Az Europa Donna a nők hatékony rákellátásáért

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Budapest, 2007. november 22.(MTI) - Európai irányelvek, innovatív gyógyszer, pontos információ = hatékony rákellátás: ebben foglalható össze az Europa Donna szövetség "receptje".
A 40 országban működő szövetség Amszterdamban megtartott nyolcadik konferenciáján az Európai Unióban élő, 330 ezernél is több emlőrákos nő érdekében való összefogásra szólította fel a szakembereket, az egészségügyi döntéshozókat és a közvéleményt. A tanácskozás 200 résztvevője sürgette a mellrák-szűrés és -diagnosztika minőségbiztosítására vonatkozó EU irányelvek végrehajtását, azt, hogy megfelelő szintű és minőségű kezeléshez juthassanak hozzá a kontinens minden pontján a betegek - közölte Ingrid Kössler, az Europa Donna elnöke.
Az irányelvek abban segítenek, hogy az emlődaganatos betegek a megfelelő szűrővizsgálatban részesüljenek. De viszonyítási alapként szolgálva segítséget nyújtanak azoknak is, akik aktív szerepet vállalnak e tumorfajta ellenes harcban, akik a terápiákat ismertetik, a kutatást támogatják, tanácsot adnak a kezelések minőségével kapcsolatban, illetve a döntéseket befolyásolják.
Egy jelenleg is tartó vizsgálatban a szakemberek azt vizsgálják, hogy a daganat-gén kutatása alapján miként lehet pontosabban azonosítani a rák típusát, aminek nyomán - akár a kemoterápia elhagyásával - javulhat a gyógyulás esélye. A klinikai vizsgálatokban jelenleg csak a rákbetegek 5-10 százaléka vesz részt, ezért népszerűsíteni kellene a részvételt - hangsúlyozták a szakemberek a konferencián.
Az emlőrákot általában "túlkezelik", és mivel e kórnak több biológiai formája van, indokolt, hogy a kezelési formák eltérjenek egymástól, emelte ki a célzott terápiák szükségességét Fatima Cardoso, a brüsszeli Jules Bordet Központ Orvosi Onkológia Klinikájának professzora.
A kezelés költségének kisebb, de növekvő hányadát (10-15 százalék) teszik ki a rákgyógyszerek. Egy-egy új szer alkalmazásában egyenetlenségek tapasztalhatók a különböző országok között. Ahol alacsony a GDP és az egy főre eső egészségügyi költségkeret, ott a betegek kevésbé jutnak hozzá e gyógyszerekhez - mondta el a svédországi Karolinska Intézet jelentése alapján Bengt Jösson. Mivel a korábban publikált tanulmányok egyértelműen alátámasztják, hogy a rákhalálozás csökkenése az új gyógyszereknek tulajdonítható, sürgető, hogy minden beteg egyenlő eséllyel és gyorsan juthasson hozzá a legújabb, innovatív kezelésekhez - mutattak rá a szakemberek
A fiatalabb (40 év alatti) és az idősebb (70 feletti) emlőrákos nőknek speciális ellátásra van szükségük. Mindkét csoport tagjainál kisebb a túlélési esély, mint a 40-69 éveseknél, aminek hátterében a kezelési útmutatás hiánya állhat - vélte Lars Holmberg, a londoni King's College rákkutatási osztályának vezetője.
Az egészséges életmód ugyanakkor megakadályozhatja az emlőrák kialakulását és javíthatja a túlélés esélyét. A kiegészítő orvoslás (természetgyógyászat, akupresszúra) gyógyszeres kezelésekkel kombinálva csökkentheti a kemoterápia kedvezőtlen hatásait - mutatott rá tanulmányokra hivatkozva Alexander Molassiotis (Manchester Egyetem).
Az Europa Donna, azaz az Európai Emlőrák Szövetség azért dolgozik, hogy tudatosítsa az európai nőkben az emlőrák veszélyének lehetőségét; nagy hangsúlyt helyez az emlőrákról szóló felvilágosító nevelésre és a kutatásokra. A szövetség képviseli az európai nők
emlőrákkal kapcsolatos érdekeit a helyi és nemzetközi hatóságok, valamint az Európai Unió intézményeinél.
(MTI-Panoráma)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag