Körömrendellenességek

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Körmeink kialakulása az ötödik magzati hónapban válik láthatóvá. A hámbegyűrődésből képződik e szaruréteggé módosult átlátszó szövetféleségünk.

A magzati élet hetedik hónapjában fejlődik ki teljesen. Az emberi köröm rendszere a körömlemezből, a körömágyból és a körömsáncból áll.

A körömlemez általában 1 mm vastagságú kemény szarulemez. Rejtett szélét a körömsánc fedi, szabad széle pedig az ujjbegyben végződik. A körömágyat és a körömlemezt erős kötőszöveti rostok rögzítik az ujjpercek csonthártyájához.

Heti 1-2 millimétert nő
A körömképző sejtek a sáncok alatt helyezkednek el, az előtte lévő félholdacska jelzi e sejtféleségeket, mivel itt fejeződik be a szarulemez képződése. A sejtállomány átlagosan heti 1-2 milliméterrel növeli a szarulemez hosszúságát. A szervezetben lejátszódó szinte valamennyi folyamat, működési zavar nyomot hagy a körmök növekedésében, illetve képződésében. Láthatók az öröklési hibák, sajátosságok, alaki elváltozások, súlyosabb betegségek, vérellátási zavarok és a helyi károsodások egyaránt.

Dobverő ujj és kanál köröm

Nagyon sok olyan fejlődési rendellenességet ismerünk, amiknek részjelenségei a körmök alaki elváltozásai is. Hiányozhatnak a szarulemezek vagy csak részben fejlődnek ki. Olykor a szarulemezek felpúposodva a "dobverő ujjak-"ra hasonlítanak. Főleg a nagylábujjak körmén gyakori a szarulemez jelentős megvastagodása, és az ujjak felé kanya-rodása. Ha nem vágják, a madarak karmaihoz hasonlíthatók. Idős, gondozatlan embereken észlelhetjük. Kisgyermeken ritkán látható a körmök szarulemezének, középső részének bemélyedése, ellapulása, az úgynevezett "kanál köröm". Többnyire öröklődik, de hátterében vashiányos állapot is előfordulhat. A körmök ujjbegyi lemezén, főleg kisgyermekkorban vesszük észre a körmök törékenységét és lemezes felrostozódást. E jelenség a felnőtt nőknél is gyakori. Hátterében mindig található kisebb-nagyobb szervi eltérés, jó, ha a szakorvos segít rendezni.

Betegségre utalnak

Ha a körmök állományába beivódott, fehéren áttetsző vízszintes vonalakat látunk, akkor egyesek a cink hiányára gondolnak. Sötétbarna hosszanti vonal látható a körmön a pajzsmirigy betegségében. Zölden színeződik el a körömalja egy bizonyos baktérium elszaporodása következtében. A vegyi anyagok, a fixirsók és egyéb vegyszerek is elszínezhetik a szaru állományát. Igen ritkán fekete vagy sötétbarna pigmentet is találunk egy-egy körömlemez alatt. A nagyobb ütést követően vérömleny gyűlik össze a szarulemez alatt, ha nem fertőződik be, akkor folyamatosan lenő a körömágyról. Súlyos májbetegségben sárgára színeződnek a körömlemezek is. Bizonyos bőrbetegségekre jellemzőek lehetnek a körmök elváltozásai is. A belsőeredetű ekcémás kisgyermek körmein vízszintes barázdák váltogatják egymást. Olykor apró tűszúrásnyi pontok jelennek meg a szarulemezen, ami a pikkelysömör egyik kísérő tünete is lehet. Felnőtt-korban szintén a psoriásisban a szarulemezek alatt alakulnak ki a szürkés-sárga foltok, amiket "olajfolt" tünetnek szoktak nevezni. Az alapbetegség javulását a körömlemezek egészséges növekedésén lehet legjobban lemérni. Igen kellemetlen és hosszadalmas betegség a benőtt köröm, amit legtöbbször a szűk lábbeli okoz. Serdülőknél igen gyakori, ne hagyjuk, hogy a gyerek vagdossa, keressünk szakorvost a végleges gyógyulás érdekében. Gyakori a körömrágás. Igen csúnya látvány. Általában feszült idegrendszerű, magukba fordult személyiségek "levezető elfoglaltsága", belső szorongásuk oldója. Már a gyermekkorban kellő odafigyeléssel, nem parancsolóan, biztosan leszoktatható róla a kicsi. Ugyancsak gyakori rossz szokás a körömsáncok letépkedése vagy visszatologatása is, sérülése mindig kisebb körömágy-gyulladáshoz vezet. Körömágy-gyulladást okozhatnak a sérülések és a sérüléseket követő vírusos, bakteriális és gombás fertőzések is.

A lakosság 30 százaléka

A leggyakoribb körömelváltozást a lábujjak körmein találjuk. A népesség majdnem 30 százalékánál látható valamiféle körömbetegség. A magukkal nem sokat törődő serdülők kezein, sőt a körömágyak körül is látunk elhatalmasodni vírusos szemölcsöket. Kellő és kitartó kezeléssel eredményesen, szépen gyógyítható. Nem ajánlott a szabadon beszerezhető szerek házi alkalmazása, hisz olykor még a szakorvosnak is gondot jelenthet a teljes tünetmentesítés.
Az antibiotikumok korában már alig találkozunk a körmöket is elroncsoló, gennykeltők okozta körömágy-gyulladásokkal. Kerti vagy földmunkák végzése után gondolni kell e súlyos fertőzés lehetőségére is. A körmök gombás elváltozásai ma már igen hatékonyan kezelhetők a korszerű gombaellenes tablettákkal, gyógyszerekkel. A gombás fertőzés miatt nem szabad levetetni a körmöt. Mielőtt valaki felírná a körömgomba elleni tablettákat, kérjük ki a gyakorlott szakember véleményét is. Ezek a készítmények igen hatásosak, de alkalmazásukhoz pontos diagnózis szükséges. A körömből vett minta, annak szakszerű vizsgálata biztossá teszi a diagnózist, lerövidíti a gyógykezelési időt, és egyben kevesebb költséget is jelent. (Kb. három hónapig kell szedni a gyógyszert.)

Amiről a köröm árulkodik

A szervezetet megbetegítő gombák száma ma már kb. 300 félére tehető. A leggyakoribb kórokozó gombák a sarjadzó gombák és a penészgombák. E gombafélék általában a körömszéltől befelé haladva egybefüggő, folyamatosan terjedő foltban károsítják a körmök alatti szövetet. A fonalas gombák jobbára hosszanti csíkok formájában terjednek a körmök állománya alá. A cukorbetegek, a keringési betegek, az érszűkületben szenvedők körömbetegségei szinte árnyékként követik a klinikai állapotot. Kellő értágítókat alkalmazva, a sikeresen visszatérő keringés következtében, szinte gyógyszer nélkül kinő az összes sérült köröm.

Igen nagy szerepe van életünkben a kezünknek és körmeinknek, tehát nagyon fontos a gondos ápolás, a folyamatos tisztán tartás. Az elhanyagolt kéz, az ápolatlan körmök negatív benyomást keltenek a szemlélőkben. Folyamatosan gondozzuk kisgyermekeink körmeit, de figyeljünk rá a serdülő gyermek kéz- és lábkörmeire is.
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

31972

Orvos válaszol
Foglalj orvost!
Aktuális
Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikumok

Miért kell nyáron erősíteni az immunrendszert?Probiotikus baktériumok nélkül nincs egészséges ember

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukobetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +34 °C
Minimum:
+15, +21 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén döntően fátyolfelhők szűrik a napsütést, emellett nyugaton, illetve északon gomolyfelhők is lesznek.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag