A mutációk védenek a maláriától

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Budapest/Berlin, 2007. június 4. (MTI) - Afrikában naponta ötszáz gyerek hal meg maláriában, ugyanakkor kutatók arra jöttek rá, hogy az emberi öröklési állományban kialakult bizonyos mutációk védenek a betegséggel szemben.
A Die Welt című német napilap online változata beszámol arról is, hogy a ghánai Kumasi Egyetem trópusi betegségekkel foglalkozó kutatói az eddigi legátfogóbb tanulmányt készítették el a malária "fertőzési genetikájáról". Ebben kitérnek arra, hogy az emberi genomban fellépő bizonyos mutációk különböző módon, de védelmet nyújtanak a betegséggel szemben.
"Eredményeink világossá teszik, hogy a malária okozta életveszélyes komplikációkat egymástól független jelenségként kezelhetjük" - nyilatkozta Rolf Horstmann professzor, a kutatás vezetője. "A mostani ismeretek nagyon fontosak abból a szempontból, hogy ezeket a komplikációkat célzottan kezelhessük, és fellépésüket megakadályozhassuk" - közölte.
Az említett mutációk súlyos vérbetegségeket okozhatnak, viszont védelmet nyújtanak a komplikációkkal szemben. A mutációk egyik fajtájánál fékeződik a paraziták szaporodása a vörös vérsejtekben, ez a HbS gén esetében fordul elő. Az úgynevezett HbC mutáció a kómától védi meg az embert.
A kutatók szerint más és más tünet szűnik meg, attól függően, hogy a gén mely ponton módosult - állítja Jürgen May járványtani szakértő, aki több mint két és félezer életveszélyben lévő gyermeket kezelt már. A tanulmány szerzői azt állítják, hogy a maláriával fertőzött területeken nem véletlenül alakultak ki a génmutációk, az evolúció során az emberi szervezet ezek segítségével növelte életben maradási esélyeit - írja a Die Welt Online.
(MTI-Panoráma)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag