Csak természetesen?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Napjainkban a természetes eredetű szerek iránti jelentős igény jelenti egyre több cég üzletpolitikájának alapját.
A termékfejlesztésre, a növényi szerek preklinikai és klinikai vizsgálatára tekintélyes összegeket áldozó gyógyszer- és gyógytermékgyártó vállalatok mellett azonban sajnos vannak olyanok is, akiknek a remélt  profit mellett a szer hatásossága, ártalmatlansága másodlagos.
Visszatérő jelenség, hogy a növényi eredetűnek deklarált készítményt a "biztos hatás elérésére" szintetikus  hatóanyagokkal egészítik ki, anélkül, hogy azt a csomagoláson feltüntetnék. Ennek az az oka, hogy a betegek  egy bizonyos csoportja szívesebben használ természetes  eredetű szereket, mint szintetikumokat, ezért egyes  cégek a marketing-tevékenységüket a növényi szerek  imázsára alapozzák, maga a termék csupán másodlagos  jelentőségű. Egy tajvani tanulmány szerint az általuk vizsgált 2609 tradicionális kínai növényi szer 24%-a tartalmazott szintetikumokat. Az utóbbi években, az  erektilis diszfunkció kezelésére alkalmazható újabb gyógyszerek megjelenése óta, a férfiak szexuális aktivitását fokozó növényi szerekből számos esetben kimutatták a szildenafilt és analógjait.
A hamisítás elterjedésére reagálva olyan egyszerű, gyors szűrővizsgálatok fejlesztése indult meg, amelyek  segítségével könnyen kiszűrhetőek a szennyezett minták.
Bogusz és mtsai közleményükben 80, különböző farmakológiai csoportokba tartozó szintetikus szer kimutatásának és mérésének módszeréről számolnak be. Az általuk kidolgozott, LC-MS-MS mérésen alapuló eljárással a szintetikus hatóanyagok már nanogrammos mennyiségben kimutathatók a növényi szer egy grammjából.
A kutatók a módszert valós körülmények között, növényi eredetűnek deklarált szerek vizsgálatával is tesztelték. Több potenciafokozó termékből szildenafilt, tadalafilt, tesztoszeront azonosítottak. Egy, a cukorbetegeknek ajánlott készítményből olyan mennyiségben mutattak ki glibenklamidot, amely már veszélyes hipoglikémiát is okozhat. A hamisítási esetek gyakoribbá válása mellett csak halvány vigaszt jelenthet, hogy az egészséget veszélyeztető bűncselekmények felderítésére korszerű módszerek állnak rendelkezésre.
(Bogusz, Mj. et al.: Application of LC-ESI-MS-MS for detection of synthetic adulterants in herbal medicines. Journal of Pharmaceutical and Biomedicinal Analysis. 41. 55 4-6 4, (2006)
CSD
Gyógyszerészet
(2007.07.11. 12:05)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag