Esélyt mindenkinek

Kövessen minket!

Az OEP előírásai miatt nagyon nehezen, sok bürokratikus eljárás után lehet csak hozzájutni a készülékekhez. Például gyermekek minimum 12 hónappal, a felnőttek minimum 36 hónappal a diagnózis után juthatnak csak hozzá. Progresszív nyugati orvosok azonnal inzulinpumpa-terápiát javasolnak, ami segítheti a szervezet saját inzulin termelésének minél hosszabb időre szóló megőrzését, jelentősen javítva a beteg és családja életminőségét, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét. Természetesen az OEP által előírt önrész is csökkenti az eszköz elterjedését.
Kisfiamnál 22 hónaposan, nyolc hónappal ezelőtt 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, így jártas vagyok a témában. A pumpaterápia előnyei miatt - és azért, mert magán-egészségbiztosítással is rendelkezünk - úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb - OEP-támogatás nélkül - áttérünk erre a terápiára. Kevesebb mint két hónappal a diagnózis után, fiam második születésnapján kezdtük használni a készüléket. Feltehetően fiunk az egyik legfiatalabb pumpás beteg Magyarországon, akinek nincsenek egyéb betegségei, fejlődési rendellenességei.
Meglepő, hogy Tanács István a Csak a forgalmazók elégedettek címmel (május 15.) megjelent írásában kifejezetten a gyártókat (illetve jogszabályokat) hibáztatja a kialakult helyzet miatt. Olvasható, hogy a 60 ezer 1-es típusú magyar cukorbetegből csak 700-an használnak inzulinpumpát, de nem foglalkoznak azzal, hogy ez az arány miért alig egyszázalékos, amikor az inzulinpumpát "világszerte az intenzív inzulinkezelés etalonjának tartják". Miért ennyire elmaradt Magyarország? Véleményem szerint a válasz elsősorban abban rejlik, hogy az OEP előírásai miatt nagyon nehezen, sok bürokratikus eljárás után lehet csak hozzájutni a készülékekhez. Például gyermekek minimum 12 hónappal, a felnőttek minimum 36 hónappal a diagnózis után juthatnak csak hozzá. Progresszív nyugati orvosok azonnal inzulinpumpa-terápiát javasolnak, ami segítheti a szervezet saját inzulin termelésének minél hosszabb időre szóló megőrzését, jelentősen javítva a beteg és családja életminőségét, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét. Természetesen az OEP által előírt önrész is csökkenti az eszköz elterjedését. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy több évtizedes távlatban valóban jól jár-e így a biztosító, hiszen az alacsonyabb pumpahasználati arány a későbbiekben gyakoribb szövődményekhez vezethet, aminek a költségeit neki kell majd állni.
Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása, hogy "sokkal drágábban adják el az OEP-nek (így az önrész erejéig a betegeknek is) Magyarországon ezeket az eszközöket, mint a fejlett országokban". A birtokunkban lévő magyar számla szerint a pumpa nettó ára 4000 dollár alatt van. Még a három hónapra elegendő szerelékekkel és egyéb tartozékokkal együtt sem kerül többe nettó 4700-nál, míg az Egyesült Államokban ez a pumpa minimális mennyiségű szerelékkel körülbelül 5000 dollárba kerül. Annak az állításnak pedig, hogy "Noha jelentős különbség van a pumpák minőségében, az áraik között nincs eltérés" - csak a második fele igaz. A hazánkban kapható három és a nyugati országokban forgalmazott körülbelül fél tucat pumpának sem az árában, sem a minőségében nincs jelentős eltérés - éppen a verseny miatt. Egy 2007 áprilisi összehasonlítás megtekinthető a oldalon.
Végül a cukorbetegek ellátásának egy, a fentieknél sokkal súlyosabb problémájára hívnám fel a figyelmet, ami gyakorlatilag mind a 600 ezer magyar cukorbeteget érinti. Minden cukorbetegnek szükséges, hogy rendszeresen mérje a vércukrát. Az OEP kizárólag egy magyar gyártású eszközt támogat, ami a lehető legelavultabb optikai technológiával működik. A nyugati világban már nem is hallottak ilyen módszerről. Ez az a terület, ahol az OEP-nek lehetőséget kellene teremtenie a valódi versenyre, amiben nemcsak az ár, hanem a minőség is számít. Míg a támogatott berendezéshez naponta akár egy tucatszor egy "kövér csepp" vért kell kifacsarni a beteg ujjából, a modern vércukormérőknél - amikhez hazánkban nem lehet hozzájutni - elég egy gombostűfejnyi csepp (3-5 microliter helyett 0, 3-1 microliter). Hogyan alakult ki, és miért tartja fenn az OEP ezt az áldatlan állapotot, ami kizárólag egy magyar gyártó érdekeit védi szemben a 600 ezer betegével?
(2007.06.06. 10:17)
Nógrádi Bálint - Népszabadság
Életmódváltók

Legnézettebb videónk: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Aktuális
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Kapcsolódó cikkek

Hozzászólások

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+10, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Hazánkban kedden délelőtt keleten változóan, nyugaton erősen felhős lesz az ég ott elszórtan kisebb eső, zápor kialakulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag