A rákról beszéljünk, ne az eutanáziáról

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az Európai Unióban Magyarországon hal meg a legtöbb daganatos beteg, évente mintegy 33 ezer, a helyzet megváltoztatása a magyar egészségügyi ellátórendszer számára a legnehezebb feladat. A változtatás leghatékonyabb útja, ha a szűrővizsgálatok mind szélesebb kör számára válnak elérhetővé - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián.
"Az ellátórendszer legyen képes a nagy próbatételre, a nehéz anyagi körülmények között is teremtse meg annak lehetőségét, hogy a legkorszerűbb terápiás lehetőségekből ne szoruljanak ki az onkológiai betegek. Működtessen olyan szűrőrendszert, amely időben fel tudja tárni a bajt. Íróként csak figyelmeztetni tud, kérni és bízni abban, hogy az egészséggazdasági és orvosi szakemberek közösen megtalálják a humanista megoldást" - fogalmazott Kertész Imre, Nobel-díjas író, a rendezvény díszvendége.
"A gyógyuláshoz való jog kerüljön a társadalmi közbeszéd előterébe, és ne a minőségi halál, az eutanázia kérdése - mondta Bodoky György, a tudományos ülést szervező Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke A daganatos beteg értéke című előadásában.
Magyarországon mindennap 90 ember veszti életét tumoros megbetegedés miatt. Az elöregedő társadalomban egyre nő az egyének tudatossága, szaporodnak a betegszervezetek, s mind több - rendkívül drága - új gyógyszer jelenik meg. Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű fejlődés történt a terápiás szerek számában és hatékonyságában, mindez azonban szinte feloldhatatlan feszültséget jelent az ellátórendszerben dolgozók számára. Azzal kell ugyanis szembesülniük - vélte az MKOT elnöke -, hogy a hazai betegeknek az új gyógyítási módszerekhez való hozzáférési esélye - a medicinák ára miatt - az elmúlt tíz év során folyamatosan romlott. Európa többi országára is igaz ugyan a tény, hogy a korszerű ellátás költségessége meghaladja adott ország gazdasági teherbíró képességét.
Az orvosi szakma felelőssége, hogy kidolgozza az optimális terápiát, emellett a gyógyítás-gyógyulás evidenciáiról a finanszírozók mellett a társadalmi nyilvánosságot is tájékoztassa - mondta a MKOT elnöke. A gyógyító felelőssége, hogy az érintett ismerje a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket. A szakmapolitikától a racionális pénzügyi támogatás megteremtését lehet elvárni, és azt, hogy ne takarékoskodjon a szűrővizsgálati rendszer működtetésén - hiszen a rákbetegségeknek akár 80 százaléka is megelőzhető volna.
Bodoky doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy önmagában az életkor nem lehet szelekciós kritérium. A politikától pedig azt várja el, hogy kijelölje a társadalmi prioritásokat és ismerje el a nyilvánosság előtt, ha a gazdaság teherbíró képességének korlátai miatt az ellátás szükségképpen egyenlőtlen. Vállalni kell annak beismerését is, hogy egyes esetekben nem vállalható a finanszírozás.
Az egészségügyi reformok kiemelten foglalkoznak ugyan a daganatos megbetegedések ellátásának javításával, de egy ilyen tudományos ülésen szólni kell arról, hogy hiányzik az össztársadalmi felelősség meghatározása azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne minden rászorulónak biztosítani a gyógyulás lehetőségét. "Tetszik, nem tetszik, a művészet mindig ünnepnek tekinti az életet" - idézte Bodoky Kertész Imre szavait, majd hozzátette: "nekünk orvosoknak az a feladatunk, hogy ez az ünnep minél hosszabb lehessen."
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+18, +26 °C
Minimum:
+14, +20 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a Tiszántúlon a vékonyabb felhőzet mellett némi napsütésre is számíthatunk, másutt erősen felhős, borult lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag