Alzheimer-kór: genetikai mutációk után kutatnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HVG.hu

Az Alzheimer-kór a rohamosan elöregedő társadalomban óriási feladatok elé állítja az orvostudományt. Brit tudósok bejelentették, hogy az eddigi legnagyobb szabású géntanulmányba kezdtek, amelynek segítségével szeretnék feltérképezni, mely gének felelősek a rettegett betegség kialakulásáért.
A Cardiff egyetem kutatói által vezetett kutatás során 14 ezer brit, illetve amerikai ember DNS-vizsgálatát végzik el, majd ennek nyomán a hatezer Alzheimer-kóros páciens és nyolcezer "egészséges" önkéntes teljes géntérképét elkészítik - közölte a BBC internetes hírszolgálata.
A tudósok módszerként az összehasonlító elemzés útját választották: úgy gondolják, hogy a mindkét csoport genetikai variációiról összegyűlt információt elemezve olyan eddig nem ismert genetikai mutációkra bukkannak, amelyek felelőssé tehetők a betegség kialakulásáért.
Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer pusztulásos betegsége: az agyban olyan fehérje-lerakódások keletkeznek, amelyek - a feltételezések szerint - felfalják az agysejteket. A következmény: először a személyiség, majd a test is elpusztul.
"Az Alzheimer-kór bonyolult genetikai történet, amely sok gént érint, tehát nekünk nagyszabású mintavételre van szükségünk, hogy biztosak lehessünk abban, valamely általunk meglelt genetikai kapcsolat, nem pusztán a véletlen műve-e" - nyilatkozta Julie Williams professzor, a cardiffi tudóscsoport vezetője.
Williams professzor szerint ekkora mintavétel minden kétséget kizáróan eredményre vezet majd félelmetes kór okainak megismerésében. A korábbi kutatások kiderítették, hogy bizonyos gének az öregkori mentális zavarok több formájával kapcsolatba hozhatók, és hogy a koleszterin-szintet befolyásoló gének az Alzheimer-kór kockázatát is növelhetik.
Az Egészségügyi Világszervezet felmérése szerint a Földön mintegy 37 millióan szenvednek Alzheimer-kórban. Magyarországon 160 ezer ilyen beteget tartanak számon (ennek többszöröse lehet a nem nyilvántartott beteg). (Idősebb korában Alzheimer-kórban szenvedett többek közt Winston Churchill, Ronald Reagan, Frank Sinatra, Charles Bronson és Puskás Ferenc is.) Szakemberek szerint egyfajta globális Alzheimer-járványra számíthatunk, miután a világ lakossága egyre idősebb lesz. Drámai módon megnőhet az elbutuló idős emberek száma, 2050-re 100 millió fölé emelkedhet az Alzheimer-kórban szenvedők száma világszerte.

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag