Fehérjeműködés és a rák kialakulása

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A sejtek felületén elhelyezkedő ferhérjék működésében rejlik a mozgásra, a szaporodásra való képesség magyarázata.
A daganatsejtek működésének jobb megértése céljából magzati (embrionális) eredetű őssejteket tanulmányozott egy brit tudóscsoport, és arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy a sejtek felületén elhelyezkedő ferhérjék működésében rejlik a mozgásra, a szaporodásra való képesség magyarázata, a daganatok burjánzóvá válásának oka - olvasható a manchesteri egyetem (University of Manchester) honlapján.
A kutatókat régóta foglalkoztatja az a kérdés, hogyan képesek a szövetek között mozogni a daganatsejtek , vagyis milyen mechanizmus révén alakulhatnak ki a távoli szerveken a daganat-áttétek.
A legtöbb szöveti (epitéliális) sejt oly szorosan kapcsolódik a környező struktúrához, hogy nem képes mozogni. A sejtek másik csoportjába a mezenchimális sejtek tartoznak, melyek a szó hagyományos értelmében nem képeznek szövetet, mivel nem kapcsolódnak a környezetükhöz. Azt a módosulást, amelynek során a sejtek helyváltoztatásra képessé, azaz mobilissá válnak, az orvosi szaknyelv epitéliális-mezenchimális átalakulásnak nevezi. Az említett jelenséget először az embrió fejlődésének kezdeti szakaszában írták le.
A kutatók megfigyelése szerint az embrionális őssejtek képesek saját maguktól átesni az említett átalakuláshoz hasonló változáson. Elvesztik azokat a sejtfelszíni fehérjéket, melyek a többi sejthez kötik őket, és megjelennek a felszínükön azokhoz a fehérjékhez hasonló képletek, amelyeket a daganatsejteken figyeltek meg. Ezek segítségével már képessé válnak a mozgásra - írta le a csoport tagjainak megfigyelését dr. Chris Ward.
A daganatok sikeres kezeléséhez fontos volna pontosan megismerni, megérteni, hogyan képesek mozogni a daganatsejtek. Ugyanis azon daganatok, amelyeknek sejtjei nem tudnak mozogni, igen ritkán veszélyesek. A daganatoknak az a tulajdonsága jelenti az életet fenyegető veszélyt, hogy belenőnek a szövetekbe, "beszűrik" őket .
A brit kutatócsoport behatóan tanulmányozott egy speciális fehérjét, főként azt a tulajdonságát, amellyel meg tudja akadályozni a sejtek mozgását. Azt tapasztalták, hogy ez a fehérje nemcsak "kiköti", rögzíti a sejteket, hanem egyben gátolja is annak a fehérjének a termelődését, mely viszont másfelől fokozni tudja a sejtek mozgékonyságát. Úgy gondolják, ha sikerülne megfejteni azon folyamatokat, melyek ennek a fehérjének a termelését szabályozzák, hatékony új fegyvert tudnának csatasorba állítani a rosszindulatú daganatok elleni harcban.
A fehérjék jobb megértése segíthet a tumor elleni terápiai lehetőségek kiszélesítésében - olvasható az egyetemi honlapon.
2007-05-30 10:00
Forrás: MTI
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag