Éjszakai szüléstől rettegnek a kismamák

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A nőgyógyásznak joga van, hogy ledolgozott munkaideje után ne menjen be a kórházba.
Mit lehet tenni azért, hogy a vajúdó nő és az orvos joga egyaránt érvényesülhessen? Ez a kérdés vetődött fel a július 1-jével hatályba lépett rendelkezés kapcsán, mely a kormány május 2-ai döntése értelmében, a terhesgondozást és a szülést kivonta az orvosválasztás miatti 30 százalékos részleges térítési díj fizetésének kötelezettsége alól. Eszerint - ha csak egyéb szakmai indokok nem akadályozzák - e hónap elejétől ismét valamennyi, a szabad orvosválasztásra igényt tartó nő annál a szülész-nőgyógyásznál készülhet fel az anyaságra és hozhatja világra a gyermekét, akit önként választ.
Ez alól az a kismama sem lehet kivétel, akinek kezelőorvosát időközben elbocsátották állásából. A jogszabály ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy a szülő nő új munkahelyére is kövesse választott orvosát, illetve az egészségügyi szolgáltatónál nem munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott orvos választása esetén, a területileg illetékes kórházban vegye igénybe a tb által finanszírozott szolgáltatást. Ez esetben az adott kórház szerződésben foglalt feltételek és fizetség mellett köteles biztosítani, hogy a szülő nőnek választott orvosa segítse világra gyermekét.
A szülész-nőgyógyász szakma és a várandós anyák körében egyaránt megnyugvást ígérő jogszabály nyújtotta lehetőségekkel mégsem élhet egyformán valamennyi kismama. A szombathelyi Markusovszky Kórházban ugyanis csak a napközben szülőket illeti meg a szabad orvosválasztás joga, éjszaka az éppen ügyeletes, készenlétes orvosnak kell ellátni őket.
S, mert a szülések legtöbbje éppen az éjszakai, hajnali órákban indul meg, számos, a kórház illetékességi területéhez tartozó kismama aggódva gondol rá: sikerül-e napközben, választott orvosa mellett világra hoznia gyermekét.
Egyesek tudni vélik: a kórház érintett orvosai olykor titokban megegyeznek és ügyeletet cserélnek, netán programozott szüléssel oldják meg a problémát.
Dr. Lakner László , a Markusovszky kórház főigazgató főorvosa azonban nem hallott ezekről a megoldásokról, de - mint hangsúlyozta -, ha van ilyen, mindenképpen gyerekesnek, felelőtlennek, szakmailag elfogadhatatlannak tartja, aminek súlyos következményei lehetnek.
A helyi szintű értelmezést és gyakorlatot a jogszabályok egyeztetéséből eredő, valamint, a szakorvosok hiányával indokolta a főigazgató, mondván: nem tudni, milyen alapon számolják el a behívott orvosok munkáját, miként és miből díjazzák őket, hiszen mindez a munkaidő-alapot terheli. Ráadásul, ha az orvos éjszaka ledolgozza a Munka Törvénykönyvében megszabott órakeretet, napközben már nem lesz köteles dolgozni.
Lakner László ennek ellenére úgy gondolja: a jelenlegi jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a vajúdó nőt éjszaka az ügyeletes, készenlétes orvos lássa el. Hangsúlyozta: a számára is bevallottan, nehezen feldolgozható helyzetet mielőbb meg akarja oldani.
Otthonszülést szimuláló szobák
Tervei szerint őszre létrehoznának két, az otthon szülést szimuláló szobát, melynek infrastruktúráját a kórház teremtené meg, de a bérleti jogot egy szülész-nőgyógyászokat foglalkoztató kft. vásárolná meg, lehetőséget teremtve a kismamák egyéni igényeinek kielégítésére. A bérleti díj a kórházat illetné, de az orvos és a kismama közötti anyagi egyezséget a paciensek magánügyének tekintenék.
S vélhetően magánügy maradna az is, hogy aki az anyagi feltételek hiányában nem élhet ezzel a lehetőséggel, annak miként alakul a szülés éjszakája...
Hogy az ily módon többletmunkát vállaló orvosok nem lépik-e túl a törvényben előírt munkaidőkeretet, arra nem tudott egyértelmű választ adni a főigazgató. Elismerte, felelősség terheli azért, hogy dolgozói a Munka Törvénykönyvben előírt időkeretben dolgozzanak, ezért mielőbb felmérni kívánja, ki és mennyi munkát vállal más intézményekben, magánrendelőkben. Ezen a téren ugyanis meglehetősen nagy a zűrzavar, sok a szabálytalanság - mondta.
Dr. Szabó István , a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke a Weborvos érdeklődésére elmondta: hivatalosan még nem értesítették az új jogszabályról, ennek ellenére a kollégium nevében is úgy értékeli: valamennyi kollégája örömmel fogadja a változást, hiszen a korábbi, a kismamák jogát szűkítő döntés eleve rossz volt. Hangsúlyozta: nem a hálapénz, vagy az egyéni érdek mondatja ezt vele, sokkal inkább a több évtizedes szakmai tapasztalat.
Az édesanyák életének legnagyobb, legmagasztosabb eseménye, a szülés kapcsán mindent meg kell tenniük, hogy ez az esemény a lehető legintimebben, legzavartalanabbul,  anya, család, szülést vezető orvos számára egyaránt örömteli módon történjen. Ehhez pedig hozzátartozik, hogy a várandós nő annak az orvosnak arcát lássa a szülés pillanatában, aki kilenc hónapig gondozta, s aki számára a biztonságot, megnyugvást jelenti, akire mindig emlékezni fog.
Nem hallgathatta el azonban, hogy az orvos-leépítések, valamint az európai uniós normatívák betartása számos gondot okoz majd a végrehajtásban. De arról még nem volt ideje gondolkodni, mi lehet a követendő út, ha egy intézmény képtelen betartani a jogszabályt.
2007-07-11 14:28
Forrás: Weborvos Várnai Ágnes
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban hétfon délelőtt az ország nagy részén kevés felhő zavarja majd a sok napsütést, felhősebb tájak inkább csak keleten fordulhatnak elő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag