A rákról beszéljünk, ne az eutanáziáról

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  HVG.hu

Az Európai Unióban Magyarországon hal meg a legtöbb daganatos beteg, évente mintegy 33 ezer, a helyzet megváltoztatása a magyar egészségügyi ellátórendszer számára a legnehezebb feladat. A változtatás leghatékonyabb útja, ha a szűrővizsgálatok mind szélesebb kör számára válnak elérhetővé - hangzott el a Magyar Tudományos Akadémián tartott konferencián.
"Az ellátórendszer legyen képes a nagy próbatételre, a nehéz anyagi körülmények között is teremtse meg annak lehetőségét, hogy a legkorszerűbb terápiás lehetőségekből ne szoruljanak ki az onkológiai betegek. Működtessen olyan szűrőrendszert, amely időben fel tudja tárni a bajt. Íróként csak figyelmeztetni tud, kérni és bízni abban, hogy az egészséggazdasági és orvosi szakemberek közösen megtalálják a humanista megoldást" - fogalmazott Kertész Imre, Nobel-díjas író, a rendezvény díszvendége.
"A gyógyuláshoz való jog kerüljön a társadalmi közbeszéd előterébe, és ne a minőségi halál, az eutanázia kérdése - mondta Bodoky György, a tudományos ülést szervező Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) elnöke A daganatos beteg értéke című előadásában.
Magyarországon mindennap 90 ember veszti életét tumoros megbetegedés miatt. Az elöregedő társadalomban egyre nő az egyének tudatossága, szaporodnak a betegszervezetek, s mind több - rendkívül drága - új gyógyszer jelenik meg. Az elmúlt évtizedekben robbanásszerű fejlődés történt a terápiás szerek számában és hatékonyságában, mindez azonban szinte feloldhatatlan feszültséget jelent az ellátórendszerben dolgozók számára. Azzal kell ugyanis szembesülniük - vélte az MKOT elnöke -, hogy a hazai betegeknek az új gyógyítási módszerekhez való hozzáférési esélye - a medicinák ára miatt - az elmúlt tíz év során folyamatosan romlott. Európa többi országára is igaz ugyan a tény, hogy a korszerű ellátás költségessége meghaladja adott ország gazdasági teherbíró képességét.
Az orvosi szakma felelőssége, hogy kidolgozza az optimális terápiát, emellett a gyógyítás-gyógyulás evidenciáiról a finanszírozók mellett a társadalmi nyilvánosságot is tájékoztassa - mondta a MKOT elnöke. A gyógyító felelőssége, hogy az érintett ismerje a rendelkezésre álló terápiás lehetőségeket. A szakmapolitikától a racionális pénzügyi támogatás megteremtését lehet elvárni, és azt, hogy ne takarékoskodjon a szűrővizsgálati rendszer működtetésén - hiszen a rákbetegségeknek akár 80 százaléka is megelőzhető volna.
Bodoky doktor arra is felhívta a figyelmet, hogy önmagában az életkor nem lehet szelekciós kritérium. A politikától pedig azt várja el, hogy kijelölje a társadalmi prioritásokat és ismerje el a nyilvánosság előtt, ha a gazdaság teherbíró képességének korlátai miatt az ellátás szükségképpen egyenlőtlen. Vállalni kell annak beismerését is, hogy egyes esetekben nem vállalható a finanszírozás.
Az egészségügyi reformok kiemelten foglalkoznak ugyan a daganatos megbetegedések ellátásának javításával, de egy ilyen tudományos ülésen szólni kell arról, hogy hiányzik az össztársadalmi felelősség meghatározása azzal kapcsolatban, hogy miként lehetne minden rászorulónak biztosítani a gyógyulás lehetőségét. "Tetszik, nem tetszik, a művészet mindig ünnepnek tekinti az életet" - idézte Bodoky Kertész Imre szavait, majd hozzátette: "nekünk orvosoknak az a feladatunk, hogy ez az ünnep minél hosszabb lehessen."

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Ébredj fel

Mi számít a betegségek kialakulásánál: az életmód vagy a genetika?Bizonyos betegségek kialakulásában éppoly meghatározóak lehetnek a genetikai tényezők, mint az életvitelünk.

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag