A hollywoodi direktorok beszállnak az őssejtkutatási vitába

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

Mivel a Fehér Ház szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítése, ezért Bush elnök mindahányszor következetesen meg is vétózza az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását. "Nem járulok hozzá, hogy az adófizetők pénzéből emberi embriók elpusztítását támogassák, nem vagyok hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt" - szokta volt mondogatni az amerikai elnök.
Tavaly ősszel, a félidős kongresszusi választások előtt, még az igencsak felhevült politikai-közéleti légkörben is feltűnést keltett és vitát kavart egy televíziós politikai hirdetés. A képkockákon Michael Fox, a híres színész tűnt fel, nem rejtegetve Parkinson-kórtól reszkető kezét. A szerepléstől éppen a betegsége miatt visszavonult művész az őssejtkutatás fontosságára, következésképpen engedélyezésére és támogatására hívta fel a figyelmet.
Az amerikaiak jó részét meghökkentette, s ami tán még ennél is fontosabb, elgondolkodtatta a rövidke film.
Az őssejtkutatás és finanszírozása az amerikai társadalmat és politikát alaposan megosztó vitává szélesedett. Fel lehet-e használni humán embrióból származó őssejteket a kísérletezéshez, s később alkalmasint a gyógyításhoz? - lényegében ez a disputát gerjesztő alapkérdés. A vallásos emberek és szervezeteik (valamint a hatalmon lévő republikánusok szavazóbázisának nagyobbik része) úgy gondolják, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik, tehát egy embrió, legyen bár mégoly piciny is, már ember, elpusztítása tehát gyilkosság. Ennek árán pedig nem szabad megengedni a kutatást, hiszen az élet szentsége mindennél előbbre való - mondják. Ezt vallja Bush elnök is. Ezzel szemben még a hívők körében is sokan vannak, akik éppen az őssejtkutatástól remélnek áttörést az orvostudományban, és gyógyulási vagy legalább jobbulási lehetőséget egyes súlyos betegségek, például az Alzheimer-kór, a cukorbaj vagy a Parkinson-kór kezelésében.
Mivel a Fehér Ház szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítése, ezért Bush elnök mindahányszor következetesen meg is vétózza az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását. "Nem járulok hozzá, hogy az adófizetők pénzéből emberi embriók elpusztítását támogassák, nem vagyok hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt" - szokta volt mondogatni az amerikai elnök.
De bizony sokan és egyre többen akciózgatnak mostanság az elnök ellen ebben az ügyben is. S újabban a filmipar sem akar kimaradni az őssejtkutatás melletti kampányból. Jerry Zucker, Hollywood, pontosabban a filmipar egyik ismert robotosa például éppen a napokban készített egy három és fél perces filmecskét.
A képkockákon Bush elnök látható, amint videokonferencián vesz részt két olyan orvossal, aki lombikbébi-programokat irányít. Mindkét doktor az elnökhöz fordul, szinte esdekelve az útmutatásért: mit csináljanak azokkal az embriókkal, amelyeket a párok nem akartak? "Hát igen, ezek emberi életek. S az élet szent dolog!" - mondja egy színész, akinek mozgó ajkát az Ovális Irodában ülő Bush arcára kopírozták. S az elnök, az élet szentségének nevében, még hozzáteszi: "Dobják hát ki őket a szemétbe!"
"Ha megtermékenyített petesejteket, embriókat naponta dobhatnak ki a hulladékok közé, akkor miért ne használhatnák fel őket inkább kísérletekre, hogy aztán súlyos betegségeket gyógyíthassanak a segítségükkel?" - ezt a kérdést már a filmrendező Jerry Zucker fogalmazza meg. Neki egyébként ez személyes ügye is, tizenkilenc esztendős lánya ugyanis 1. típusú diabéteszes (vagyis cukorbeteg), és Zucker azt reméli, hogy az őssejt-kutatások révén előbb-utóbb sikerül megoldást találni a cukorbaj kezelésére is.
Kisfilmjét a bemutatása utáni három napon több mint ötezren látták.
A USA Today című napilap és a Gallup közvélemény-kutató intézet közös, júniusi felmérése szerint az amerikaiak ötvennyolc százaléka nem ért egyet Bush elnökkel. Ebben az ügyben sem.
(2007.07.26. 10:04)
Szentendrei Lajos, Washington - Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükHasmenés

Hasmenés és bélgázok: így tehet ellenükGyakran előforduló bélrendszeri panasz a hasmenés, a túlzott bélgáztermelődés

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag