A szomszéd füstje büdösebb

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A hazai lakosság ritkán protestál a Magyarországon működő erőművek - és az ipari eredetű légszennyezés többi itthoni forrása - ellen, a határainkhoz közel tervezett külföldi szennyezők ellen viszont gyakoriak a tiltakozások.
Utoljára a dorogi veszélyeshulladék-égető kapcsán bontakozott ki jelentősebb lakossági tiltakozó mozgalom, még a '90-es években. Volt némi ellenállás a váci cementmű hulladékégetési próbálkozásai ellen is, ezen túlmenően azonban inkább csak a tervezett létesítmények váltottak ki aggodalmat a környéken élőkből. Pedig a magyar lakosság amúgy érzékeny a légszennyezésre (elkerülő utak építéséért, illetve a településeken átvezető főutak szmogja miatt gyakran demonstrálnak), de az energetikai létesítmények füstjét többnyire hajlandó tolerálni.
Ami a konkrét szennyezési értékeket illeti, a környezetvédelmi tárca 2004-es adatokon nyugvó adatbázisa szerint Pét, Dunaújváros, Oroszlány, Kazincbarcika, Tatabánya, Pécs, Visonta, Százhalombatta kapja a legtöbb ipari eredetű légszennyezést. A felsoroltak többsége "erőművi város" (Dunaújváros az acélmű, Százhalombatta pedig a kőolaj-finomító miatt szennyezett levegőjű). A szennyezés az érintett területeken nem esztétikai, hanem elsősorban környezet-egészségügyi probléma: e települések elöl állnak a halálozási rangsorban is. Az egészségügyi tárca felmérte a 15-64 éves lakosság halálozásának alakulását a szennyezett levegőjű városokban 1986 és 2000 között, s néhány fővárosi kerület mellett Tatabánya, Százhalombatta, Pécs, Dunaújváros is az élbolyba került. A pontos egészségügyi statisztikákkal rendelkező Százhalombattán az asztma és a tüdőrák gyakorisága is jóval magasabb az országos átlagnál. Általánosságban elmondható, az összes légszennyező anyag koncentrációjának emelkedése növeli a légzőszervi halálozások számát, de a kén-dioxid a legveszélyesebb: ha a levegőben megnő a koncentrációja, három nap alatt akár 40 százalékkal is nőhet a légzőszervi halálok gyakorisága. Jelenleg a lakosság közel fele szennyezett vagy mérsékelten szenynyezett levegőjű térségben él. Közép-Magyarországon a legrosszabb a helyzet, itt a régió lakosságának 86 százalékát érinti a légszennyezés.
A szomszédságba tervezett égetők és erőművek elleni tiltakozás anynyiban mindenképpen indokolt, hogy a hazánk területén a légkörből kiülepedő szennyező anyagok többsége külföldi eredetű. A kén-dioxid esetében például mintegy háromötödös az "importarány", a legnagyobb hányad Szlovákiából, Lengyelországból, a volt Jugoszlávia országaiból, Romániából és egyéb (nyugat-európai) országokból érkezik.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+24, +36 °C
Minimum:
+18, +24 °C

Hazánkban szombaton délelőtt északnyugat felől elkezd növekedni, vastagodni a felhőzet, de a keleti országrészben még gyengén felhős, derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag