Amerikában is felfigyeltek a magyar Jedi-lézerkésre

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

Az amerikaiak a vártnál is lelkesebben fogadták a magyar fejlesztéseket. "Több projekt üzleti tervét is elkérték a tőkebefektetők. A kutatók visszajelzései is jók voltak, a Jedi lézeres sebészkés iránt például a Harvard egyetem orvosi karának egyik professzora is élénken érdeklődött.
Kéthetes roadshow-ról tértek haza nemrég magyar feltalálók az Amerikai Egyesült Államokból. Az innovatív termékeken dolgozó kutatók Bostonba, San Franciscóba és Clevelandbe vitték el ötleteiket. A magyar élettudományi szakemberek befektetőkkel tárgyaltak és potenciális üzleti partnereknek mutatták be projektjeiket: szoftvert, lézeres sebészkést, genetikai eljárást és biológiai minták fagyasztási túlélőképességét javító berendezést.
Elsősorban tőkebefektetőket kerestek azok a kutató-feltalálók, akik a Valdeal Innovációs Zrt. szervezésében utaztak ki az USA-ba. A roadshow-ra amerikai szakemberekkel közösen négy projektet választottak ki: a találmányok a magyar cég innovációs versenyén a 2007 júniusában díjazott 28 legígéretesebb projekt közé kerültek. Ezután szervezte meg az újító találmányok menedzselésével foglalkozó vállalkozás az utat.
Tesztelnék a Jedi-kést
A magyarok négy olyan fejlesztést vittek Amerikába, amelyek már nagyon közel állnak a valódi piaci termékké váláshoz. A Chemistry Logic szoftverével például a gyógyszergyártás során szükséges számítások gyorsíthatók fel azáltal, hogy a kutatók az eddigieknél jóval gyorsabban kereshetnek adatbázisokban, végezhetnek összehasonlításokat és kategorizálhatnak. Az Immungenes pedig olyan genetikailag módosított állatokat hoz létre, amelyek szervezetében immunizálás hatására a normális ellenanyag többszöröse termelődik. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthető a gyógyászatban nélkülözhetetlen ellenanyagok előállításához szükséges állatok száma és az előállítás költsége.
A Jedion olyan sebészeti eszközt fejlesztett ki, amely operáció közben folyamatos információt tud nyújtani a vizsgált szövet kémiai jellegzetességéről, illetve arról, hogy tartalmaz-e rákos sejteket vagy sem. A Jedi névre hallgató sebészeti vágóeszköz fő alkalmazási területe a rák-, az ér- a bőrgyógyászati és a plasztikai sebészet.
A Cryo Innovation kidolgozott egy biológiai anyagok -  mint például embrió, sperma, őssejtek - stressztűrő képességét fokozó módszert, amely jelentősen bővíti ezek tárolási, fagyasztási lehetőségeit, vagyis javul a jelenleg korlátozottan eltartható anyagok alkalmazhatósága.
Buzás Norbert, a Valdeal Innovációs Zrt. vezérigazgatója az mfor.hu-nak elmondta: az amerikaiak a vártnál is lelkesebben fogadták a magyar fejlesztéseket. "Több projekt üzleti tervét is elkérték a tőkebefektetők. A kutatók visszajelzései is jók voltak, a Jedi lézeres sebészkés iránt például a Harvard egyetem orvosi karának egyik professzora is élénken érdeklődött. Jelezte: klinikájukon szívesen kipróbálnák az eszközt. Maga a tény, hogy a Harvardon is látnak fantáziát a fejlesztésben, növeli annak  esélyét,  hogy sikeres üzleti kapcsolatokat építsünk ki" - fejtette ki a vezérigazgató.
Amerikába mennek
A tárgyalássorozat célja az volt, hogy a fejlesztések ismertetésével az újonnan alakult magyar technológiai vállalkozások könnyebben jussanak ki az amerikai piacra. A hazai cégek világszínvonalú termékeket fejlesztenek, piaci sikerükhöz azonban szakmai partnerekre és befektetőkre van szükség - tette hozzá Buzás Norbert.
A roadshow-k azonban más szempontból is hasznosak lehetnek: a kutatók és a fejlesztés menedzserei a "pénzosztó" emberektől is fontos visszajelzéseket kapnak. Ezek a termék későbbi piaci sikerét is befolyásoló információk, amik a fejlesztők munkáját is segítik.
A roadshow a 2006 júliusában alakult ValDeal Innovációs Zrt. számára is alkalmat adott arra, hogy az amerikai piacon közvetlenül bemutassa tevékenységét. A cég  eredményes működését biztosítja az az integrált projektgyűjtő-projektértékelő-projektmenedzsment rendszer. Ehhez számos európai és tengerentúli modell működését megvizsgálták, majd kiválaszották stratégiai partnernek a technológia transzferben kiemelkedő referenciákkal rendelkező austini Texas Egyetem IC2 intézetét. A Valdeal célja, hogy az innovatív megoldások üzleti hasznosulásának előmozdításával hozzájáruljon a magyar szellemi alkotások sikeréhez.
L. Nagy Gábor
Menedzsment Fórum
(2007.11.05. 10:37)

Kapcsolódó cikkek

Aktuális
Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Új rákellenes gyógyszerekonkológia

Új rákellenes gyógyszerekAz EU országai közül Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések okozta halálozási arány

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag