Aggasztó az oltást iránti bizalmatlanság

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

"Bizonyos esetekben sokkal nehezebb lett meggyőzni a közvéleményt a védőoltás beadatásáról, mint a világjárvány idején" - mondta Margaret Chan,

Friss

H1N1-vírus okozta egy idősebb férfi és egy 29 éves nő halálát Romániában, két személyt pedig kórházban kezelnek H1N1-fertőzéssel, az ő állapotuk kielégítő.

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezetője a tanács éves találkozójának nyitányaként.Mindez azért okozhat problémát, mert az északi féltekén néhány országban súlyos H1N1 influenzás esetek fordulnak elő a fiatal korosztályban, viszont az idei influenzás időszakban a védőoltás beadatásának gyakorisága visszaesett.

A H1N1-vírust jelenleg a szezonális influenza részeként tartják számon, és a védelmet belefoglalják a szabványos szezonális influenza elleni védőoltásokba.

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?

Túl okos az influenza! Hogyan védekezhetünk?
A "sertésinfluenza" névre keresztelt vírus 2009-es megjelenésétől 14 hónapig tartó világjárvány alatt azonban óriási készletek halmozódtak fel a speciális vakcinából a nyugati országokban, miközben a bírálók kérdéseket fogalmaztak meg a vakcina értékéről és lehetséges mellékhatásairól.

Az ENSZ egészségügyi szervének vezetője azt is hozzátette, hogy az általános bizalmatlanság problémája jóval túlmutat az influenza elleni védőoltáson.

"El kell fogadnunk, hogy a vakcina biztonságosságával kapcsolatos közvélekedést tartósan befolyásolhatják az alaptalan félelmek, olyan mértékben, hogy semmiféle bizonyíték nem képes megváltoztatni a közvéleményt. Ez egy új, aggasztó irányvonal, amivel foglalkoznunk kell."

Tévhit, hogy a védőoltás legyengíti a szervezetet!

Tévhit, hogy a védőoltás legyengíti a szervezetet!
Egy 2009-es WHO tanulmány becslései szerint a hiányos gyermekkori oltások aránya jelenleg 44 százalékon áll. "A szülők hozzáállása és ismeretei határozzák meg elsősorban azt, hogy egy gyermek teljes védőoltásban részesül, vagy sem" - írják a védőoltásról szóló tanulmány szerzői.

Hasonló aggályokat fogalmaztak meg a kanyaróval kapcsolatban is, miután a súlyos gyermekbetegség az utóbbi néhány évben újból felütötte a fejét Európában, a rutin gyermekkori védőoltás értékének megkérdőjelezésével párhuzamosan.
Ezzel szemben a szegény országok alig tudnak elegendő mennyiségű gyermekvédőoltáshoz jutni, és kénytelenek a nemzetközi szervezetek által biztosított tömeges oltási programokra hagyatkozni.

A járványos gyermekbénulás elleni nemzetközi erőfeszítéseket visszavetette az egy évig tartó szünet a védőoltási kampányban, amely 2003-ban Nigériában volt, ahol a radikális muzulmán papok és néhány orvos alaptalan aggályokat vetettek fel az oltóanyag biztonságosságát illetően. Az ideiglenes leállás lehetővé tette a betegség terjedését.

Copyright AFP [2011] / Translation Medipress

Videó: HáziPatika.com
Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag