Ami a nőket elválsztja a férfiaktól

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Női emancipáció, a fogamzásgátlás általánossá válása, az élvezet joga, a hagyományos párkapcsolatok szétrobbanása, a homoszexualitás elismerése, a pornográfia banalizációja: mindezek a "szexuális forradalom", 1968 egyik vívmányának következményei, amely 40 évvel később elválasztotta a szexualitást a házasságtól, a szexet a szerelemtől, bizonyos értelemben a férfiakat a nőktől.
Ez olvasható a Franciaországban most megjelent 600 oldalas könyv, a Vizsgálat a franciaországi szexualitásról, amelyhez több mint 12, 18 és 69 év közötti férfival és nővel készített hosszú telefoninterjúkat 2005 szeptembere és 2006 márciusa között a francia nemzeti AIDS-kutató intézet. A tanulmány, amelyből az 1968-ban a diákok mellé álló Le Nouvel Observateur című hetilap közölt részleteket, így a franciák legintimebb szférájába is betekintést nyerhetett.
A lap felteszi a kérdést a "szexuális forradalom" kapcsán: vajon a "szokások alól való felszabadulás-e" 1968 legfőbb öröksége? Mindazonáltal a számok beszédesek. A felmérés szerint például fokozatosan csökkent azoknak a nőknek a száma, akiknek életükben csak egyetlen partnerük volt: 1970-ben még 68 százalékot tettek ki, 1992-ben már csak 43 százalékot, míg 2006-ban 34 százalékot. (A férfiak között ez az arány 18, 21 és 16 százalék volt). Negyven évvel ezelőtt a nők kétharmada hozzáment ahhoz, aki elvette szüzességüket, ma már csak minden tizedik cselekszik ekképp, akárcsak a férfiak.
A közvélemény-kutatás kapcsán azt is hihetnék az olvasók, hogy a férfiak előbb elfáradnak. Míg a 30 és 49 év közötti nők partnerkapcsolatainak száma egyre csak növekszik - az 1970-es 1,9-ből 1992-re 4 lett, napjainkban pedig már 5,1 - addig a férfiaknál a 12 körüli átlag megmaradt az elmúlt 40 évben. Ugyancsak a férfiak kisebb aktivitására utal, hogy a 18 és 35 év közöttiek között 6,2 százalékuk "absztinens" szexuális téren, míg a nőknek csak 3,5 százaléka választja az önmegtartóztatást.
A tanulmány arra is rávilágít, hogy manapság a fiatalok szexuális viselkedése, értékrendszere nemigen különbözik a szülők, az idősebbek felfogásától, ellentétben az 1970-es állapottal. Az egyetlen figyelemre méltó különbség a homoszexualitás megítélése: a fiatalok jobban elfogadják a melegeket, mint a felnőttek.
A könyv tanulsága szerint a nők szexuális gyakorlata egyre inkább közelít a férfiakéhoz, nincs már a fiatalok és az idősebbek között akkora szakadék, ellenben az egyes emberek szexuális élete átlagosan tovább tart, mint korábban. A kötetből egyúttal az is kiderül, hogy manapság szívesebben beszélnek olyan tapasztalatokról, amelyekről korábban mélyen hallgattak, mint például a maszturbáció, a biszexualitás, az orális és anális szex.
Kevesebb tabu, kevesebb elfojtás. Kevesebb a szorongás is? - teszi fel a kérdést a Le Nouvel Observateur. De rögtön válaszol is: az egy másik történet.
STOP

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag