Forradalmi gyógyszer tbc ellen

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy, az eddigiektől eltérő hatásmechanizmusú gyógyszer segíthet megelőzni az aktív tbc kialakulását a baktérium látens - azaz betegséget egyelőre nem okozó -formáját hordozó betegekben.
Az új szer hasznos lehet a már aktív TBC-ben szenvedő betegek számára is, hiszen általa rövidülhet a jelenleg igen hosszadalmas kezelési idő. A felfedezés új reményt adhat az egyre növekvő számban jelen lévő antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek elleni küzdelemben is - bitzonyították be laboratóriumi kísérleteik során New York-i kutatók.
"Minden egyes antibiotikum-rezisztens betegség a baktériumok győzelmét jelenti az orvostudomány felett; az új szer azonban az eddig ismert antibiotikumoktól eltérő módon venné fel a harcot a kórokozó ellen" - nyilatkozta Carl Nathan, a Weill Cornell Medical College mikrobiológia intézetének professzora.
Az osztódás hiánya a látens baktériumok egyik legjelentősebb tulajdonsága. Emiatt ezek a törzsek a hagyományos antibiotikumok számára nehezen hozzáférhetőek, terjedésük megakadályozása ezekkel a szerekkel nagyon nehéz. Sikerült azonban egy olyan új vegyületcsoportot találni, amely kizárólag a nem osztódó baktérium-alakokat pusztítja el - magyarázta a szakember.
A látens baktériumtörzsek eliminálása a jövőben a tbc elleni harc egyik alappillére lehet- állítja a professzor. Az antibiotikum-fejlesztés fő célja mindig is a gyorsan szaporodó baktériumok elpusztítása volt, a rezisztens törzsek egyre nagyobb arányú előfordulása miatt azonban ez többé már nem tűnik nyerő stratégiának. "A tbc kezelése igen hosszú folyamat; feltételeznünk kell, hogy a hagyományos antibiotikum-terápia során a baktériumok egy része látens formában képes túlélni a kezelést, majd később ismét elszaporodni a szervezetben."
A jelenlegi gyógyszerekkel a legtöbb nem szaporodó baktérium elpusztítása a szervezetből hat hónapba is beletelik, ami a páciensek számára igen megterhelő. A kezelés idő előtti abbahagyása ugyanakkor kedvez a rezisztens törzsek elszaporodásának. A kezelés folyatása során ezek kiírtása még nagyobb erőfeszítéseket igényel - különös tekintettel arra, hogy a kezelés szünetében ellenállóképességüket más baktériumokra is átörökíthették.
Az intézet kutatói vizsgálataik során egy bakteriális enzimre összpontosítottak. A dihidro-lipoamid acetiltranszferáz (DlaT) elsősorban a kórokozó tápanyag-hasznosításáért felelős enzim, de szerepet játszik a baktériumsejt immunrendszer elleni védelmében is - nyilatkozta Ruslana Bryk, a Weill Cornell Medical College mikrobiológiai és immunológia intézetének adjunktusa.
A kutatócsoport tengerimalacokon végzett kísérletei igazolták, hogy az enzimnek döntő szerepe van az aktív tbc kialakulásában. A tudósoknak hosszú kutatómunka árán az úgynevezett rodanin csoporton belül sikerült találniuk néhány vegyületet, amelyek képesek behatolni a nem osztódó sejtekbe és elpusztítani azokat.
"Mint szülő, s mint leendő beteg nagyon aggódom amiatt, hogy a fertőző betegségek elleni kemény harc egyszer kudarcba fullad. Amíg a hagyományos antibiotikumok hatásosak, a tbc, a tüdőgyulladás és más hasonló kórképek kezelése mindössze egyszerű rutinfeladat. Ezek a szerek azonban mostanában egyre gyakrabban vallanak kudarcot. A rezisztens baktériumok előfordulásának rohamos terjedése új, az eddigiektől eltérő szemléletmódot kíván" - tette hozzá a kutatást vezető professzor.
A tbc közegészségügyi jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az egészségügyi világszervezet (WHO) jelentése szerint a tuberkulózis évente több, mint 1,6 millió ember halálát okozza. Feltételezések szerint a Föld lakosságának akár egyharmada is fertőzött lehet a tbc látens formájával. Ezeknek az emberekben 5-10 százalékos eséllyel előbb-utóbb kifejlődik az aktív kór.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +17 °C
Minimum:
+8, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég további eső, zápor alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag