Amit a szürkehályog-műtétről tudni érdemes

Mi történik a beavatkozás során?
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HáziPatika.com

szürke hályog, szürkehályog-műtét

A szürke hályog a szemlencse elszürkülésével járó fájdalommentes betegség, mely főleg az idősebbeket érinti és fokozatos látásromlással jár. Bár kezdeti szakaszában szemüveggel is lehet kezelni, gyakran javasolnak műtétet is. Mit érdemes erről tudni?

A szürkehályog-műtétet alapos vizsgálat előzi meg, és ellenőrzik azt is, hogy milyen egyéb betegség érintheti a szemet (például zöld hályog, makuladegeneráció). Ezek ugyan nem feltétlenül jelentik, hogy a szürke hályogot nem lehet megműteni, de kisebb javulásra kell számítani a beavatkozás után.

A szürkehályog-műtét során a beszürkült, homályos szemlencsét eltávolítják, és a helyére egy tiszta, általában műanyagból, akrilból vagy szilikonból készült lencsét illesztenek. A műtétet helyi érzéstelenítésben végzik, speciális szemcseppeket adagolnak a szembe (altatás főként gyermekeknél, a veleszületett szürke hályog gyógyítására alkalmazott beavatkozásnál szükséges).

Soha többé szemüveg a szürkehályog-műtét után!

A közeli, közepes és távoli látást biztosító új trifokális lencse implantátum forradalmasíthatja a szürke hályog kezelését. Kattintson!

A műtét során általában egy apró bemetszést végeznek a szaruhártyán, majd ultrahang segítségével "összezúzzák" a szemlencsét, és a bemetszésen keresztül eltávolítják a darabokat. A beültetett lencsét úgy választják meg, hogy a betegnek a későbbiekben ne kelljen szemüveget viselnie, vagyis az éles látást minél jobban visszaállíthassák, a viselendő szemüveg dioptriája alacsonyabb legyen. A beültetett lencse semmilyen gondozást nem igényel. A szürkehályog-műtét általában egyórás, és nem igényel hosszú kórházi tartózkodást sem. Amennyiben mindkét szemen megtalálható az elváltozás, a beavatkozást két szakaszban végzik el, a két szürke hályog egyszeri műtétjét nem javasolják.

A szürkehályog-műtét meglehetősen biztonságos, a beavatkozások 1-2 százalékában alakul csak ki komplikáció. A kockázatokat természetesen mindig egyénileg, a szemész szakorvossal együtt kell mérlegelni.

A beavatkozás után előfordulhat irritáció vagy fájdalom, de ennek kezelésére a legtöbb esetben egyszerű, vény nélkül is kapható fájdalomcsillapító gyógyszer is alkalmas. Emellett előfordulhat könnyezés, fényérzékenység is - ezt napszemüveggel csökkenteni lehet. A gyulladás megelőzéséhez, a gyógyulás elősegítéséhez általában szemcseppet ajánlanak a szakorvosok. A beavatkozás utáni néhány hétben tartózkodni kell a komoly megterheléssel együtt járó tevékenységektől.

A műtét után a gyulladás megelőzéséhez, a gyógyulás elősegítéséhez általában szemcseppet ajánlanak a szakorvosok

A műtét után a gyulladás megelőzéséhez, a gyógyulás elősegítéséhez általában szemcseppet ajánlanak a szakorvosok

Ha kérdése van ebben a témában, kérdezzen szakértőnktől!

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag