A fiúk kinőhetik az asztmát, a lányok felnőve is betegek maradhatnak

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

A fiúk talán hajlamosabbak a gyerekkori asztmára, de a lányokhoz képest nekik nagyobb az esélyük arra is, hogy később kinövik a betegséget, és a kamaszkort követően már ritkábban fordul elő náluk a betegség. Ez azt sejteti, hogy az asztma kialakulásában egy rejtett mechanizmus vesz részt. Ezt állítja egy hamarosan megjelenő tanulmány, amely elemezte több mint ezer, a betegség közepesen súlyos fajtájában szenvedő gyermek 9 éven át rögzített légúti érzékenységi értékeit.
"Meg akartuk vizsgálni, hogy mi rejtőzik a nemek közti megfigyelt különbség mögött az asztma és a légúti érzékenység tekintetében" - mondta a kutatás vezetője, a Brigham, a Női Kórház és a Harvard Orvosi Egyetem munkatársa.

"Ez az első tanulmány, amely várhatóan megvizsgálja a két nemnek az asztma terén mutatkozó különbségét." Az eredmények az Amerikai Mellkas Szövetség gondozásában kiadott American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine augusztusi második számában jelent meg.

Dr. Tantisira és munkatársai a jelenleg is zajló Gyermekkori Asztma Kezelése Program (CAMP) adatait használták fel, mely 1041 közepesen asztmás 5 és 12 év közötti gyermekről szól. Minden évben provokációs légzésvizsgálatot végeztek náluk, hogy felmérjék a légúti érzékenységüket. Átlagban 8,6 évet követően, hogy minden gyermek átesett 8 vagy 9 provokációs légzésvizsgálaton, a kutatók világosan látták a kirajzolódó mintát: a provokációs teszt során használt methacholin hatása a lányoknál nem nagyon változott az évek során. Ezzel ellentétben a fiúk tűrőképessége egyre nőtt, ami a betegség enyhülésére utal. Mire 16 évesek lettek, a fiúknál több mint kétszer annyi methacholin kellett, hogy 20 százalékkal összeszűküljenek a légútjaik, mint a lányok esetében.

Mi több, 18 éves korban a lányoknak csak 14 százaléka nem mutatott semmilyen légúti érzékenységet, szemben a fiúknál tapasztalható 27 százalékos aránnyal.
"Bár ilyen eredményekre számítottunk, ezek azt mutatják, hogy valamilyen mechanizmus lehet a magyarázat a nemek közti különbségre, különösen arra, hogy ez az eltérés a pubertáskor kezdetére tehető" - mondta Dr. Tantisira. Az asztma nemek közti különbségének tanulmánya egy kezdeti lépés, többen remélik, hogy hosszasabb vizsgálatokra is sor kerül majd.

Animáció: HáziPatika.com

Kapcsolódó cikkek

Foglalj orvost!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag