A hollywoodi direktorok beszállnak az őssejtkutatási vitába

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Mivel a Fehér Ház szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítése, ezért Bush elnök mindahányszor következetesen meg is vétózza az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását. "Nem járulok hozzá, hogy az adófizetők pénzéből emberi embriók elpusztítását támogassák, nem vagyok hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt" - szokta volt mondogatni az amerikai elnök.
Tavaly ősszel, a félidős kongresszusi választások előtt, még az igencsak felhevült politikai-közéleti légkörben is feltűnést keltett és vitát kavart egy televíziós politikai hirdetés. A képkockákon Michael Fox, a híres színész tűnt fel, nem rejtegetve Parkinson-kórtól reszkető kezét. A szerepléstől éppen a betegsége miatt visszavonult művész az őssejtkutatás fontosságára, következésképpen engedélyezésére és támogatására hívta fel a figyelmet.
Az amerikaiak jó részét meghökkentette, s ami tán még ennél is fontosabb, elgondolkodtatta a rövidke film.
Az őssejtkutatás és finanszírozása az amerikai társadalmat és politikát alaposan megosztó vitává szélesedett. Fel lehet-e használni humán embrióból származó őssejteket a kísérletezéshez, s később alkalmasint a gyógyításhoz? - lényegében ez a disputát gerjesztő alapkérdés. A vallásos emberek és szervezeteik (valamint a hatalmon lévő republikánusok szavazóbázisának nagyobbik része) úgy gondolják, hogy az emberi élet a fogantatással kezdődik, tehát egy embrió, legyen bár mégoly piciny is, már ember, elpusztítása tehát gyilkosság. Ennek árán pedig nem szabad megengedni a kutatást, hiszen az élet szentsége mindennél előbbre való - mondják. Ezt vallja Bush elnök is. Ezzel szemben még a hívők körében is sokan vannak, akik éppen az őssejtkutatástól remélnek áttörést az orvostudományban, és gyógyulási vagy legalább jobbulási lehetőséget egyes súlyos betegségek, például az Alzheimer-kór, a cukorbaj vagy a Parkinson-kór kezelésében.
Mivel a Fehér Ház szerint az embrionális őssejtkutatás az emberi magzatok szándékos megsemmisítése, ezért Bush elnök mindahányszor következetesen meg is vétózza az őssejtkutatás szövetségi finanszírozását. "Nem járulok hozzá, hogy az adófizetők pénzéből emberi embriók elpusztítását támogassák, nem vagyok hajlandó átlépni ezt az erkölcsi határt" - szokta volt mondogatni az amerikai elnök.
De bizony sokan és egyre többen akciózgatnak mostanság az elnök ellen ebben az ügyben is. S újabban a filmipar sem akar kimaradni az őssejtkutatás melletti kampányból. Jerry Zucker, Hollywood, pontosabban a filmipar egyik ismert robotosa például éppen a napokban készített egy három és fél perces filmecskét.
A képkockákon Bush elnök látható, amint videokonferencián vesz részt két olyan orvossal, aki lombikbébi-programokat irányít. Mindkét doktor az elnökhöz fordul, szinte esdekelve az útmutatásért: mit csináljanak azokkal az embriókkal, amelyeket a párok nem akartak? "Hát igen, ezek emberi életek. S az élet szent dolog!" - mondja egy színész, akinek mozgó ajkát az Ovális Irodában ülő Bush arcára kopírozták. S az elnök, az élet szentségének nevében, még hozzáteszi: "Dobják hát ki őket a szemétbe!"
"Ha megtermékenyített petesejteket, embriókat naponta dobhatnak ki a hulladékok közé, akkor miért ne használhatnák fel őket inkább kísérletekre, hogy aztán súlyos betegségeket gyógyíthassanak a segítségükkel?" - ezt a kérdést már a filmrendező Jerry Zucker fogalmazza meg. Neki egyébként ez személyes ügye is, tizenkilenc esztendős lánya ugyanis 1. típusú diabéteszes (vagyis cukorbeteg), és Zucker azt reméli, hogy az őssejt-kutatások révén előbb-utóbb sikerül megoldást találni a cukorbaj kezelésére is.
Kisfilmjét a bemutatása utáni három napon több mint ötezren látták.
A USA Today című napilap és a Gallup közvélemény-kutató intézet közös, júniusi felmérése szerint az amerikaiak ötvennyolc százaléka nem ért egyet Bush elnökkel. Ebben az ügyben sem.
(2007.07.26. 10:04)
Szentendrei Lajos, Washington - Magyar Hírlap
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag