/Reuters) - A kórházi betegnek több mint a felét veszélyezteti a trombózis, ám a páciensek közül sokan nem kapják meg azt az egyszerű kezelést, amely megelőzhetni a vérrögképződést az erekben - jelentették be csütörtökön brit kutatók.
A vizsgálatot, amelynek eredményeit a Lancet című orvosi folyóiratban publikálták, 32 ország 358 kórházában több mint 68 ezer beteg bevonásával végezték.
Mint kiderült, a sebészeti beavatkozáson átesett betegek nagy valószínűséggel vénás tromboemboliára, vagy az erekben másutt kialakuló vérrögökre "tesznek szert".
"Az adatok azt mutatják, hogy világszerte a kórházi betegeknek több mint a felét veszélyezteti a vénákban kialakuló tromboembolia. A sebészeti betegek esetében magasabb a vérrögképződés veszélye, mint más osztályok páciensei esetében" - mutatott rá közös tanulmányában Ander Cohen, a londoni King,s College és Ajay Kakkar, a londoni Orvosi és Fogorvosi Egyetem kutatója.
Az alvadásgátlók, valamint a vérkeringést segítő speciális gumiharisnya révén megelőzhető a vérrögképződés, ám mint a kutatók tanulmányokban rámutatnak, a veszélyeztetett betegek fele nem kapja meg a megelőző kezelést.
A tanulmány pozitív példaként Németországot, Magyarországot és Spanyolországot emeli ki, ahol a leginkább veszélyeztetett betegek több mint 82 százaléka kapott valamilyen preventív kezelést. Az Egyesült Államokban ez az arány 71 százalékos volt, Nagy-Britanniában pedig 74.
A negatív véglet Banglades és Thaiföld volt, ahol a veszélyeztetett betegek mindössze 0,2 százaléka részesült megelőző kezelésben, Pakisztánban pedig ez az arány 10 százalékos volt.
A pácienseknél vérrögképződés indulhat meg az alsó végtagok vénáiban. Kialakulhat alsóvégtagi mélyvénás trombózis, s ugyancsak veszélyezteti a pácienseket a tüdőembólia, amely általában akkor alakul ki, amikor a vérrögök elszabadulnak, s a tüdő felé "veszik az irányt". Az ilyen vérrögök számlájára írható a kórházi halálozás tíz százaléka.
A frissen műtöttek, valamint csonttörés miatt kórházi ápolásra szoruló páciensek és a rákos betegek esetében magasabb a vérrögképződés kockázata, amennyiben rossz a keringésük, vagy hosszú időn át fekvésre vannak kárhoztatva.
További kockázati tényezőt jelent a túlsúly, valamint a vérrögképződés családi előfordulása.
A kutatók mindenekelőtt azt határozták meg, hogy mely betegcsoportok a leginkább veszélyeztetettek, majd azt figyelték, hogy az orvosok javasolnak-e valamilyen nemzetközileg elfogadott preventív módszert.
A vizsgálat azt is kimutatta, hogy az adott ország gazdasági helyzete nem befolyásolja azt, hogy a kórházak milyen jól határolták be és kezelték a vérrögösödés szempontjából magas rizikócsoportba tartozó betegeket.
(MTI-Panoráma)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag