Hogyan kapnak jelentést az emberi szavak?

Kövesse a HáziPatika Facebook oldalát!

Egy kansasi filozófus a játékelméletet felhasználva próbálja megérteni, hogyan tesznek szert jelentésre az emberi szavak. A kiindulópont - a matematikai modellben - egy értelmetlen üzenet volt, de az interakció, egy jeladó és egy jelvevő kommunikációja során a jel hirtelen elkezdhetett valódi jelentést kapni. A folyamat megértéséhez matematikusok és filozófusok dolgoztak össze.

Miért van az, hogy a kutya szónak van jelentése? Miért érti meg azt a barátunk, ha annyit mondunk neki, hogy "kutya"? A Kansasi Állami Egyetem filozófusa, Elliott Wagner ezekkel a kérdésekkel foglalkozik legfrissebb kutatásában. Vizsgálatai a "szemantikára", azaz a jelentéstanra fókuszálnak.
Wagner, aki egyetemi docens, most két másik filozófussal és egy matematikussal dolgozott együtt azon, hogy a játékelmélet segítségével elemezzék a kommunikációt és azt, hogy ez a kommunikáció miként nyer értelmet - írja a Phys.org.

"Ha bemegyek egy kávézóba, és rendelek egy kapucsínót, általában nem gondolok bele abba, hogy miért lehetséges, hogy a nyelv, amit használok, segít annak a vágyamnak a kifejezésében, hogy szeretnék egy kapucsínót" - fejtegette a filozófus. Vagyis kutatásukban a világ egyik legalapvetőbb aspektusával foglalkoznak - összegzett Wagner.

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban tették közzé eredményeiket. Wagner meg is jegyezte: ritka alkalom, hogy filozófiai tárgyú kutatás egy természettudományos szakfolyóiratban jelenjen meg. A munkában még két filozófus vett részt: Simon Hutteggar és Brian Skyrms. Ők a Kaliforniai Egyetem irvine-i részlegében dolgoznak. A társszerző matematikus pedig Pierre Tarres, a Toulouse-i Egyetem munkatársa volt, aki Franciaországból segített be a többieknek.

A kutatók az úgynevezett evolúciós játékelméletet hívták segítségül ahhoz, hogy megértsék: miként tesznek szert jelentésre szavak és cselekvések, méghozzá természetes úton. Megvizsgálták a biológiai evolúció, a társas tanulás és más adaptív folyamatok esetleges szerepét a folyamatban.

A játékelmélet a matematika azon területe - egyik kidolgozója egyébként a magyar Neumann János volt -, amely matematikai elvonatkoztatással, absztrakcióval képezi le a társadalmi interakciókat és a kommunikációt. A kommunikáció két felet feltételez: egy (jel)adót és egy (jel)vevőt. Az adó üzenetet küld a fogadónak, és ezt egy jellel vagy jelzéssel teszi meg.
A (jel)vevő ezután a jelzésnek megfelelően cselekszik a világban. Ezt az interakciót nevezik jeljátéknak. (A jelzésjáték fordításként egyébként jobban megfelelne az angol eredetinek, a "signaling game"-nek.)

A kutatók a jeljátékot használták fel a természeti világ információáramlásának tanulmányozására. Ez a folyamat egyébként egy biológiai szerveződés minden szintjén megtörténik Wagner szerint. Így például a Pseudomonas baktériumok vegyi jelek révén kommunikálnak egymással, ahhoz, hogy meg tudják támadni az ember immunrendszerét.

Hogyan tesznek szert jelentésre az emberi szavak?

Hogyan tesznek szert jelentésre az emberi szavak?


A majmok vokalizációt (ezt nyelvtanilag hangzó megnyilatkozásnak is nevezik magyarul) használnak az egymással való "beszélgetésre". A pávakakas a tollait használja arra, hogy a jelezze "vonzerejét" a tojónak. Az emberek pedig gesztusokat és a nyelvet használják a kommunikációra. Ezek mind-mind eltérő modelljei a kommunikációnak.

Ezek a típusú modellek természetesen már régóta ismertek a kutatók előtt. Wagner és kutatótársai most viszont a jeljátékok dinamikáját tanulmányozták. A kutatók az evolúció és az egyedi tanulás folyamatait is beépítették új elméletükbe, hogy meghaladják az eddigi elméletek és modellek "előítéleteit", meggyökeresedett beidegződéseit.

E modellek révén a kutatók egy jeljátékot kezdtek el, amelyben a jeladó üzenete még semmilyen "előre beépített" jelentéssel nem bírt. Ahogy a jeljáték továbbfejlődött, a jeladó üzenete kezdhetett reflektálni a "világ állapotára". A "jelfogó", a "vevő" pedig elkezdhetett arra válaszolni, reagálni, ami a "világ állapotának megfelelő" dolognak tűnt.

Egy ilyen "önkényes, tetszőleges" folyamatnak az eredményeként a kiinduló jelzés elkezdett jelentést kapni. Pedig a kiindulópont egy tetszőleges jel, jelzés volt - ez a jel a kezdet kezdetén tehát még semmilyen jelentéssel nem bírt - mégis, egyszercsak kezdett beindulni a folyamat - magyarázta Wagner. "Úgy tűnik, mintha egy szó jelentése varázsütésre jött volna létre, méghozzá egy természetes folyamat eredményeként."

Ha a kutatók be tudják bizonyítani, hogy ez a folyamat a modellek széles körében előfordul, akkor képesek lehetnek megmagyarázni, hogy egy szó vagy cselekvés miként kap jelentést.

Gyere és fuss az életmódváltókkal!
Ha kérdése van, kérdezzen szakértőnktől!

Kérdezzen Ön is!

Szakértőink által már megválaszolt kérdések száma:

Orvos válaszol
Aktuális
Munkahelyi stressz tesztStressz

Munkahelyi stressz tesztFeszült? Úgy érzi, túl stresszes az élete?

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isCukorbetegség

Az álmok valóra válnak. Cukorbetegként isAz utóbbi 12 évben megduplázódott a cukorbetegek száma Magyarországon

	Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?Édesítőszerek

Kiknek jók az energiamentes édesítőszerek?A tudatosan táplálkozók számára is jó választás

Ez történik, ha átvilágítanakArctisztítás

Ez történik, ha átvilágítanakMelyik képalkotó eljárás miben segít?

BokarándulásSérülések

BokarándulásEzért kell komolyan venni!

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+31, +36 °C
Minimum:
+16, +23 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a Tiszántúlon döntően fátyolfelhők borítják majd az eget, máshol többnyire gyengén felhős időre és szikrázó napsütésre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Gyógyszerkereső

GyógyszerHatóanyag