A vezetékes víz negyede elfolyik

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

A vezetékes víz negyede elfolyik az elöregedett víziközmű-hálózatból - állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztályának kiszivárgott jelentése. A legsürgetőbb javítások is 3000 milliárd forintba kerülnének.

A tiszta ivóvíz elérhetősége egyszerre gazdasági, szociális és népegészségügyi kérdés. A hiánya pedig valóságos katasztrófa, egyes térségekben háborús ok. Magyarország úgynevezett alvízi ország, ahová rengeteg folyóvíz érkezik, így általános vízhiánnyal nem kell számolnunk. Az viszont más kérdés, hogy ezt a vizet hogyan tudjuk megtisztítva a felhasználókhoz eljuttatni, s a vízbázisainkat a kedvezőtlen külső hatásoktól, például szennyezésektől megóvni. Ez borzasztóan sokba kerül, különösen, ha az infrastruktúra felújításának nagy része egyszerre válik szükségessé. Márpedig nálunk ilyen helyzet állhat elő.

ivóvíz

Az ivóvízellátását természetesnek vesszük, pedig összességében igen sokba kerül az adófizetőknek

"A kitermelt és a hálózatba betáplált víznek körülbelül 25 százaléka elvész" - mondta Kovács Károly, a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke. Ez az arány az elmúlt években folyamatosan nőtt. Ennek két oka van: egyrészt a csővezeték-hálózat állapota folyamatosan romlik, másrészt az értékesített víz mennyisége csökken.


Mivel így elvész a víztermeléshez, a víztisztításhoz és a szállításához szükséges energia egy része, jelentős költségveszteséggel jár az üzemeltető számára. A hibák folyamatosan növekvő száma pedig a hibaelhárítás költségeit növeli a szakember szerint.

"A vízvezeték-hálózat, a vízellátó-rendszer közel felét a 60-as 70-es években fektetett azbesztcement csövek teszik ki, amelyek az építésükkor tervezett és várható élettartamuk vége felé közelednek. A koruk lassan már eléri az 50 évet, s a prognózisok szerint ezek a következő egy-két évtizeden belül el fogják érni az élettartamuk végét, a cseréjük biztosan szükséges lesz" - figyelmeztetett a szakember.

Magyarországon az ivóvíz nagyon biztonságos, minden településen korlátozás nélkül fogyasztható, a fővárosban pedig még a hazai és régiós összehasonlításban is kiválónak mondható a minősége. Azonban ez nem jelenti azt, hogy nem kell folyamatosan ellenőrizni a vízbázist és nem kell felkészülni a veszélyhelyzetekre. Részletek!

A viszonylag sürgősen elvégzendő infrastrukturális beruházási szükségletek összértéke 3 ezer milliárd forint körül van, míg a víz- és szennyvízszolgáltatás árbevétele évente körülbelül 250 milliárd forint. "Még ha ezt tíz évre el is osztjuk, akkor is éves szinten 300 milliárd forintra lenne szükség, ami meghaladja a teljes víziközmű-szolgáltatás éves árbevételét" - közölte Kovács Károly.

Forrás: InfoRádió.hu

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag