Elsősegélynyújtás cukorbetegeknek: a legfontosabb teendők

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Attól még, hogy valaki cukorbeteg, korántsem biztos, hogy diabéteszének következménye a jelentkező rosszullét, ezért minden esetben az észlelt tünetekből kell kiindulni - hívja fel a figyelmet Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója.

 

A fellépő zavartság miatt sokan úgy gondolják, hogy az érintett csak részeg, pedig több olyan krízisállapot is létezik a cukorbetegeknél, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek - magyarázza Győrfi Pál.

A cukorbetegségből adódó hirtelen rosszullétek többsége avércukorszintcsökkenéséből ered, azaz úgynevezett hipoglikémiás állapot áll fenn. Ennek több oka is lehet, például inzulinadagolási hiba, azaz a cukorbeteg több inzulint adott be magának, diétahiba, azaz nem tudott gondoskodni a megfelelő szénhidrátbevitelről az inzulin beadása után, illetve vannak olyan betegek, akiknél nagyon nehéz beállítani pontosan azanyagcsereegyensúlyát és előfordulhatnak nagyobb kilengések.

Gyakran nem is gondolnánk, hogy egy furcsán vagy zavartan viselkedő, esetleg síró, sikoltozó ember cukorbeteg, és a magatartásváltozását a kórosan alacsony vércukorszint, más néven a hipoglikémia okozza. Melyek a kórosan alacsony vércukorszint tünetei?

Mit kell tenni, ha leesett a cukorszint?

A kórosan alacsony vércukorszinttel járó hipoglikémia tünetei eleinte rendszerint még nehezen felismerhetőek, hiszen a gyengeségérzés, hányinger, verejtékezés olyan tünetegyüttes, ami sok mindentől kialakulhat. Az a cukorbeteg, aki még nem esett át ilyen rosszulléten, korántsem ismeri fel a tüneteket, ráadásul egyeseknél a vércukorszint csökkenésével együtt jár egyfajta zavartság is, ami szintén gátolja abban, hogy megtegye a megfelelő lépéseket. Ebben az esetben számukra a cukorbevitel jelenti az elsősegélyt. Ha a beteg tudatánál van, együttműködő, akkor rendszerint valamilyen gyorsan felszívódó cukorkészítményt kell megitatni, megetetni vele, de nagyon sok cukorbajos eleve hord magánál kockacukrot vagy olyan táplálékot, ami hamar képes rendezni vércukorszintjét ilyen esetekben. 

Ha elsősegélynyújtóként kerülünk ilyen helyzetbe, akkor érdemes szirupszerű cukoroldatot készíteni: egy féldeci vízben oldjunk fel kristály- vagy porcukrot és jól elkeverve itassuk meg a beteggel, de csakis akkor, ha megbízhatóan tud nyelni, az eszmélet biztosított. Amennyiben már az eszméletlenség felé halad, például aluszékony, akkor semmiképp se öntsünk a szájába cukoroldatot vagy próbáljunk kockacukrot tuszkolni a torkába, mert ez fulladásveszéllyel jár együtt - figyelmeztet az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója. 

Miért kell azonnal hívni a mentőket vagy az ügyeletet?

Ha eszméletlen a beteg, akkor azonnali orvosi segítségre van szüksége, ez nagyon sokszor a mentőket vagy a háziorvosi ügyeletet jelenti. Ilyen esetben a mentők sem tesznek mást, mint cukrot adnak a betegnek intravénás formában, infúzióval közvetlenül az érpályába juttatva a cukoroldatot, mely rövid idő alatt képes látványosan rendezi a beteg állapotát, amennyiben valóban csak a vércukorszint-leesés volt a probléma, és feltételezve, hogy gyorsan hívtak a beteghez segítséget.

Ha eszméletlen a beteg, akkor azonnali orvosi segítségre van szüksége
Ha eszméletlen a beteg, akkor azonnali orvosi segítségre van szüksége

Ugyanis, ha hosszú időn keresztül volt valaki hipoglikémiás állapotban, és csak utána találtak rá, akkor a rossz sejtanyagcsere miatt már károsodások keletkezhettek a szervezetében, ami azonnali kórházi kezelést tesz szükségessé.

Győrfi Pál azt tanácsolja, hogy laikusként minden ilyen esetben az elsősegélynyújtás általános szabályait kell alkalmazni. Ha eszméletlenül találunk egy cukorbetegre, ekkor a legfontosabb a fulladásveszély megakadályozása, többek között stabil oldalfekvésbe helyezve az illetőt. Amennyiben nem lélegzik, úgy meg kell kezdeni az újraélesztését, és azonnal hívni kell a mentőket. A mentősök először megvizsgálják a beteget, cukorvizsgálattal azonnal meg tudják határozni a vércukorértéket, majd ezt követően eldöntik, hogy milyen terápiára van szüksége a betegnek.

Cukrot adni nem hiba, de mást nem szabad!

A cukorbetegségből eredő rosszullét másik véglete a hiperglikémia, amikor a normális értéknél lényegesebben magasabbra emelkedik a vércukorszint. Ez azonban nem igazán elsősegélyt igénylő helyzet, rendszerint lassan alakul ki a rosszullét, a beteg állapota folyamatosan romlik, és csak kórházi kezeléssel lehet ezt a nagyon súlyos anyagcserekrízist rendezni. Ha a beteg annyira rosszul van, hogy eszméletlen, szintén az általános elsősegélyszabályok szerinti stabil oldalfekvésbe helyezés vagy az újraélesztés megkezdése a teendő.

Óva intenék mindenkit attól, hogy bármilyen készítményt - például glukagon-injekciót - adjon elsősegélynyújtóként a betegnek. Minden gyógyszer alkalmazása előtt orvosi vizsgálat szükséges, többek között meg kell határozni a vércukorszintet, mert a cukorbetegségből eredő rosszullétek tünetei nem jellegzetesek és mással összetéveszthetőek - szögezte le Győrfi Pál.

Cukrot adni nem hiba, a hipoglikémiánál, ha hat, akkor sikerrel járunk, ha nem hat, akkor sincs baj. Még akkor sem, ha hiperglikémiás állapotú a beteg, mert ez nem akkora mennyiség, ami gondot okozna. Ugyanakkor az elsősegélynyújtónak nem kell eldöntenie, hogy milyen rosszullétről van szó, neki csak is azelsősegélynyújtásáltalános szabályai szerint kell a súlyos állapotban lévő beteget ellátni, és mentőt hívni. 

Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

30983

Orvos válaszol
Aktuális
Sok idős embert a gyermeke ápolCsalád

Sok idős embert a gyermeke ápolErősödik a nem anyagi segítségnyújtás szerepe

Miért fontos a rostdús táplálkozás?Aranyér

Miért fontos a rostdús táplálkozás?A rostokban gazdag étrenddel az aranyérbetegség kialakulása megelőzhető

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?Arcápolás

Bőrtökélesítő krémek: mit tudnak?A BB-krémek a minden napi használat során sem ártanak az arcbőrnek

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetEndometriózis

A fájdalmas menstruáció meddőséghez vezethetA közvélekedéssel ellentétben a fájdalmas menstruáció nem normális jelenség

Az arctisztítás forradalmaMicella

Az arctisztítás forradalmaAz arcápolás első lépése a megfelelő tisztítás

ProsztataInkontinencia

ProsztataÁllandó vizelési inger férfiaknál

Fejfájás? Időjárási frontok

Fejfájás? Nézze meg a mai napra vonatkozó frontadatokat!