Ápolónő kerestetik

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Hiába a kórházi elbocsátások, helyenként továbbra is óriási a hiány az egészségügyben a szakképzett munkatársakból. Az átalakítások hatása a remények szerint szeptember után javíthat a helyzeten.
Hiába a struktúraváltás, a tömeges elbocsátások híre, továbbra sem találnak szakdolgozókat az intézmények. Van olyan szakterület, ahol húsz-harminc százalékos a szakdolgozókból a hiány. Az egyik fővárosi kórház ápolási igazgatója például speciális területekre keres hiába szakképzett munkatársakat. A vezető szerint szeptemberig biztosan nem változik a helyzet, a most elbocsátott munkatársak ugyanis nyilván megvárják a végkielégítéshez kötött határidőt. Azt azonban nem tudni, szeptembertől valóban érezhető lesz-e bármiféle javulás.
- Nem elfogadható, hogy negyven ágyat két nővér lásson el, de még mindig inkább így, mint szakképzetlen munkatársakkal, pedig sajnos legfeljebb ők jelentkeznek az álláshirdetésekre - mondja az igazgató, aki szerint a szakképzetlen munkaerő-áramlás már elindult, de velük nem igazán lehet az álláshelyeket betölteni. Igaz: az említett intézmény egyike azoknak, ahol a krónikus hiányt éppen kelet-európai szakdolgozókkal töltötték fel. A Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke szerint döntő lesz, hogy ki és milyen szakképesítéssel keres majd új helyet. Az ugyanis látható, hogy a szülészeteken, gyerekosztályokon dolgozók nehezen, csak átképzésekkel állhatnak be a hiányterületekre - például aneszteziológusi és műtősnői helyekre.
A vezető szerint a problémát súlyosbítja, hogy sok kórházban a költségmegtakarítás miatt igyekeznek a legalacsonyabb szinten képzett szakemberekkel dolgoztatni. Ezt erősíti, hogy a statisztikák szerint a diplomás ápolók 30 százaléka egyáltalán nem, vagy csak alacsonyabb képzettséget igénylő állásban helyezkedhet el, mert a kórházak nem tudják megfizetni őket. Új jelenség, hogy az egészségügyi szakdolgozói állásokat egyre nagyobb arányban, akár 40 százalékban is, képzetlen segédnővérekkel töltik fel.
Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség leendő elnöke szerint azzal is számolni kell, hogy a szakdolgozók, ha már költözniük kell, inkább vállalják a külföldi munkát a sokkal magasabb fizetés reményében. Az igényeket jelzi, hogy 2003 és 2007 között csak Ausztria tízezerrel több nővért alkalmazott.
A helyzet rendezése égető. Egy brit tanulmány, amely négy fejlett ország munkaerőhelyzetét mérte fel, arra a következtetésre jutott, hogy a képzett ápolószemélyzet hiánya emberéletben is kifejezhető: a vizsgált országokban ez okból a kutatók szerint két év alatt 246 beteg halt meg.

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag