Inzulin-kisokos

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Tudja, pontosan milyen szerepet játszik szervezetünk működésében az inzulin? És azt, hogy mi a különbség az inzulin egyes típusai között? Fontos információk a cikkben.

Hogyan hat az inzulin?

Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású részében, az ún. Langerhans-szigetek béta-sejtjeiben termelődő fehérjetermészetű hormon, amely sokirányú anyagcserehatással rendelkezik, melyek egyaránt érintik a szénhidrát-, a fehérje- és a zsíranyagcserét. A szénhidrát-anyagcserét érintő hatásai összességében vércukorcsökkenést eredményeznek. Elválasztásának elsődleges ingere a vércukorszint emelkedése, de fokozzák azt a táplálék egyes aminosavai és a bélhormonok, az ún. inkretinek étkezéseket követő termelődése is. Nyugalmi, bazális elválasztása folyamatosan, táplálkozási szünetekben is zajlik, feladata a vércukorszint élettani szinten tartása és ezen keresztül a központi idegrendszer tápanyagellátásának biztosítása. Az idegszövet elemei ugyanis energiaszükségletüket kizárólag a cukor, azaz a glukóz égetésével képesek biztosítani.
Elválasztásának étkezéseket követő fokozódására gátlás alá kerül a máj cukorkibocsátása, valamint megnő az izom- és zsírszövet cukorfelvétele. Serkenti a fehérjék és zsírok szövetekbe jutását is, továbbá gátolja a zsírbontást, elősegíti a zsírraktározást. Hatása a sejteken speciális jelátvivő rendszer, az inzulinreceptor közvetítésével érvényesül. E receptor szám-, aktivitás- vagy működésbeli zavara az inzulinhatás csökkenését (= inzulinrezisztenciát) és következményesen vércukorszint emelkedését okozhatja.

Mi az oka az inzulinkészítmények sokféleségének?

A hasnyálmirigy belső elválasztású részének élettani feladata a vércukorszint változásának érzékelése és ehhez az inzulin (valamint a szénhidrát-anyagcsere szabályozásában részt vevő másik hormon, a glukagon) elválasztásának igazítása. Cukorbetegségben ez a működés károsodik: vagy nem termelődik elegendő inzulin (mint 1-es típusú cukorbetegségben, illetve a 2-es típusú cukorbetegség késői szakaszában), vagy a termelődő inzulin hatása a szükséglettől elmarad (ez észlelhető általában 2-es típusú cukorbetegség korai szakaszában). Kívülről történő inzulinpótláskor egyaránt biztosítani kell a nyugalmi és az étkezésekhez szükséges többletinzulin mennyiségét. Ehhez különböző hatásdinamikájú és hatástartamú inzulinkészítményekre van szükség.Az inzulinkorszak kezdetén - 1922-től kezdve - állati eredetű inzulinokat alkalmaztak, és ez volt a gyakorlat közel hatvan évig, igaz, közben a készítmények tisztítottsága jelentős mértékben javult. Jelentős előrelépést jelentett, hogy az emberi hasnyálmirigy termelte inzulinnal azonos felépítésű, ún. humán inzulinokat állítottak elő géntechnológiai úton, majd kifejlesztették a módosított szerkezetű, analóg változatokat. Az analóg inzulinok előállítására azért volt szükség, hogy a hagyományos (humán) inzulinok alkalmazása kapcsán észlelt hatástani gondokat kiküszöbölhessék. Bár a humán inzulinok szerkezete mindenben azonos az élettanilag termelődővel, a beadás helyéből, a bőr alatti kötőszövetbe juttatásukból adódóan attól eltérő hatásdinamikával (hatáskezdet, hatásmaximum, hatástartam) rendelkeznek. A hagyományos inzulinok a beadás helyén összecsapódnak, és csak molekulákra bomlásuk után kerülnek a véráramba. Ebből adódóan hatáskezdetük az élettanilag termelődő inzulinéhoz képest késik.

Hatástartamuk viszont a kívántnál hosszabb. További gondot jelent a nyugalmi inzulinpótlás biztosítása, ami - a természetes, folyamatos nyugalmi inzulintermeléssel szemben - csak mesterségesen nyújtott hatású készítményekkel lehetséges. Ezen, ún. közepes (intermedier) vagy hosszú hatástartamú inzulinok vércukorcsökkentő hatása összeér, összegződik (interferálódik) a gyors hatású készítményekével, ami a vércukorszint ingadozásaihoz vezethet. E kedvezőtlen tulajdonságok kiküszöbölését szolgálja az analóg inzulinok előállítása. E készítmények egyik csoportja a hagyományos kristályos inzulinénál rövidebb hatású, más része valódi "bázisinzulinként" 16-24 órás hatást biztosít.

Cikkünk forrása a SpringMed Kiadó Dr. Baranyi Éva és Dr. Winkler Gábor: Kérdések és Válaszok Cukorbetegség (2009.) című kiadványa. A diabetológus-belgyógyász szerzőpáros ilyen és ehhez hasonló, a gyakorló cukorbeteg mindennapjai során leggyakrabban felmerülő kérdéseit gyűjtötte össze a kötetben. Ajánljuk a könyvet azoknak a cukorbetegségben szenvedőknek, akik többet szeretnének tudni a betegségükről és tudatosan kívánják a szükséges lépéseket végezni a cukorháztartás tartós egyensúlya és a jobb életminőség érdekében. A könyv megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32441

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.