A méltóságért

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Hetek óta tartja az országot lázban az a probléma, hogy évente pár száz nő dönthet-e úgy, hogy otthon szüléssel hozza világra gyermekét. Ritkán fordul elő, hogy ilyen sokan és hosszan foglalkoznak ennyire keveseket érintő üggyel, ráadásul szinte kizárólag végletes indulattal.
Mert a nyilvánosság egyik része valóban hisztérikusan utasítja el az otthon szülést, a bulvárlapok és még az internetes kismamafórumok is potenciális gyerekgyilkosoknak kiáltják ki azokat, akik kórházon kívül szülnek, eközben a támogatók egy része a még el sem készült jogszabály miatt tiltakozik harsányan, azt a látszatot keltve, hogy nem is lehet olyan józan biztonsági korlátozás, amit ne a szabadság elvesztéseként értékelnének.
Pedig a válasz egyszerű: ha a kockázatok minimalizálhatók (és a nemzetközi példák ezt bizonyítják), akkor a nők alapvető joga dönteni a szülés körülményeiről (így a helyszínéről is), hiszen, megfelelő szabályozás mellett, az otthon szülés és a kórházi szülés között nincs érdemi kockázati különbség. Az egészben így az lenne a legérdekesebb, amiről az elmúlt hetekben egyáltalán nem esett szó: mi az oka annak, hogy évente néhány százan - a megbélyegzést is vállalva - otthon hozzák világra gyermeküket? Nem beszélve arról, hogy ennél sokkal több olyan kismama van, akit ez a dilemma foglalkoztat - végül mégis a kórházat választják.
Kétségtelen, az otthon szülés hívei közül egyesek semmiképpen nem szülnének kórházban, bármilyenek jók is legyenek a körülmények, ők - a kívülállók számára - ezoterikusnak tűnő nézeteket vallanak a szülés folyamatáról. Mások elhatározása viszont negatív döntés: azért szülnek otthon, mert nem akarnak a jelenlegi kórházi körülmények közt szülni, és ha lehetséges, nem is akarnak orvossal találkozni. Miért? Mert utálják, hogy a vajúdás időszaka alatt idegenekkel vannak összezárva, és semmilyen intimitásra nem számíthatnak. Mert utálják, hogy a gátmetszés itthon rutineljárás, pedig a nyugati tendenciák alapján tudható, hogy kis többletfigyelemmel és munkával ez a fájdalmas és lassan gyógyuló beavatkozás megelőzhető lenne. Mert utálják, hogy ha nem elfolyó magzatvízzel kerülnek kórházba, akkor jó eséllyel burkot repesztenek, és mesterségesen gyorsítják a szülést. Bár azt hihetnék, hogy a női szervezet nem ismeri a Gergely-naptárat, hétvégére és ünnepnapra valahogy mégis lényegesen kevesebb szülés esik...
És miért nem akarnak orvossal találkozni? Mert nem betegek. És mivel egészségesek, még anakronisztikusabb számukra az egészségügy jól ismert sajátossága: az orvos-beteg alárendeltségi viszony. A kórházi orvos szerintük nem tud kilépni megszokott szerepéből, és csak a tisztek nyelvi eszközrendszerét ismeri: nem tájékoztat. Utasít.
Az otthon szülést az unió régi tagországaiban képesek voltak rendezni. Nálunk ez eddig nem sikerült: kormányok jöttek, mentek, de a szülészorvosok többségének tiltakozása miatt nem merték legalizálni, igaz, nem is tiltották. A liberális egészségügyi miniszter, bár a pontos részletek még nem ismertek, lehetővé akarja tenni, hogy a nők dönthessenek, és a társadalombiztosítás keretei közt lehessen otthon, biztonságosan szülni, s ez jó hír. De az otthon szülő nők nagy része valójában nem az otthonához ragaszkodik, hanem a magyar kórházakat és az ottani szemléletet utasítja el. Számukra és a kórházakban szülő nőknek az lenne fontos, hogy az otthonosságot és az intimitást, a háborítatlan szülés élményét a magyar egészségügytől is megkapják.
(2007.11.12. 10:11)
Ónody-Molnár Dóra - Népszabadság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag