Egészségügy 2008: mi változik elsején?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Ha a beteg nem szerepel az Országos Egészségbiztosítási Pénztár jogviszony-nyilvántartásában, meg kell kapnia az ellátást, de az ellátás költségét ki kell fizetnie - ez 2008. január 1-jétől azzal egészül ki, hogy jogviszony hiánya esetén az OEP átadja a beteg adatait az APEH-nek.
Amennyiben az APEH saját adatai szerint is jogosulatlanul vette igénybe az egészségügyi szolgáltatást a beteg, akkor megvizsgálja járulékfizetési kötelezettségét az adóhatóság. Abban az esetben, ha kiderül, hogy a beteg alkalmazottként jogosult lenne a szolgáltatásra, az APEH a járulékfizetési kötelezettséget a munkáltató terhére, míg egyéni vállalkozó, vagy alkalmi munkavállaló esetén a magánszemély terhére állapítja meg.
Mint ismert, az OEP 2007-ben 700 ezer értesítést küldött ki a jogviszonnyal nem rendelkezőknek. Az év elején még több mint egymillió ember jogviszonya volt tisztázatlan, az ellenőrzések megkezdése óta azonban mintegy 600 ezer ember jogviszonya rendeződött. Félmillió ember azonban még mindig nem szerepel az OEP adatbázisában.
Szintén január elsejétől kettéválik a mentés és a betegszállítás. A beteg ugyanakkor ebből semmit sem fog érzékelni, hiszen minkét szolgáltatás ingyenes marad. Az Országos Mentő Szolgálat (OMSZ) elérhetősége és a segélykérés módja változatlan marad, az Országos Betegszállító Szolgálattal (OBSZ) és a betegszállítással kapcsolatos tudnivalókról a Doktorinfo 06/4 0-3 7 4-6 36-os telefonszámán és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján lehet információt kapni.
A nyugdíjminimum emelkedésével párhuzamosan 2008. január elsején változnak a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátásokban kapható összegek is.
Szintén változik január 1-jétől a cukorbetegség gyógyszerár-támogatása. A tárca szerint a változtatás alapvető célja a közpénzek hatékonyabb felhasználása mellett a betegterhek lehetőség szerinti csökkentése. A szabályozás célja az is, hogy a betegség kezelésében az eddigieknél jobban érvényesüljön a preventív szemlélet.
xxx
Melyik betegszállítót hívhatjuk?
Mint ismeretes, holnaptól kettéválik a mentés és a beteszállítás, s bár rosszullét, baleset esetében továbbra is a mentőket kell riasztani, a nem sürgős esetekben a biztosítóval szerződésben álló betegszállító szolgálatok látják el a feladatot. Az új rendszerben a rendelést kezdeményező orvos felelőssége lesz eldönteni, hogy szakszemélyzetet is igénylő úgynevezett őrző szállítást, avagy egyszerű betegszállítást kér-e, s az utalványt is ennek megfelelően kell kitöltenie.
A rendszer minél hatékonyabb működtetése érdekében ezen túl a valamennyi megyében létrehozott irányító csoportok minden nap reggel 8 óráig jelentik az OMSZ megyei csoportvezetőjének, hogy aznap hány ülő- vagy fekvőbeteg szállítására alkalmas gépkocsival, illetve a megyehatáron is átnyúló előre felvett szállítással készek a munkára. Ezeket az adatokat a régióvezetők továbbítják az OMSZ központjába, ahonnan valamennyi információ birtokában oszthatják el a feladatokat.
Az életmentés, az úgynevezett utcai mentés, a súlyos állapotú betegek szállításának feladata továbbra is a mentőszolgálaté. A krónikus betegek szállítását, művese-kezelésre vagy kontrollvizsgálatra, esetleg kórházi vizsgálatról haza, vagyis azokat az eseteket, ahol nincs szükség orvosra, ápolóra az utazás alatt, országszerte az Országos Betegszállító Egyesület végzi.
A betegszállítók országos listája>>
Weborvos
(2008.01.02. 11:00)
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt észak felől átmenetileg csökken a felhőzet, többfelé kiderül az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag