Magyar szabadalom: 4D szoftverrel tanulhatnak anatómiát az orvostanhallgatók

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Az egészségügyben egyedülálló magyar fejlesztés, a 4D Anatomy 4 dimenziós anatómiai térképe elsőként a Semmelweis Egyetem hallgatói számára lesz elérhető.Kimagasló szakmai sikerrel debütált tavaly Magyarországon a 4D Anatomy LLC terméke, az emberi testet részletesen bemutató 4 dimenziós térkép. A nyolc év fejlesztői munka eredményeképpen létrejött egyedülálló találmány világszerte óriási sikert aratott, és az idei évtől kezdve a Semmelweis Egyetem tananyagába is beépül.

A 4D Anatomy kizárólag hazai tudásbázisra épülő programja az eddigi kétdimenziós, rajzolt anatómiai atlaszok helyett egy merőben más, műtéti helyzetet szimuláló élményt nyújt a felhasználóknak, nagymértékben megkönnyítve ezzel a tanulási, képzési folyamatokat. A termék az emberi fej és a nyak anatómiáját mutatja be korszakalkotó technikai megoldások révén, egyedülálló precizitással és soha nem látott részletgazdagsággal.
Az elmúlt egy év során elkészült a software térhatású verziója is, amellyel immár 3D televízió készülékeken is tanulmányozható az emberi test.

2011. év végén a Semmelweis Egyetem és az Epilepsziás Betegekért Alapítvány 198 millió forint támogatást nyert az "Unikális patológiai preparátumok 4 dimenziós megjelenítése és interaktív tananyagok fejlesztése" című, TÁMOP projektje. A projekt célja, hogy létrehozzon és alkalmazzon egy olyan e-learning tananyagot, illetve kapcsolódó oktatási módszertant, mely lehetővé teszi a patológiai esetek interaktív térhatású megjelenítését, továbbá egyszerre mutatja be azokat az orvostudomány minden releváns szakterületének nézőpontjából. A 4D Anatomy közreműködésével lehetőség nyílik egy "state of the art" technológiára épülő, a világon egyedülálló oktatóeszköz kifejlesztésére, melynek jelentősége kiemelkedő a ritka, boncteremben kevésbé bemutatható patológiai eseteknél, de ugyanakkor bármely témánál fontos szerepet tölthet be az ismeretek önálló elsajátításában.

"A projekt eredményeként a távoktatást/-tanulást (e-learning) is lehetővé tevő, új, ún. 4D-technikával megjelenítendő készítmények körét a Semmelweis Egyetem II.sz.Patológiai Intézetének patológiai múzeumából válogattuk. A preparátumok a különleges tartósítási eljárásnak köszönhetően szárazak, közvetlenül kézbe vehetők, körbevizsgálhatók. A '4D'-technika alkalmazásával pedig ez a körbejárhatóság immár a világhálón is lehetséges lesz. A tény pedig, hogy mindezt egy magyar találmány teszi lehetővé, tovább hirdeti a magyar elme leleményességét, rátermettségét szerte a világon" - mondta el dr. Glasz Tibor, a Semmelweis Egyetem II. Patológiai Intézetének docense.

A projekt egy folyamat kezdete, melynek keretében 20 patológiai esetet dolgoznak fel, támaszkodva a II. Sz. Patológiai Intézetben évek alatt nagy gondossággal elkészített unikális patológiai preparátumokra.

"A 4D Anatomy szoftvernek tavaly elkészült a térhatású, sztereoszkópiás verziója, melyet jelen projektnyitó rendezvény keretében is bemutattunk" -mondta el Balogh Attila idegsebész, a 4D Anatomy alapítója a fővárosi sajtótájékoztatón.

Web: http://www.4danatomy.com
Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+8, +15 °C

Hazánkban kedden délelőtt a Dunántúlon, illetve keleten több helyen megnövekszik a gomolyfelhőzet, máshol jellemzően derült idő várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag