Influenzák és ''szerűek'' körülöttünk és bennünk

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Fontos tudni, hogy a rendelők szerte jelentkező lázas betegnél milyen fertőzés okozza a betegséget.
Mint ismeretes, az idei év mások hetében mind az orvoshoz fordulók száma, mind a betegektől levett mintákban izolált influenza vírusok száma elérte azt a szintet, amikor már járványról beszélhetünk. Erre az időre nem csak Magyarországon, hanem Európa szinte valamennyi országában ez volt a helyzet, az európai influenza központ adatai szerint Ausztriában és Bulgáriában a legmagasabb a fertőzöttek száma, de Franciaországtól Szlovéniáig, talán Németország kivételével már járvány van.
Szlovákiában december végére a minták többségében megtalálták az influenza A vírust, bár nem volt járványos méretű a betegszám. Európában az eddig vizsgált minták 82 százalékában az Influenza A (H1N1) altípusát, azaz a Salamon szigeteki néven elhíresült kórokozótípust találták - tudtuk meg dr. Szolnoki Istvántól .
A tisztiorvosi hivatal járványügyi főosztályának helyettes vezetője kérdésünkre elmondta: mivel az idén korán jött a járvány, ezért a figyelőszolgálat felállításától a járvány megjelenéséig kevesebb laborvizsgálatot végeztek nálunk, mint a korábbi években, de a trendek még így is követik a megszokottat. Október elsejétől az idei év második hetéig összesen 177 mintát vizsgáltak meg az Országos Epidemiológiai Központ mikrobiológiai laboratóriumában, s a vizsgálatok idején még használható anyagokban 31 esetben influenza-vírust (28 A és 3 B), 1 Respiratory syncytial vírus (RSV), 4 chlamydia pneumonae-t és egy mycoplasma pnaeumonae-t találtak. Azért is fontos tudni, hogy a rendelők szerte jelentkező lázas betegnél milyen fertőzés okozza a betegséget, mert ha például baktérium okolható a tünetekért, másfajta terápiát kell bevetni. Ugyancsak nem keverendő a hasonlóan induló, de akár több hétig eltartó adeno-vírusfertőzés egy szövődményes, s ezért makacs influenzával. Szerencsére az orvosok nem is keverik össze, a köznyelv viszont szívesen összemossa, influenzának nevezve valamennyit.
A dolgok természetes menete szerint a járványt megelőző, felsőlégúti betegekben már gazdag időszakban eleinte influenza vírus ritkán, csak az ahhoz hasonló panaszokat okozó egyéb vírusokat és baktériumokat találnak. Ahogy az idő előrehalad, egyre több mintában izolálják az előbbit. Innen lehet tudni, hogy közeledik a járvány, mint ahogyan a találati arányok növekedéséből következtetnek arra is, ha már járvány van, csökkenéséből arra, hogy lecseng. Azokban az országokban, amelyekben a vizsgálatok száma magas, arról is tisztább képet kapnak a szakemberek, ha járványos méreteket öltenek az influenza-szerű megbetegedések, így figyelték meg azt, hogy az influenzajárványokat majdnem mindig megelőzi egy RSV-járvány, mint történt ez a tavalyi év 40. hetétől Angliában és most Hollandiában. Ez azt is jelenti, hogy egy időszakban több vírus is képes járványt okozni párhuzamosan.
A járványügyi érdek megköveteli, hogy minél több vizsgálatot végezzenek egy időszakban, ezt szorgalmazza az influenza pandémia (világjárvány) felkészülés jegyében az Egészségügyi Világszervezet is. A jól levett és idejében a laboratóriumokba jutó mintákból nagyobb számban tenyésznek ki a kórokozók, sok minta esetében biztosabban elkapható a rettegett, nagy járványt okozó új vírustörzs, így több idő marad a felkészülésre.
Az idei szezonban a minták többségében felfedezett Influenza A (H1N1) altípust természetesen már beletették a déli féltekére szánt oltóanyagba, mellyel (nekünk) nyáron immunizálnak majd azokban az országokban, amelyekben akkor lesz járványidőszak.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a Dunántúlon, illetve északkeleten változóan felhős idő várható, máshol alig zavarják felhők a sok napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag