Alkalmazkodóbb az agyunk, mint gondolták!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A látását elvesztésével a tapintás és a hallás képes nagyon hamar átvenni fő érzékszervünk szerepét. Kutatók felfedezték, hogy a hirtelen és teljes látásvesztés hatására olyan átalakulások mennek végbe az agyban, amelyek jelentősen megváltoztatják az agy vizuális központját. A felfedezés arra is enged következtetni, hogy az eddigi elképzelésekkel ellentétben agyunk jóval alkalmazkodóbb és rugalmasabb rendszer, mint azt eddig gondolták.
 
"Az agy saját újraszervező és alkalmazkodó képessége jóval nagyobb, mint azt eddig gondoltuk" - nyilatkozta Dr. Alvaro Pascual-Leone, a Harvard Orvosi Egyetem neurológus professzora.
"Kutatásaink közben - amelyek során egy csapat látó felnőtt szemét öt napig kendővel takartuk el, hogy a többi érzékszervük domináljon - kiderült, hogy még egy kifejlett látásközponttal rendelkező felnőtt esetében is az agy képes átszervezni az érzékszervek működését, ha a látás elveszik. Mivel az agy különösen gyorsan és erőteljesen reagál a látás elvesztésére, ezért valószínű, hogy nem új idegpályák felállításával éri el a többi érzékszerv előtérbe kerülését (hiszen ez rendkívül sok időt venne igénybe), hanem a látásközpont olyan képességeit alkalmazza, amelyek normális esetben nem aktívak" - magyarázza Dr. Pascual-Leone.
A tesztek során alkalmazott agyi vizsgálatok jelentős eltérést mutattak a kísérletben részt vevők agyának látásközpontjában.

"A kísérletben összesen 47 önkéntes vett részt, őket két csoportra osztottuk - magyarázza Dr. Lotfi Merabet, szemészeti és neurológus professzor. Az egyik csoport tagjainak szemét öt napig, a nap 24 órájában teljesen eltakartuk, a másik csoport tagjainak szemét azonban csak a kísérletek idejére."
A résztvevőket ezek után különböző teszteknek - Braille írás felismerése és funkciós mágneses rezonancia vizsgálat - vetették alá. Az előzetes várakozásokkal megegyezően, azok a résztvevők, akik öt napig egyáltalán semmit nem láttak, sokkal jobban teljesítettek a Braille írás felismerésében, mint a másik csoport tagjai. Emellett az első csoport tagjainak vizuális központja jóval érzékenyebbé vált a tapintási ingerekre, az agy tehát alkalmazkodott a kialakult helyzethez. Az öt nap letelte után, azaz amikor a résztvevők visszanyerték látásukat, ez az új funkció szinte teljesen megszűnt, és a látásközpont visszaállt a vizuális ingerek fogadására.

A kutatók szerint a jelenség a többi érzékszerv elvesztése esetén is megfigyelhető lenne. "Agyunk még mindig nagy rejtély, de az biztos, hogy jóval többre képes, mint azt el tudnánk képzelni. Kísérleteink megmutatták, hogy nagyon dinamikus és rugalmas rendszerről van szó, amely nagyon hamar képes alkalmazkodni bármilyen helyzethez" - nyilatkozta Dr. Pascual-Leone.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag