Meredeken emelkedik a kokaint használók száma Európában

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Brüsszel, 2007. november 22.(MTI) - Egy év alatt egymillióval nőtt a becsült kokainhasználók száma Európában, ezzel párhuzamosan azonban összességében az intravénás kábítószerhasználat csökken - mutat rá a Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelő Központ (EMCDDA) 2007-es jelentése.
Az országok közötti nagy különbségek ellenére az új adatok azt erősítik meg, hogy a kokain Európa vezető serkentőszerévé lépett elő, a használat gyakoriságát tekintve pedig a második helyen áll a kábítószerek sorában a kannabisz után megelőzve az ecstasyt és az amfetaminokat - olvasható az EU-tagállamokat, valamint Norvégiát és Törökországot vizsgáló jelentésben.
Az EMCDDA becslései szerint körülbelül 12 millió európai próbálta már életében a kokaint. A tavalyi jelentés még 3,5 millió kokainhasználóról szól, a mostani becslések szerint ez a szám 4.5 millió. A legtöbb kokainista Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban van.
A használat mellett a kokainlefoglalások is rekordot döntöttek a vizsgált időszakban: 2005-ben több mint száz tonnányit foglaltak le a szerből Európában, ami 45 százalékkal több, mint az előző évben.
Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója az MTI-nek elmondta: két oka lehet a romló statisztikának. Az egyik, hogy pontosabb adatokat kap a központ a tagországoktól, a másik, hogy valóban számottevően növekszik a fogyasztás. A szakértők szerint a robbanást nagyban segíti, hogy a kokain ára csökkent az európai piacon.
Míg a kokainhasználat emelkedik, a legnépszerűbb európai drog, a kannabisz használatának növekedése hosszú idő után megállt Európában.
Magyarországon azonban egyre többen élnek a marihuánával - habár az értékelés rámutat arra, hogy az emelkedés csak kismértékű és az ország még így is a középmezőnybe tartozik.
A kannabiszt az Európai Unió felnőtt lakosságának csaknem egynegyede próbálta már élete során, és körülbelül 23 millió ember az elmúlt évben is használta.
A szintetikus drogok közül az ecstasyt 9,5 millió, az amfetaminokat mintegy 11 millió európai felnőtt használja a jelentés szerint. Magyarország mindkét drogfajta esetében az első öt országba tartozik a használatot tekintve. Az amfetamin esetében a lettek, a norvégok, a britek és az észtek előzik meg a magyarokat. Ecstasyból pedig csak az Egyesült Királyságban, Észtországban és Csehországban fogyasztanak többet, mint Magyarországon.
A központ az európai heroinhelyzet szempontjából aggasztónak tartja, hogy egyre inkább növekszik a drog alapanyagául szolgáló ópiumtermelés, főként Afganisztánban.
A kábítószerügyi központ jelentése szerint továbbra is problémát okoz a HIV terjedése az intravénás droghasználók között. Az EMCDDA adatai szerint 2005-ben 3500 új fertőzést regisztráltak az injekciós tűt használó kábítószeresek körében. A HIV-nél gyakrabban fordul elő ebben a csoportban a hepatitis C vírus, nagyjából egymillió ilyen fertőzött van az intravénás droghasználók között.
A jelentés kiemeli, hogy az EU 2005-2008-as kábítószerügyi cselekvési terve kifejezetten felszólítja a tagállamokat a megelőzés, a kezelés, az ártalomcsökkentés és a társadalmi visszailleszkedés könnyen hozzáférhető módszereinek biztosítására. A legtöbb megelőzési programról ugyanakkor nem készül értékelés, pedig a Magyarországról és Hollandiából származó információk arra utalnak, hogy a megelőzést monitorozó rendszerek és minőségi kritériumok megléte emeli a beavatkozások színvonalát - teszi hozzá a jelentés.
Az európai kábítószerügyi központ adatai szerint 2005-ben Magyarország összesen több mint 40 millió eurót költött a kábítószerügy kezelésére, ez a GDP 0,05 százalékát jelentette. Ugyanez az arány hasonló volt például Belgium esetében, Hollandia viszont a GDP-je 0,43, Svédország a GDP-je 0,46 százalékát költötte hasonló célokra. A tagállamok összesen 36 milliárd eurót fordítottak a drogproblémák kezelésére a vizsgált időszakban.
A jelentés bemutatásához kapcsolódó sajtértekezleten Giusto Catania, az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának alelnöke kijelentette: véleménye szerint az európai drogstratégia elbukott. A droghasználat folyamatosan növekszik ez egyértelmű jele annak, hogy nem működik az Európai Unió stratégiája - tette hozzá.
Erre reagálva Carel Edwards, az Európai Bizottság Kábítószerügyi Osztályának vezetője kiemelte: még ha sokat is kell fejleszteni az európai modellen, mégis sokkal jobb a helyzet, mint sok más hasonló helyen a világban.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag