Nem hinné, hány fogorvos hiányzik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A kormány 4,1 milliárd forintot csoportosít át a háziorvosi ügyelet ellátásra. Ám nemcsak a háziorvosi, hanem a fogorvosi praxisok betöltéséhez is szükség lenne az állam támogatására.

Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban - közölte Hermann Péter, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnöke, a Semmelweis Egyetem oktatási rektorhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Szerinte ennyi szakembert már csak ideig-óráig lehet helyettesíteni, a rendszer tehát elérte a tűréshatárt.
Ha az OEP-finanszírozásban valaki nem találja meg a számítását, akkor nem fog szerződést kötni az OEP-pel, s az a terület ellátatlan marad. Ezt lehet egy ideig helyettesítéssel megoldani. Volt Nyugat-Magyarországon olyan megye, ahol például fogszabályozó szakorvossal egy vagy két évig nem tudott szerződést kötni az OEP, mert nem talált erre vállalkozó szakembert. Egyszerűen nem érte meg nekik szerződést kötni. Ezen az úton alakul ki ez a bizonyos betöltetlen nagy szám - közölte Hermann Péter, aki hozzátette, hogy már megkeresték a kormányt ezzel a problémával.
Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban

Jelenleg 260 betöltetlen fogorvosi praxis van az országban


Már visszajelzést is kaptak a szakállamtitkártól, hogy megkapták a levelünket, és próbálnak ebbe az irányba lépni. A fogorvosok azt kérték, hogy a háziorvosok példája alapján kapjanak praxisjog vásárlási támogatást, letelepedési támogatást, mivel a fogorvosi szolgáltatások is az alapellátás részét képezik. "Reméljük, hogy ha ezt a támogatást a fogorvosok is megkapják, akkor ugyanez a pozitív hatás nálunk is érvényesül. Jelenleg 3300 fogorvos van Magyarországon, a 260 praxis betöltése tehát nem halogatható" - mondta Hermann Péter.

Mielőtt fogorvoshoz indulunk nem csak azzal kell tisztában lennünk, melyik rendelőben látnak el bennünket. Jó, ha tudjuk azt is, hogy milyen szolgáltatásokat vehetünk igénybe a társadalombiztosításunk keretére. Részletek!

Forrás: InfoRádió
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

32749

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az intim szőrtelenítés veszélyeiSzőrtelenítés

Az intim szőrtelenítés veszélyeiMilyen veszélyeket rejthet magában a csupaszság?

Miért lehet fájdalmas az együttlét? Szexualitás

Miért lehet fájdalmas az együttlét? A jelenség mögött gyakran nőgyógyászati problémák állnak

Frissítse fel a lábait!Lábápolás

Frissítse fel a lábait!Egy hosszú nap után fáradtnak, nehéznek érezte a lábait? Tippünk!

A beteg kutat, segítenünk kell nekiOkosgyógyszer

A beteg kutat, segítenünk kell nekiLimfómánál is életet menthet a józan ész

Életmódtippek aranyereseknekAranyér

Életmódtippek aranyereseknekA legfontosabb: rendszeresség és higiénia

BNO kereső

VAGY

Ha az ismert BNO-kódot beírja a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. Ha a BNO kódra kiváncsi, akkor a betegség elnevezését kell a keresőbe írni. A BNO kód formátuma: egy betű és négy számjegy.

Gyógyszerkereső