Egyenlő esélyt a túlélésre

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Európában alakuljon ki és minden uniós polgár számára váljék elérhetővé az egységes, magas színvonalú onkológiai ellátó rendszer, amelyben azonosak az irányelvek, egységes a képzés, a diagnosztika, a terápia, központilag támogatott a kutatás és mindenki számára elérhető a magas színvonalú ellátás - mondta Dr. Kásler Miklós az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatója a rákgyógyítás jelenéről és jövőjéről, a rákbetegek túlélési esélyeiről szóló budapesti tanácskozáson.

Jó tudni

Június 17-én és 18-án nyolcvan európai onkológia intézet vezetője tanácskozott Budapesten. A magyar intézet, az OOI számára magas elismerés, hogy Európai Rákintézetek Szervezete (OECI), ez a rangos szakmai szervezet először nálunk tartja évi rendes ülését kelet-közép-európai országban - mondta el a közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatón Kásler Miklós professzor a szervezők nevében.- Nagy kihívás áll az onkológiai intézetek előtt: minél alacsonyabb szintre redukálni a rákbetegek számát és magasabbra a gyógyultakét. Az OECI tevékenysége kétirányú: el kell érni, hogy a legújabb eredmények eljussanak minden európai országba, a rákellenes központokba, másrészt megvalósítani az Unió azon törekvését, hogy minden uniós állampolgár megkaphassa az állapotának leginkább megfelelő, lehető legjobb rákellenes kezelést - mutatott rá az OECI elnöke, az olasz Marco A. Pierotti. - A jövő útja a rákellenes centrumokban van, ezek fejlesztésében és nemzetközi együttműködésében - foglalta össze az első előadások lényegét Ulrik Ringborg, a svéd Karolinska Intézet főigazgatója, és elismerését fejezte ki a magyar onkológiai intézetnek, amiért ebbe a munkába belekapcsolódott. Mint mondta, jelentős különbségek vannak a nyugat-európai és a közép- illetve kelet-európai országok rákellenes ellátása között, és a szervezet egyik célja ennek a hátránynak a csökkentése.
Kelet-Európában jóval nagyobb a rákbetegek száma, a kezelés eredményességének mutatói azonban alacsonyabbak: míg a diagnosztizált rákbetegek ötéves túlélési aránya nyugaton 55 százalék, keletebbre ez kevesebb.

Kásler Miklós professzor elmondta: évente mindössze tucatnyi azon betegek száma, akiket azért kell külföldi gyógykezelésre utalni, mert nincs mód az itthoni ellátásukra. Nem a megfelelő ellátás lehetősége hiányzik tehát, hanem a háttérrel van gond: a társadalombiztosítás korlátaival, a betegutak hiányával. Például a legkorszerűbb, célzott kezelések száma ma még igen alacsony, aminek oka egyrészt a költségessége, másrészt hogy ennek feltétele a molekuláris patológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzése, de erre lehetőség csak a jól felszerelt rákcentrumban van, és a helyi kórházakból nem is mindig küldik el a rákos szövetmintát ilyen vizsgálatra.

A Magyar Onkológia hasábjain már 18 évvel ezelőtt megfogalmazták, hogy centralizálni kell az onkológiai ellátást, mivel a folyamatos fejlesztést csak a központokban lehet megvalósítani. Ez szakmapolitikai döntések miatt nem valósult meg, de időszerűbb, mint valaha - szögezte le újra az OOI főigazgatója.

Kiss Éva
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32437

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag