A korán diagnosztizált rák gyógyítható!

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

daganatos betegségek, PET-CT

Magyarországon 66 ezer rákos megbetegedést diagnosztizálnak, és 33 ezren halnak meg a daganatos betegségek miatt évente. A sikeres gyógyítás egyik kulcsa, hogy a kóros elváltozásokat minél korábban felismerjék. Gyakran a beteg élete múlik azon, hogy mikor diagnosztizálják nála a rákot!

A PET/CT az egyik olyan, széles körben használt eljárás, amellyel időben felfedezhetők a rosszindulatú daganatok, és mivel a vizsgálatok során a teljes testről készül kép, az esetleges áttéteket is azonnal ki lehet mutatni. Sőt, a készülék azokat az elváltozásokat is "megtalálja", amelyeket más módszerrel nem lehetne észrevenni. A PET/CT két módszert, a komputer-tomográfiát és a pozitronemissziós tomográfiát egyesíti, így az egyik legpontosabb diagnosztikai eljárás. Már a néhány milliméteres elváltozásokat is fel lehet ismerni a segítségével, és pontosabban "be lehet határolni" azt a területet is, ahol a kezelésre szükség van. Sőt, mivel pontosabb eredményt biztosít, akár módosíthatja is a kezelés menetét, vagy teljesen elkerülhetővé tehet műtéteket - derül ki a Pozitron-Diagnosztika Központ sajtóközleményéből, amelyben az alábbi személyes történet is olvasható.

"1946-ban születtem, és mindkét szülőmet a rák miatt veszítettem el. Betegségem 2006-ban kezdődött, szinte egyik napról a másikra. A sors úgy hozta, hogy éppen akkoriban olvastam valahol a PET/CT-vizsgálatról. Bár semmilyen panaszom nem volt, úgy döntöttem, hogy saját megnyugtatásomra jelentkezem a vizsgálatra. Hamar túlvoltam az amúgy fájdalommentes vizsgálaton. A lelet megdöbbentet: az állt benne, hogy kóros elváltozás van a vastagbelemben. Az orvos elmagyarázta, hogy mindenképpen szükséges egy kolonoszkópia (vastagbéltükrözés), amivel vagy mintát tudnak venni az elváltozásból vagy el is tudják azt távolítani. A szövettan szerint a kivett polipban egy 6 mm-es átmérőjű rákos terület volt. Mivel úgy tűnt, hogy a daganatot teljes egészében sikerült eltávolítani, a sebész azt mondta, hogy nincs szükségem utókezelésre, mindössze 3 havonta elég a vérvétel és abból a tumormarker-szint figyelemmel kísérése, illetve ellenőrző kolonoszkópiák.
A kontrollvizsgálatokra 3 havonta rendesen jártam, és soha semmilyen eltérés nem volt kimutatható" - meséli egy már gyógyult beteg, aki éppen a PET/CT-nek köszönheti, hogy teljesen tünetmentes. "2008 februárjában aztán az esedékes laborvizsgálat nem várt eredményt hozott. A CEA (tumormarker) szintem a normál érték többszörösére emelkedett. Azonnal újabb tükrözés következett, aminek az eredménye negatív lett. Bár ez kicsit megnyugtatott, annál ijesztőbb volt, hogy a három hónapos kontroll vérvétel szerint a tumormarker értéke az előző duplájára nőtt! Ekkor már az orvosom javaslatára történt meg az egész test PET/CT vizsgálat, ami a vastagbél melletti zsírszövetben egy 3 cm-es kóros eltérést igazolt. Szerencsére máshol a szervezetemben nem látszott rákra utaló elváltozás. Azonnal kemoterápiás kezelést kaptam, majd megoperáltak. Orvosom felvilágosított, hogy a daganat a vastagbélen kívülről kezdett fejlődni, egy áttétes nyirokcsomóból. Ezt nem lehetett tükrözéssel kimutatni, a PET/CT felvételen viszont látható volt. A műtét után gyorsan felépültem, mára teljesen meg is gyógyultam."

A diagnosztikai eljárásról további információkat a pet.hu internetes oldalon találhat.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag