A nagy táplálkozástudományi index

Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Magyar Orvosi Kamara

Szerepelt már ezen a listán a tojás is, amelyet az a hülye tyúk teletöm rossz koleszterinnel, aztán kiderült, hogy mégsem kell bűntudattal fogyasztani a reggeli rántottát, mert a tojásban a gonosz koleszterin mellett majdnem az összes vitamin megtalálható. Megjárta a listát a kenyér is, de mára rájöttünk, hogy a gabona a táplálkozási piramis alapja. Voltak tiltólistán a vöröshúsok, de most más szelek fújnak: a marhahús kiváló vasforrás.
"Jó hír a koleszterinszintjük miatt aggódó karajkedvelőknek, hogy nem feltétlenül árt a szívünknek a sertéshús - persze csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk." (Origo.hu, november 5.)
Jónak jó, csak az nem világos, mitől hír ebben a táplálkozástudománnyal súlyosbított globállétben az, hogy a "dietetikus szakma" meg a "hatóanyag-szakértők" (ezek hol kapnak diplomát?) most éppen a "mezei" sertéshúst vették le egy időre a gasztronómiai indexről - cserébe viszont félig már felkerült a listára a mangalica, az utóbbi idők sztárdisznója, mert kiderült, hogy mégsem olyan nagyon egészséges.
Szerepelt már ezen a listán a tojás is, amelyet az a hülye tyúk teletöm rossz koleszterinnel, aztán kiderült, hogy mégsem kell bűntudattal fogyasztani a reggeli rántottát, mert a tojásban a gonosz koleszterin mellett majdnem az összes vitamin megtalálható. Megjárta a listát a kenyér is, de mára rájöttünk, hogy a gabona a táplálkozási piramis alapja. Voltak tiltólistán a vöröshúsok, de most más szelek fújnak: a marhahús kiváló vasforrás. A déligyümölcsök hol a listára kerülnek, hol lekerülnek róla: egy pohár narancslé maga az egészség allegóriája a fitnesz- és wellness-magazinok címlapjain, de a szakértők szerint veszélyes, mert a héját ki tudja, mivel kezelik. A főzős műsor konyhatündére viszont élő egyenesben reszeli bele a narancshéjat a kávékrémbe, mert szüksége van a héjban lévő illatanyagokra. A citrom is bűnösnek nyilváníttatott egy időre, de valamelyik szakértő, a messzi Amerikában, egy ködös reggelen ihletet kapott, és rájött, hogy a diéta legjobb módja az, ha az ember reggelire egy citrom levét megissza forró vízzel. Ő biztos nem hallott még a szétválasztós diétáról, amelynek meg az a lényege, hogy a szalonnát csak szalámival és kolbásszal együtt lehet enni, viszont a babot kizárólag borsóval, és ettől nagyon le lehet fogyni kilencven nap alatt, pedig még csokoládét is kell (!) enni mindennap - kár, hogy a csokoládéban lévő cukor, a fehér méreg a gasztroindex legeslegelső szereplője évek óta. Még jó, hogy Fitnesznorbi ezt is megoldja, mert kitalálta az update csokoládét, amely nincs indexen, rajta van ugyanis a logó, az egészség biztosítéka. Pedig van egy olcsóbb és jobb módszer a fogyásra: az, ha az ember viszonylag keveset zabál, de sokat mozog. Kétségtelen, hogy ez viszont rossz hír a koleszterinszintjük miatt aggódó karajkedvelőknek.
(2007.11.07. 09:22)
Péntek Orsolya - Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag