Megtudható, hogy az agytumorosok közül ki éli túl a betegséget!

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy héttel a kezelés megkezdése előtt, az új képalkotó eljárás segítségével a kutatók meg tudták állapítani az agydaganatos betegek közül melyik élhet majd tovább.

Az eljárás a hagyományos mágneses rezonanciás képalkotást, az MRI-t veszi alapjául, mely a tumor véráramlásának idő szerinti változásait figyeli a tumor egyes térfogategységeiben, ahelyett, hogy az egész tumor véráramlásának átlagát mérné. Ezzel a módszerrel lehetőség nyílt a tumor specifikus területein bekövetkező véráramlás csökkenés vagy növekedés észlelésére, mely változások egy átlagolt képen kioltották volna egymást.

"Amit tulajdonképpen az eljárással nyerünk, hogy egy olyan analitikai megközelítést tesz lehetővé, mellyel mérhetővé válik a páciensek estében szükséges beavatkozások mértéke" - mondta Ph.D. Brian Ross, a radiológia és biokémia professzora.

A kutatók negyvennégy magas grádusú gliómás (egy agytumor típus), kemoterápiával és sugárterápiával kezelt pácienst vizsgáltak. Minden betegről MRI felvételek készültek a kezelés megkezdése előtt, majd egy illetve három héttel a kezelés megkezdése után. Ez után a kutatók az agy relatív vértartalmát valamint a tumor relatív véráramlását vették górcső alá, hogy megállapítsák a tumor térfogat egységeiben (úgynevezett voxelek) beállt változásokat.

A hagyományos összehasonlítási módszerrel, mely lényegében átlagolás, a különböző időpontokban készült felvételek nem tértek el. Ellenben, az új eljárás segítségével a kutatók képesek voltak változásokat kimutatni a tumor vértartalmában és véráramlásában, egy héttel a kezelés megkezdése után, melyek összefüggtek a páciens átlagos túlélési esélyével.

"Korábban látjuk a kezelés hatását, és olyan válaszokat a kezelésre, melyeket az eddigi átlagolási eljárással nem voltunk képesek láthatóvá tenni. Egyetlen hét után képesek vagyunk erre, ami az agydaganatok esetében csodálatos dolog" - mondta Ph.D. Craig Galbán a radiológia társprofesszora.

A magas grádusú gliómák halálozási rátája magas, a betegek átlag egy évig élnek a diagnosztizálást követően. Jellemző módon, a páciensek hat vagy hét hetes kezelést kapnak, melyet hat héttel a kezelés befejeztével MRI felvételek készítése követ, annak érdekében, hogy megállapíthassák zsugorodott-e a tumor. Amennyiben a daganat nem válaszolt a kezelésre, másfajta kezeléssel próbálkoznak.

A kutatók remélik, az új megközelítés lehetővé teszi, hogy egyéb képalkotó eljárások során is hasznát vegyék, mint például PET vagy CT során.

Animáció: Házipatika.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag