Esélyt mindenkinek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az OEP előírásai miatt nagyon nehezen, sok bürokratikus eljárás után lehet csak hozzájutni a készülékekhez. Például gyermekek minimum 12 hónappal, a felnőttek minimum 36 hónappal a diagnózis után juthatnak csak hozzá. Progresszív nyugati orvosok azonnal inzulinpumpa-terápiát javasolnak, ami segítheti a szervezet saját inzulin termelésének minél hosszabb időre szóló megőrzését, jelentősen javítva a beteg és családja életminőségét, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét. Természetesen az OEP által előírt önrész is csökkenti az eszköz elterjedését.
Kisfiamnál 22 hónaposan, nyolc hónappal ezelőtt 1-es típusú cukorbetegséget diagnosztizáltak, így jártas vagyok a témában. A pumpaterápia előnyei miatt - és azért, mert magán-egészségbiztosítással is rendelkezünk - úgy döntöttünk, hogy a lehető leghamarabb - OEP-támogatás nélkül - áttérünk erre a terápiára. Kevesebb mint két hónappal a diagnózis után, fiam második születésnapján kezdtük használni a készüléket. Feltehetően fiunk az egyik legfiatalabb pumpás beteg Magyarországon, akinek nincsenek egyéb betegségei, fejlődési rendellenességei.
Meglepő, hogy Tanács István a Csak a forgalmazók elégedettek címmel (május 15.) megjelent írásában kifejezetten a gyártókat (illetve jogszabályokat) hibáztatja a kialakult helyzet miatt. Olvasható, hogy a 60 ezer 1-es típusú magyar cukorbetegből csak 700-an használnak inzulinpumpát, de nem foglalkoznak azzal, hogy ez az arány miért alig egyszázalékos, amikor az inzulinpumpát "világszerte az intenzív inzulinkezelés etalonjának tartják". Miért ennyire elmaradt Magyarország? Véleményem szerint a válasz elsősorban abban rejlik, hogy az OEP előírásai miatt nagyon nehezen, sok bürokratikus eljárás után lehet csak hozzájutni a készülékekhez. Például gyermekek minimum 12 hónappal, a felnőttek minimum 36 hónappal a diagnózis után juthatnak csak hozzá. Progresszív nyugati orvosok azonnal inzulinpumpa-terápiát javasolnak, ami segítheti a szervezet saját inzulin termelésének minél hosszabb időre szóló megőrzését, jelentősen javítva a beteg és családja életminőségét, és a lehető legnagyobb mértékben csökkenti a szövődmények kialakulásának veszélyét. Természetesen az OEP által előírt önrész is csökkenti az eszköz elterjedését. Ezzel kapcsolatban felmerül a kérdés, hogy több évtizedes távlatban valóban jól jár-e így a biztosító, hiszen az alacsonyabb pumpahasználati arány a későbbiekben gyakoribb szövődményekhez vezethet, aminek a költségeit neki kell majd állni.
Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása, hogy "sokkal drágábban adják el az OEP-nek (így az önrész erejéig a betegeknek is) Magyarországon ezeket az eszközöket, mint a fejlett országokban". A birtokunkban lévő magyar számla szerint a pumpa nettó ára 4000 dollár alatt van. Még a három hónapra elegendő szerelékekkel és egyéb tartozékokkal együtt sem kerül többe nettó 4700-nál, míg az Egyesült Államokban ez a pumpa minimális mennyiségű szerelékkel körülbelül 5000 dollárba kerül. Annak az állításnak pedig, hogy "Noha jelentős különbség van a pumpák minőségében, az áraik között nincs eltérés" - csak a második fele igaz. A hazánkban kapható három és a nyugati országokban forgalmazott körülbelül fél tucat pumpának sem az árában, sem a minőségében nincs jelentős eltérés - éppen a verseny miatt. Egy 2007 áprilisi összehasonlítás megtekinthető a oldalon.
Végül a cukorbetegek ellátásának egy, a fentieknél sokkal súlyosabb problémájára hívnám fel a figyelmet, ami gyakorlatilag mind a 600 ezer magyar cukorbeteget érinti. Minden cukorbetegnek szükséges, hogy rendszeresen mérje a vércukrát. Az OEP kizárólag egy magyar gyártású eszközt támogat, ami a lehető legelavultabb optikai technológiával működik. A nyugati világban már nem is hallottak ilyen módszerről. Ez az a terület, ahol az OEP-nek lehetőséget kellene teremtenie a valódi versenyre, amiben nemcsak az ár, hanem a minőség is számít. Míg a támogatott berendezéshez naponta akár egy tucatszor egy "kövér csepp" vért kell kifacsarni a beteg ujjából, a modern vércukormérőknél - amikhez hazánkban nem lehet hozzájutni - elég egy gombostűfejnyi csepp (3-5 microliter helyett 0, 3-1 microliter). Hogyan alakult ki, és miért tartja fenn az OEP ezt az áldatlan állapotot, ami kizárólag egy magyar gyártó érdekeit védi szemben a 600 ezer betegével?
(2007.06.06. 10:17)
Nógrádi Bálint - Népszabadság
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+28, +34 °C
Minimum:
+13, +21 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon növekedni, illetve vastagodni kezd a felhőzet, máshol még jellemzően derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag