Brutális a vörösvérsejt születése

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Kutatók azonosították a vörösvérsejtek kialakulása mögött meghúzódó mechanizmust. A vérrendellenességek és a rákos megbetegedések új kezelési módszerei jöhetnek.

A test minden sejtje, legyen bőr-, izom- vagy akár agysejt olyan generikus sejtként kezdi meg működését, amely aztán egy specializációs folyamat révén vesz fel egyedi jellegzetességeket. Sehol sem nehezebb ez a folyamat, mint a vörösvérsejteknél. Annak érdekében ugyanis, hogy a lehető legtöbb hely maradjon az oxigént hordozó fehérje, a hemoglobin számára, a kiinduló vörösvérsejten belül a mag, a mitokondriumok, a riboszómák és így tovább mind megszűnnek. A hemoglobint hordozó vörösvérsejtek elengedhetetlenek a szervezet számára, hiszen ezek viszik el az összes szövetbe a sejtek normális működéséhez elengedhetetlen oxigént.

vörösvérsejtek
A vörösvérsejteknek specializálódniuk kell, hogy oxigént tudjanak szállítani 

De hogyan kezdődik a sejtek átalakulása? A folyamatot több mint 20 évig tanulmányozta Daniel Finley, a Harvard orvosi karának biológiaprofesszora. A Bostoni Gyermekkórház Mark Fleming patológiaprofesszor vezette kutatóival együtt végül Finley és munkatársai meghatározták a vörösvérsejt-specializáció mögötti mechanizmust, és kiderült, hogy egy már 1995-ben felfedezett enzim irányítja. A Science folyóiratban ismertetett megállapításaik új vérképzőszervi és rákos megbetegedéseket célzó kezelési módszerek kifejlesztéséhez vezethetnek.

"Az erősen specializált sejtek nagyon fontosak olyan folyamatokhoz, mint az oxigénszállítás a szövetekhez, a látás vagy a reprodukció, illetve a bőr kialakulása. Ha pontosan megértjük, hogyan történik, jobb betekintést nyerünk az élő dolgok néhány legfontosabb jellemzőjébe" - mondta Finley. "


A sejtek specializálódása során a generikus, éretlen sejtek nemkívánatos részei elvesznek. A kutatók azonosították a mechanizmust, amely felügyeli, hogy mely részek semmisüljenek meg, és mely részek maradjanak épen, mielőtt az éretlen vörösvérsejt teljes értékűvé válik.

Finley szerint a folyamatot az UBE2O nevű enzim irányítja, amely a pusztulásra ítélt sejtrészeket egy ubiquitin nevű kis fehérjével jelöl meg. Ez a címkézés lehetővé teszi a proteaszóma (egy igen bonyolult fehérjelebontó komplexum) számára, hogy felismerje a megsemmisítésre szánt sejteket. Az úgynevezett ubiquitin-proteaszóma rendszer (UPS) folyamatosan gondoskodik a szervezetben a felesleges fehérjék eltávolításáról.

A vérsejtek tanulmányozása során Fleming azonosított egy mutáns egeret, amelyből hiányzott az UBE2O enzim. Fleming tudta, hogy Finleyt érdekli az enzim és lehetséges szerepe a sejtek specializációjában. A kutatók megfigyelték, hogy az enzim nélküli egerek anémiásak voltak, ami  a hemoglobin alacsony szintjét jelenti a vérükben. A megfigyelés alátámasztotta, hogy az UBE2O szerepet játszhat a vörösvértestek fejlődésében.

A XIX. században még "vészesnek" leírt vérszegénység (anémia) a B12-vitamin felfedezésével mára már a legjobban gyógyítható hematológiai betegséggé szelídült. "Vészesnek" azért nevezték el, mert a vérsejtek megfogyatkozása drámai volt, a vörösvérsejtek száma akár a normális egytizede alá is süllyedhetett. Miután felfedezték, hogy a betegség lényegében B12-vitaminhiányra, illetve felszívódási zavarra vezethető vissza, a betegséget ma már nem mondhatjuk "vészesnek". Részletek!

A fehérjeelemzésre támaszkodó vizsgálatok sorozatával a kutatók megerősítették az enzim szerepét. Eredményeik szerint azok a vörösvérsejtek, amelyekből hiányzott az UBE2O, fehérjék százait tartották meg, és nem specializálódtak. A kutatók azt is kimutatták, hogy amikor az éretlen vörösvérsejtekből izolálták és más sejttípusokban tesztelték, az UBE2O még mindig a megfelelő fehérjéket jelölte meg a pusztulás érdekében, ami arra utal, hogy az enzim a vörösvérsejt-specializáció elsődleges szabályozója.

Arra még választ kell kapniuk, hogy a vörösvérsejtekben talált mechanizmus más sejtek specializációját is kontrollálja-e. Finley szerint valószínűleg ez a helyzet. Mivel az enzim fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek kialakulásában, a kutatók remélik, hogy munkájuk bizonyos vérrendellenességek és a vérrák kezelését is elősegítik.

Forrás: sciencedaily.com

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt tovább vékonyodik, csökken a felhőzet, pár órára kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag