A Facebook miatt több a szervdonor?

Élénkíti a regisztrációt a közösségi oldal
Ajánlom a HáziPatika Facebook oldalát!

  Medipress

internet, donorlista, szervdonor, donorok

Egyetlen nap alatt 21-szeresére növekedett a magukat szervdonorként regisztrálók száma - mutattak rá az egyesült államokbeli Johns Hopkins Egyetem kutatói, akik szerint a közösségi média megoldást nyújthat az elhúzódó szervhiányra.

Az eset 2012 májusában történt, amikor a Facebook elérhetővé tette az ország lakóinak, hogy egyetlen kattintással közzétegyék donor-státuszukat, illetve hivatalossá tegyék azt a megfelelő állami szervnél. Az eredmények az American Journal of Transplantation című szakfolyóiratban jelentek meg.

"A rövid távú hatás drámai és hihetetlen volt. Korábban sosem tapasztaltunk hasonló sikert egyetlen kampánynál sem. Ráadásul két héttel később még mindig a szokott ütem kétszeresével gyarapodott a donorként regisztrálók száma" - mondta a kutatást vezető Andrew M. Cameron professzor. "Ha a továbbiakban is fenn tudjuk tartani az érdeklődést, megoldás születhet egy súlyos közegészségügyi problémára. A donorszervek mennyisége ugyanis messze alulmúlja a rájuk való igényt, és ez végre megváltozhat" - tette hozzá.

Az elmúlt 20 évben az erőfeszítések ellenére nagyjából állandó maradt a donorok száma, míg a transzplantációra várók listája tízszeresére gyarapodott. Az Egyesült Államokban jelenleg több mint 118 000-en várnak vesére, májra vagy más szervre, s több ezren közülük valószínűleg meghalnak, mire sor kerülhetne az operációra. Becslések szerint évente 5-10 ezren vesztik életüket úgy, hogy szerveik tökéletesen alkalmasak lennének mások életének megmentésére, ám donor nyilatkozat hiányában nem kerül erre sor.

A Facebook és a gépjármű-nyilvántartás adataiból kiderült, hogy 2012. május 1-jén, a kezdeményezés első napján 57 451 felhasználó frissítette a profilját a donor státusz megosztásával. Ekkor 13 012 új internetes regisztráció érkezett a hivatalos nyilvántartásba, ami 21,2-szeres a 616-os napi átlaghoz képest, de volt olyan állam, ahol ez az arány 109-szeres volt. "Ez az első alkalom, hogy a közösségi média segítségével közegészségügyi probléma megoldásához mozgósították a lakosságot. Kiderült, hogy lehet építeni a módszerre" - összegezte Cameron professzor.

Aktuális

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?aranyér

Miért veszélyes, ha nem kezeljük az aranyeret?Ha nem kezeli, szövődményekhez vezet

Biohasonló gyógyszerekBiológiai terápia

Biohasonló gyógyszerekMennyire hasonló a biohasonló?

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Felfázás

Felfázás? Derítse ki a valódi okot!Lehet, hogy a partnere miatt beteg?

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólKULLANCS

A leggyakoribb tévhitek a kullancsokrólMit tudunk rosszul a kullancsokról?

Vénás betegségekFÓKUSZBAN

Vénás betegségek Az aktív népesség 35 százaléka, míg a nyugdíjas korúak több mint fele szenved valamilyen vénás betegségben

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekOTTHON

Folteltávolítás házilag: a legjobb szerekÍme, néhány megoldás arra, mivel lehet kiszedni a különböző típusú foltokat.

Alzheimer: reményteli áttörésekalzheimer-kór

Alzheimer: reményteli áttörésekA felejtés betegségének is szokás nevezni az Alzheimer-kórt

Facebook

Youtube

Twitter

Google+

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag