Miért ordít az újszülött?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mert elviszik az anyjától - mondta jó néhány évvel ezelőtt a Csepeli Szülészeti Osztály vezető főorvosa, miután életében először meglátogatott egy baba-barát kórházat. A világon harmadikként, egy görög és egy amerikai egyetem után, "Perinatális szaktanácsadó" képzés indul az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.
Nagyon fontos mérföldkőhöz érkezett a hazai szülészeti ellátás, ugyanis a most induló "Perinatális szaktanácsadó" képzés valóban egy új személetet jelent. A mi kultúránkban egyértelműen az orvosi, vagy egészségügyi szemlélettel szemben egy sokkal kiegyenlítettebb helyzetet kíván teremteni. Egyre több kutatás mutatja, hogy kulcsfontosságú a közvetlen szülés-születés utáni pár óra, ami úgy kéne történjék, hogy az anya és a gyereke, adott esetben az apa is, teljesen háborítatlanul töltsék együtt ezt az időszakot a különböző mosdatások, fürdetések, cseppentések és egyebek helyett. Például ma már tudjuk, hogy nem kell lemosni egy babáról a magzatmázat, mert direkt jó a bőrének, hogyha az rajta marad. Ehhez képest a csecsemőellátás azt látja inkább biztosnak, hogyha a gyerek ott van az ő osztályukon, a fizikális ellátást, a tisztaságot, a sterilitást előtérbe helyezve. Ma Magyarországon is van olyan osztály, nem egy és nem kettő, ahol pár perces korában a kisbabát elviszik az édesanyjától. Ezt a helyzetet szeretnénk egy kedvezőbb, harmonikusabb irányba mozdítani. Ez a megközelítés a szülés-születés egészséges, természetes folyamatát veszi alapul - tájékoztat Varga Katalin, az ELTE Affektív Pszichológiai Intézetének a vezetője.
A sokoldalú és alapos tudást nyújtó képzésben szó lesz a magzati életről, hiszen napról napra többet tudunk a babák születése előtti időszakáról, beleértve azt is, hogy mi mindenhez értenek már, mi mindent tudnak, amiről néhány évvel ezelőtt még fogalmunk sem volt. Lesz egy olyan kurzus, ami "Az Életet" kíséri végig, annak fontosabb fordulói, fejlődési állomásai mentén, mert az egyes generációk egymásnak adják tovább a jó, vagy rossz tapasztalatokat. Hogyha a születés környéki tapasztalatok kedvezőtlenek, akkor annak nagy valószínűséggel ára van a felnőtté válás során, például a párválasztáskor, a saját gyerekei nevelésekor. De akár a kockázatvállalásban, közgazdasági döntésekben, vagy a drogozásban is. Szó lesz a fájdalomról, a halálról, a szülés körüli rítusokról, vagy a szexualitásról. A kutatásoktól kezdve a közember és a szakmák gondolkodásából egyszerűen hiányzik az, hogy a szülés-születés egy szexuális esemény. Önálló tárgyként szerepel az apaság, illetve a perinatális terápiás módszerek, és hogy milyen szakemberekhez fordulhatnak a valóban rászorulók. Az önismereti tréningek, csoportok pedig végigvonulnak a négy féléven.
Olyan diplomás szakemberek jelentkezését várják, akik vagy a születés körül tevékenykednek, vagy a felnövekvő generáció oktatásában, nevelésében vesznek részt.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag